Jump to content

Sustav PDV-a


lidu

Preporučene objave

Poštovani,

Prošlu godinu sam radila, a i još radim za firmu preko autorskog ugovora i zahvaljujuci mom neznanju morala sam uci po sili zakona u sustav pdv-a i podmiriti troškove (14.906,66kn) koji su u cijelosti ušli u državnu blagajnu obzirom da nikada nisam tražila R1 račun. Da bi sve bilo još bolje firma mi je isplačivala plaću na tekući račun, tako da sam dobila pismo iz porezne uprave na temelju porezne prijave.

Dakle, sada sam u sustavu pdv-a i temeljem otkrića da bi mi prihodi trebali ici na žiro račun (vjerovatno djeluje čudno da osoba koja radi na taj način nezna tu bitnu stvar, ali nisam imala pojima da bi ja mogla snositi neke posljedice ili da bi trebala znati nešto o tome kad firma ima cijeli odjel računovodstva), sada mi je sjela prva uplata. Žiro račun imam vec 5 godina i trajni nalog prebacivanja na tekući, što sam potpuno zaboravila.

Da li je i redu da imam trajni nalog ili bi se tu mogao obračunavati neki dupli porez, npr. na iznos koji sjeda na žiro, pa da se i ovo što sjedne na tekući gleda kao još jedna vrsta prihoda iako se radi o istoj stvari?

Možda je glupo pitanje, ali vec me hvata paranoja od pisama iz porezne...

Uglavnom, na sve to, još sam platila 400kn knjgovođi da mi izračuna točan iznos koji trebam uplatiti, da ne bi bilo kazni zbog moje greške.

Kao šećer na kraju, suprug me je imao kao olakšicu na svojoj plaći, ali prijavio je porez početkom godine i uredno platio oko 1500kn, jer su mu kod podnošenja porezne prijave rekli da to nije nikakav problem i da ce to platiti kad dobije rješenje, kako je i bilo. Znaci, ja sam dobila povrat, on je vratio natrag...

Sada je dobio pismo iz porezne u kojem navode da nije prijavio porez i pošto sam ja bila olakšica, a imala sam zaradu veću od... da se javi u poreznu i spominju se kazne...

Molim savjet i unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija