Jump to content

Radnik uhvaćen u radu na crno i prijetnja poslodavca - hitno !!!


shija

Preporučene objave

Pozdrav,

Prijatelj je preko ljeta radio na moru (sve legalno, do negdje početka 9. mjeseca) i nabio je toliko prekovremenih sati da mu gazda nije mogao legalno sve isplatiti, već ga vodi kao zaposlenog do 11. mjeseca.

Dogovor sa bivšim gazdom je bio da ako prijatelj u međuvremenu nađe drugi posao, ovaj će ga odmah odjaviti i isplati mu svu razliku.

Prijatelj je u međuvremenu počeo raditi u jednom ugostiteljskom objektu. Radio je sve skupa mjesec-mjesec i pol. Novi poslodavac je znao da je ovaj još uvijek prijavljen kod drugog, ali ga je držao na crno.

Uletila je inspekcija i uhvatila njega i još jednu djelatnicu da rade na crno i opalila gazdi kaznu 30,000 kn.

Sada gazda traži od njega da mu potpiše neki papir da kao prijatelj nije htio da ga ovaj prijavi i svakakve neke gluposti. Prijeti mu da će ga tužiti (ne znam za šta, valjda za nadoknadu štete).

Ima li poslodavac koji je držao radnika na crno ikakvu osnovu za tužbu prema radniku? Meni to nema nikakve logike, ali nisam pravnik, pa volim pitati.

Ako imate koji članak zakona koji bih mu mogao poslati da stavi gazdi pod nos bilo bi idealno.

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rad na crno je zna se kažnjivo a tu radnik nije ni malo kriv nego gazda a vašem prijatelju je najbolje da napusti tog poslodavca jer će mu ovaj stalno to nabijati na nos a nedaj bože i odbijati mu od plaće za kaznu.Znači da su tu odmah u startu narušeni međuljudski odnosi i tu baš i nije zdravo raditi.A sa druge strane i vaš prijatelj je malo tu bio pohlepan,još je radio kod jednog a otišao kod drugog a koliko znam to mije zakonom omogućeno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam ja upoznata radnik može biti zaposlen kod dva poslodavca samo ako kod oba radi nepuno radno vrijeme ( npr 4 sata kod jednog i 4 sata kod drugog ili neka druga varijanta). Na puno radno vrijeme ( 8 sati dnevno tj 40 sati tjedno) može biti prijavljen samo kod jednog poslodavca. Ako sa u zakonu o obveznom mirovinskom i zdravstvenom osiguranju nešto promijenila bila bih zahvalna da netko dostavi čl.zakona gdje se to vidi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija