Jump to content

svjedočenje postaje krivnjom


anonimno

Preporučene objave

Poštovani savjetnici, trebam vas da me savjetujete kako da se postavim u slučaju X;

prije desetak mjeseci bila sam pozvana kao svjedok u postupku protiv ex odgovorne osobe, gdje sam posumnjala da mogu postati žrtveno janje. I prije par dana stigao je sudski poziv meni - okrivljeniku gdje ja samo pretpostavljam o čemu se radi. Poziv sam uredno preuzela i mislim otići na to, ne znam da li je to saslušanje ili što :-? , da li da uzmem odvjetnika, iako ne znam što da mu kažem, nemam ništa o predmetu, ne znam što je na stvari. Pitam kao totalni laik što da radim, kako da dođem do saznanja o "činjenicama" za koje me okrivilo, pa da mogu tražiti odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ad 1) Otiđite u pisarnicu na tom sudu i tražite uvid u predmet; objasnite im da ne znate zašto ste pozvani. Ukoliko Vam uvid u predmet ne bude dozvoljen (u što ne vjerujem), Vaš će ga odvjetnik u svakom slučaju moći dobiti.

 

Ad 2) Na temelju uvida u predmet odlučite dalje o svojem postupku; iz priloženog Vam savjetujem da angažirate odvjetnika jer ste očito predmet svojevrsnog "reketarenja" i iz toga se nećete moći sami izvući.

 

Ad 3) Ako ste bili svjedok i pretpostavljate o čemu je riječ, tada se prisjetite svih mogućih detalja; temeljem uvida u predmet Vaš će Vam odvjetnik dalje objasniti postupak.

 

Sretno !

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom noćnom odgovoru!

Imam dilemu s obzirom na odlazak u pisarnicu prije ili poslije odlaska na poziv s obzirom da je poziv za "saslušanje" za 12 dana. Ako odem prije i saznam o čemu je riječ pitanje je da li ću uspjeti naći pravog odvjetnika jer ga u mom malom gradu očigledno ne smijem tražiti. Ili da odem na poziv i uredno odslušam, i što da kažem a da ne uprskam, pa da poslije odem u pisarnicu. Što se događa na prvom "saslušanju"? I kako da dobijem na vremenu? :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ad 1) Nemojte čekati, otiđite odmah danas. U pisarnici rade ljudi kao što smo vi i ja (bez uvrede), mnogo puta hoće pomoći jednostavno dobrom voljom. Ako to ne ide, uzmite odvjetnika. Znam, lako je meni reći uzmi. Netko bi još dodao : pa daj joj još i 500 kn za odvjetnika. Ja ih nemam. Ali znam jedno : u 4 slučaja sam uprskao stvar do te mjere da mi je sada tih 500 kn po slučaju toliki mali novac da ne možete zamisliti. Odvjetnik iz nekog drugog mjesta će Vam to sigurno prihvatiti, samo morate biti spremni na trošak - dodatni - njegove dnevnice.

 

Ad 2) Ako je stvar ozbiljna, a vi otiđete na saslušanje, a vjerojatno tim saslušanjem počinje (ne mora biti) parnica, malo koji odvjetnik će prihvatiti naknadni ulazak u parnicu. Možda griješim ovim savjetom, ali podsjetit ću Vas da sam ja tako prošao ukupno 4 puta. Sada imam cca 50000 kn raznoraznih troškova i gluposti koje moram poplaćati (a sve je izgledalo jednostavno, svaki normalan čovjek bi shvatio da su dva i dva četiri, ali na sudu nije uvijek tako. Ako uz pomoć legalisa uspijem riješiti bar pola tih problema, rado ću im ušteđeni novac donirati za njihov rad).

 

Ad 3) Na vremenu ne možete dobiti glede 1. saslušanja. Morate otići, osim ako se razbolite do te mjere da niste sposobni za saslušanje (potrebna je obimna hrpa medicinske dokumentacije). Na 1. saslušanju ćete čuti razlog Vašeg pozivanja, odnosno tražit će od Vas očitovanje (ako ste u svojstvu okrivljenika, to može biti pokušaj mirenja s tužiteljem - npr. da prihvatite tužiteljev prijedlog, ne idete u parnicu, morate ispuniti ono što tužitelj traži). Ako se ne složite sa činjenicama zbog kojih Vas pozivaju, tada u stvari pokrećete parnicu. Sjetite se, ako nemate odvjetnika, nakon pokretanja parnice bit će Vam još teže ga naći. To su Vam moja iskustva, skupo ih plaćam, nemojte i Vi. Vjerujem da će se u nekim stvarima i Xsara i Ane (prvo moderatori) kao i MalenaM složiti sa mnom. Ovim putem ih sve od srca pozdravljam kao i Vas !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u mom pozivu kao okrivljeniku radi se o čl. 344 KZ, a u pozivu prije 10 mjeseci kao svjedoku protiv ex odgovorne osobe u pitanju je čl. 312/1 KZ.

Na svjedočenju sam saznala da su me ex odgovorna osoba i pravnici u poduzeću okrivili sa da sam ex odgov.osobi podmetnula odluku o odobrenju financiranja mog školovanja, što nije točno jer sam tri mjeseci prije protokolarno dostavila zamolbu na temelju koje je odluka ispuštena. Na saslušanju mene kao svjedoka upitana sam da li postoji ta zamolba jer je pravnici nisu imali, pa nije ni dostavljena u istr.postupku. Pozitivno sam odgovorila, ali je od mene nisu zatražili. Sad pretpostavljam da se radi o dokazivanju da ta zamolba postoji i da je uvedena u protokolarnu knjigu, za što imam dokaze. Međutm me brine čl. 344 i tzv. nezakonita isplata, ne znam što bi to bilo nezakonita isplata za financiranje školovanja.

I nije mi jasno zašto pravnici nisu upoznali ex odgovornu osobu i mene sa tim odmah nego tek u istražnom postupku tijekom 2004, 2005......koji sadrži niz predmeta otvorenih prema anonimnim prijavama policiji koje je krim policija obrađivala u ljeto 2004. Odluka je ispuštena početkom 2004. pa sad svašta mogu posumnjati čak i da je namjerno ispuštena kako bi skrenula tok na druge stvari. :-?

Mislim da se radi o tom dokumentu- zamolbi kao dokazu da je on znao što čini i da je imao podosta vremena (3 mjeseca) da se konzultira sa pravnicima, ali stvari nikad nisu kao što na prvi pogled izgledaju. Bojim se eventualnih iznenađenja jer ja se nakon svjedočenja nisam s nikim razgovarala o tome, smatrala sam da je to okončano.

Da li mogu odmah otići u pisarnicu i dobiti kopiju predmeta, ili je bolje da to učinim nakon prvog ročišta koje je za 12 dana? I mogu li na tom ročištu samo odlušati i reći da bi uzela odvjetnika pa tek onda iznositi dokaze zajedno s odvjetnikom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:-o jedan poznanik izdaleka mi kaže da mogu slobodno otići na prvo ročište, poslušati što sudac kaže, reći da ne bi tada iznosila svoju obranu već ću uzeti odvjetnika.

 

I savjetuje da poslije ročišta odem u pisarnicu, pogledam sve što me zanima i što mogu reći budućem odvjetniku kako bi znao što je činiti dalje?

da li je to dobar put? ima li koji bolji?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uopće mi nije jasno zašto nagađate, raspitujete se i mudrujete što da učinite, umjesto da si uzmete odvjetnika koji može temeljem punomoći izvršiti uvid u spis i sve vam objasniti, a pogotovo odlučiti što bi s obzirom na predložene dokaze bilo najbolje iznijeti u obrani, odnosno kako da se uopće branite..

pitanje je i o kojem stavku čl.344. (prijevara u službi, ne nezakonita isplata) se radi, što nije zanemarivo zbog visine zapriječene kazne..

mislim da bi i u slučaju savršene memorije mogli previdjeti nešto što se nalazi u spisu i da nećete naknadno angažiranom odvjetniku predočiti sve što mu je potrebno..

ipak, vi odlučujete..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

u potpunosti se slažem s moderatoricom xsarom. u ovakvim slučajevima je odugovlačenje najgore. savjet iz iskustva:

 

- odmah osobno u pisarnicu s biljeznicom izvrsiti uvid u spis i napraviti biljeske

- angazirati odvjetnika i ako je potrebno da i on napravi isto

- pristupiti s odvjetnikom na razgovor kod ODO

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:-) :jumping:

 

Hvala svima na brizi!!!!!!!!!

 

Pa mogu reći da sam se pobrinula oko 1.-og nastupa. To je dogovor sa odvjetnikom da na ročištu pristupim neinformirana te da tražim pojašnjenje zbog čega sam okrivljena, ne optužena (mislim da sam ovladala terminima). Naime, vrlo je vjerovatno da se spisi nalaze kod istražnog sudca, pa pristupom u pisarnicu ne bi ništa detaljnije saznala. A i sama informacija direktno iz prve ruke će biti jasnija. Sljedeći korak je izjava da ne bi samostalno iznosila obranu, već da bi angažirala odvjetnika. I tu se nastup završava.

 

Mislim da je to u redu. Ako neko ima neki drugi prijedlog molim da ga izloži.

 

Tek nakon završetka ročišta spisi se vraćaju u pisarnicu, a onda sa odvjetnikom idem to pogledati još detaljnije.

 

S obzirom da sam inače dosta nesmotrena i nestrpljiva ja bi to odmah isto tako odradila kao što ste predlagali, jer pretpostavljam da imam sve potrebne dokaze. Pa čak bi ih nosila sa sobom.

 

Ali, vjerujem da mi je ovaj odvjetnik upravo dobro došao sa savjetima koji nešto usporavaju postupak, i daju nam više vremena za razmišljanje. Iako me to čekanje izluđuje. Pouzdajem se u njegovo iskustvo i bolje da ja ne izlijećem. Ipak su to preozbiljne stvari gdje nema mjesta igricama. Sama sam premala mrvica u svemu tome, pojeli bi me začas.

 

Hvala još jednom i puno pozdrava*********

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija