tshepang23 objavljeno: 3. studeni 2011. Dijeli objavljeno: 3. studeni 2011. Poątovanje! Imam jedan dosta zamrąen i za mene osobno vrlo vaľan problem pa Vas molim za pomoć. Već sam se obratila nekim pravnicima no nisu svi stručnjaci za imovinsko pravo i nisu mi znali baą točno reći koje su mi opcije. Moji su se roditelji davno razveli i podijelili imovinu. Očevi roditelji nakon toga 1987. kupili su mom ocu na njegovo ime kuću sa dvoriątem i financirali renoviranje te kuće. Prije 10 godina on se ponovno oľenio. Njegova nova supruga uselila se u kuću sa 2 kofera i ničim viąe. Kako je moj otac bio alkoholičar, a ona većinu vremena nezaposlena i na burzi, nagomilali su dugove koje su očevi roditelji redovito odplačivali. U međuvremenu je otac digao 2 kredita (od kojih je jedan hipotekarni) i dio novca potroąio na obnovu kroviąta kuće. Kredite nisu mogli plačati te je kuća dospjela pod ovrhu. Da ne bi ostali bez kuće, očevi su roditelji ponovno priskočili u pomoć te je moj djed trajnim nalogom na mirovinu nastavio otplatu hipotekarnog kredita sve do svoje smrti proąle godine (otplatio je skoro polovicu kredita). Svo vrijeme tog braka baka i djed su bezbroj puta pomagali financijski. Moj je otac nedavno umro. Sada me očekuje ostavinska rasprava i podjela njegove imovine između mene i njegove supruge. Koliko je meni poznato, sva imovina (kuća sa dvoriątem), kao i dugovi ( ostaci 2 kredita - ukupno oko 10 000E) dijele se na pola. 50% njoj, 50% meni. Ja koja taj novac nikada nisam ni vidjela jer se otac nikada za mene nije brinuo, ni plaćao alimentaciju (imam 29 godina), niti sam ga previąe zanimala. ®ena koja je u njegovu kuću uąla bez prebite pare i sudjelovala u stvaranju dugova sada ima pravo dobiti pola kuće? Znam da rekla-kazala ne prolazi na sudu, a od pisanih dokaza imam samo vlasnički list u kojem piąe da je moj otac puni vlasnik te nekretnine i na pisaćoj maąini otipkano očitovanje iz 1990. sa njegovim vlastoručnim potpisom u kojem on navodi: ovim niľe potpisani ... iz... svojom slobodnom odlukom i voljom dajem sljedeće očitovanje kojim potvrđujem sljedeće niľe navedene činjenice u vezi stjecanja vlasniątva nekretnina , koje stoje napisane na mom imenu kao vlasnika i čiji sam ja sada vlasnik i posjednik i to: čestica kat. broj... u ... kuća od...m2 u ulici... Kao kupac te nekretnine nastupio sam formalno ja... i te iste su prenijete meni kao vlasniku. Ovim međutim potvrđujem da su te nekretnine kupljene novcem mojih roditelja i isplaćene prodavcima po mojim roditeljima ..... i ..... koji su meni na taj način ovu imovinu poklonili darovanjem. Svrha toga bila je da se zaątiti njegova imovina koju je stekao kad je bio samac jer su baka i djed, da bi izbjegli dodatne troąkove javnog biljeľnika, kuću kupili na njegovo ime, umjesto da kupe na svoje pa naprave darovni ugovor na njega. Taj dokument nema ovjeru javnog biljeľnika, već vlastoručni potpis mog oca. Ima li ovaj dokument ikakva utjecaja na podjelu imovine? Moľe li moja baka dići kakvu privatnu tuľbu protiv njegove supruge s obzirom na otplatu kredita i činjenice navedene u tom dokumentu? Na koji način bi se ja mogla boriti s tom ľenom za svoje nasljedstvo? Ja bih rado preselila s muľem i djetetom u tu kuću jer smo sad podstanari, no ona se ne moľe podijeliti na 2 djela, a s tom ľenom ne mogu ľivjeti. Ona ne radi i ne moľe se sama brinuti o kući od 140 m2. A ąto s kreditom? Pokuąala sam s njom razgovarati i ponuditi joj da ju na neki način isplatim, no nije spremna na razuman dogovor, traľi previąe novaca za neąto ąto uopće nije priskrbjela. ®eli da kuću prodamo i podijelimo novac, a ja se s tim ne slaľem. Ona će ionako imati pravo na njegovu penziju. Bliľi nam se ostavinska rasprava... Molim Vas, pomozite! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mokronoge odgovoreno: 3. studeni 2011. Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2011. Pošto kuća nije stečena za vrijeme trajanja njihovog braka ona ne može tražiti izdvajanje 1/2 na ime bračne stečevine (odnosno ako zatraži Vi joj to možete valjano osporiti) pa će se dijeliti na jednake dijelove njegovim zakonskim nasljednicima (supruga i vi, svaka u 1/2 dijela) točno kako ste opisali. Na jednake dijelove će se na vas podijeliti i njegovi dugovi. Nastojte se, ako ikako možete dogovoriti da vi nju isplatite za njenu polovicu ako kuća nije fizički djeljiva (ili pokušajte ako je izvedivo za nju ili Vas pregraditi neki dio u samostalnu stambenu jedinicu) Osobno sam mišljenja da baka ne bi uspjela sa tužbom protiv nje. Jer je pomagala svome sinu i plaćala njegove kredite i dugove, ni od koga prisiljena.. Činjenica da Vas otac nije pomagao tijekom života nema veze sa ovim. Na žalost ne mogu Vam ponuditi odgovor koji želite čuti, jer i supruga Vašeg oca, može koristiti jednake argumente, odnosno činjenicu da ni vi, niste ničim doprinosili gradnji, obnovi i svemu ostalom u vezi kuće, a ona je u njoj živjela i istu održavala, brinula se o njoj, o vašem ocu i sl. Ako Vas imalo tješi, ono što su imali/imaju Vaši baka i djed, nakon bakine smrti, naslijedit ćete Vi, i bakina ostala djeca (ako su, poput vašeg oca umrli, onda će umjesto njih doći njihova djeca, vaši bratići i sestrične.. ako ih ima) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.