Jump to content

promili, grami, kilogrami, litre


rubens

Preporučene objave

Molim za pojašnjenje, ako netko zna.

 

Ako je nekome utvrđena količina alkohola u krvi od recimo 0,5 g/kg ilitiga grama po kilogramu (g/kg je pojam koji se rabi u zakonskoj terminologiji i u svim aktima mupa), da li je to isti pojam kao 0,5 promila, odnosno 0,5 promila po litri.

 

Naime, u zdravstvenim se ustanovama prilikom nalaza nikada ne rabi pojam g/kg, već se uvijek navodi promila po litri.

 

I sad kaj se događa, recimo netko odbije alkotest, ili napuše na mjestu nezgode 0.5 g/kg, u bolnici se obavi vađenje krvi gdje se utvrdi 0,8 promila u litri (???), policija pokreće postupak i u zahtjevu navodi 0,8 g/kg alkohola u krvi.

 

A slučajno znam da se koncentracija alkohola u krvi mjeri se promilima, odnosno gramima po kubičnom centimetru (g/cm3). Primjerice, kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubičnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3 :-o, o čemu onda priča zakonodavac kad navodi grame po kilogramu?

 

Što je zapravo točno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Količinski, maseni i volumenski udjeli su brojčane, bezdimenzijske veličine i često se izražavaju kao postotak, (1/100)

promil (1/1 000)

dio na milion (ppm = 1/1 000 000 - parts per milion)

 

Ako nije drugačije naglašeno udio se odnosi na maseni udio.

 

Znači može se govoriti o udjelu mase alkohola u masi krvi, kao što je ovdje riječ ili npr. u volumenu alkohola u volumenu krvi. Ali u drugom slučaju jedinica ne bi bila g/l, kako si napisao nego ml/l.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

0,5 g/kg ilitiga grama po kilogramu (g/kg je pojam koji se rabi u zakonskoj terminologiji i u svim aktima mupa), da li je to isti pojam kao 0,5 promila,

 

dobro pitanje! mislim da nije isto (malo si zabrljao u pitanju, ali kuzim na sto mislis) ali sacekaj, sutra cu znati tocan odgovor pa ga postam (ako me netko ne preduhitri)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok.Molim javi, cijeli se dan mučim s tim.

 

evo ga:

 

ako ima promile, moze to "prepisati" u g/kg jer g/kg znaci grama (apsolutnog alkohola) po kilogramu (krvi ispitanika), a kad rezultat dolazi u promilima, onda je to upravo to, maseni promili.

 

problem bi bio tek kada bi se radilo o volumenskim promilima (cm3/lit) , a zakonodavac propisao masene promile (g/kg), tada bi trebalo preracunavati i uzimati u obzir specificnu gustocu (voda=1, alkohol je nesto manje od 0.8) pa bi onda npr 1 promil (volumenski, cm3/lit) bio 0.75 promila (maseno odnosno g/kg)

 

postoji i ovo trece sto spominjes, da se udio izrazava u miligramima (alkohola) po litri (krvi) - mg/L ali to kod tebe nije slucaj jer se takvo nesto ne moze izraziti u promilima jer je jedno izrazeno u masi, drugo u volumenu.

 

eto, nadam se da je pomoglo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da vam ubacim bubu u uho.... niste to dobro objasnili. Znak jednakosti se može staviti između promila i grama po litri krvi, a ne između promila i grama po kilogramu krvi.

Naime koncentracija alkohola u krvi mjeri se promilima, odnosno gramima po kubičnom centimetru (g/cm3). Primjerice, kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubičnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3), odnosno 0,5 g/L krvi.

Kako su se uz sve to našli g/kg to je pitanje... a koliko je meni poznato kg krvi i litra krvi nikako nisu jedno te isto.

:cool2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa baš i ne bi rekao. Ako se govori o promilima onda se misli na odnos težine alkohola i krvi. Jedinica je g/kg odnosno te označava udio alkohola u krvi ispitanika u gramima alkohola po kilogramu krvi.

 

U prometu policija koristi alkotester (etilometar) koji mjeri koncentraciju alkohola u IZDAHU vozača. Ovdje je mjerna jedinica miligram u litri izdahnutog zraka mg/L. Svaki takav uređaj izmjereni udio alkohola u mg/L može pokazivati kao udio alkohola u krvi ispitanika u gramima alkohola po kilogramu krvi ispitanika (g/kg) odnosno u masenim promilima (‰). I tako očitava i pokazuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledaj. Koncentracija alkohola mjeri se u promilima. Zakon govori o gramima po kilogramu, medicinska struka govori o promilima alkohola u litri (osobno sam vidio takve nalaze) ti ovdje govoriš o miligramima izdahnutog zraka mg/l. Interesiralo me u čemu je razlika između jednog drugog i eto sad trećeg. Čuo sam se sa tak jedno 15 ljudi koji direktno rade s tom problematikom i primjenjuju ju u praksi i zaključak je slijedeći.

 

Nitko pojma nema u čemu je razlika, da li su to iste vrijednosti i zašto zakonodavac navodi grame po kilogramu. Primjer si upravo naveo. Netko puhne miligrame izdahnutog zraka, u zapisniku piše g/kg, kao i u rješenju ili presudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo g/L je masena koncentracija, g/kg je maseni udio i samo kod ovog drugog se može govoriti o promilima.

 

 

Nitko pojma nema u čemu je razlika, da li su to iste vrijednosti i zašto zakonodavac navodi grame po kilogramu.

 

 

Nije jednako, ali je približno jednako. Našao sam podatak da je gustoća krvi 1.06 kg/L, a masena koncentracija je omjer mase alkohola u krvi i volumena krvi. Volumen je omjer mase i gustoće. Kad se sve to uvrsti dobije se ono što tebe zanima:

 

0.5 g/kg =0.53 g/L

 

Jel sad OK?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da vam ubacim bubu u uho.... niste to dobro objasnili. i, a ne između promila i grama po kilogramu krvi.

 

i nije neka buba, buduci da mi ovo nije struka i da o ovome znam samo osnove, bio sam vrlo pazljiv pri prenosenju odgovora strucne osobe i i dalje stojim da je sve sto sam napisao tocno odnosno da sam tocno prenio odgovor strucne osobe.

u tom smislu, tvoj citat: "Znak jednakosti se može staviti između promila i grama po litri krv" nije dobar promili su 1/1000 a ne mozemo jedinicu mase (gram) staviti u takav odnos sa jedinicom volumena (litra). to je bilo i naglaseno u zadnjem dijelu mog replya, da ono zadnje sto sam naveo uopce ne moze biti izrazeno u promilima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato je uvijek rezultat na "puhanju" za nijansu manji od onog kod vađenja krvi

 

ma to je sasvim peta prica i nema veze sa ovim. a inace dreger ne mora biti manji od krvi (tko ti je to rekao?!) , moze biti i urnebesno veci, sve do toga da dreger pokaze promilaze s kojima je svaki covjek mrtav, tipa 8 promila.

 

i inace, dregerov rezultat (onaj koji se prikazuje na displayu) je vec preracunat u g/kg (barem kod 7410 plus)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije, ako je krv 1.06, to jos uvijek ne znaci da je alkohol 1 - 1 je voda, odi gore na moj prvi reply jos jednom, pogledaj specificnu alkohola, manje je od 0.8, a ti si racunao kao da je voda.

 

 

Gustoća alkohola nije uopće bitna jer se ne računa masa alkohola po volumenu alkohola nego masa alkohola po volumenu krvi. Ako bi i uzeo u obzir volumen alkohola on je toliko manji od volumena krvi tako da je razlika u koncentraciji jako, jako mala i zato se zanemaruje taj volumen (samim time i gustoća koju gore spominješ).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gustoća alkohola nije uopće bitna

 

je, u pravu si, u onome sto si izracunao si alkohol i s jedne i s druge strane vec imao izrazen u gramima. previdio sam...

 

Ako bi i uzeo u obzir volumen alkohola on je toliko manji od volumena krvi tako da je razlika u koncentraciji jako, jako mala i zato se zanemaruje taj volumen (samim time i gustoća koju gore spominješ).

 

ali ovdje nisi u pravu (ako razumijem sto hoces rec) ako uzmem volumen alkohola u volumenu krvi, pa iz toga hocu izvuci masu alkohola u masi krvi, onda razlika uopce nije mala i tu se gustoca alkohola mora uzimati u obzir, nema govora o zanemarivanju jer npr:

 

2.0 cm3/lit = 1.5 g/kg (cca)

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali ovdje nisi u pravu (ako razumijem sto hoces rec) ako uzmem volumen alkohola u volumenu krvi, pa iz toga hocu izvuci masu alkohola u masi krvi, onda razlika uopce nije mala i tu se gustoca alkohola mora uzimati u obzir, nema govora o zanemarivanju jer npr: 2.0 cm3/lit = 1.5 g/kg (cca)

 

 

Ne, rekao sam da se gustoća alkohola zanemaruje u načinu izračuna koji sam gore naveo. Ovo što si spomenuo je također istina, ali nije bitno u ovoj raspravi. Naveo si volumni udio, a zakoni i pravilnici propisuju maseni udio. Rubens je rekao da medicinska struka koristi g/L i pitao kako se to odnosi prema g/kg kako je propisano zakonom. Svoj odgovor sam napisao.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, rekao sam da se gustoća alkohola zanemaruje u načinu izračuna koji sam gore naveo

 

samo "tehnicki" detalj: tamo gustoca alkohola ipak nije zanemarena, ona je samo vec sadrzana na lijevoj strani jednadzbe jer je vec tamo (g/L) alkohol izrazen u masi - gramima.

 

Naveo si volumni udio, a zakoni i pravilnici propisuju maseni udio

 

znam, napomenuo sam to jos i u prvom replyu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

"Koncentracija alkohola u krvi mjeri se promilima, odnosno gramima po kubičnom centimetru (g/cm3). Primjerice, kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubičnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3). Učinak pojedinih razina alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije organizma"- tako kaze Pliva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija