Jump to content

Pomoć!U vezi kupnje stana!

anonimno

Preporučene objave

Kupujemo stan,koji još u cijelosti nije isplaćen.Da bi bio isplaćen mi dajemo kaparu, a drugi dio iznosa nakon dobivanja vlasničkog lista.Tako će biti sastavljen kupoprodajni ugovor.Zanima me kada se podiže kredit u banci, banka radi troškovnik, koliko otprilke košta taj troškovnik, tj o čemu on ovisi?Koliko dođu troškovi bilježnika i kome sve idu primjerci ugovora?Ovo nam je zaista važno jer smo u novčanoj stisci, a sve je hitno!Pa Vas lijepo molimo barem približno točne odgovore!

Hvala svima!

Dijeli na drugim stranicama

Javni bilježnik uzima određeni postotak od ukupne vrijednosti stana tj. kredita.

Ja sam npr. za kredit od 44 000 E platila javnog bilježnika za sve, troškove kredita, kupoprodajni ugovor, tabularnu izjavu i još pokoji dokumenat za koji sam platila i takse za dokumenta da ne posjedujem nekretninu ( jer ovo mi je prva nekretnina) potrošila oko 3200 kn. sve skupa.

kasnije još imate dosta papira prilikom prijepisa nekretnine na sebe, pa promijen prebivališta radi prijave poreza na promet nekretninama ( koji ne morate platiti ako vam je to prva nekretnina), ali ako nije onada 5% od vrijednosti stana koju procijeni porezna za vaš stan, xx kvadratura i na yy lokaciji.

Taksa za prijepis nekretnine u gruntovnici vam iznosi 250 kn, za prebivalište po ososbi su 30 kn, a obično treba dvije u dvije razlučite svrhe.

zaboravih vam još reći da tu još imate platiti razlike u tečaju izmedju srednjeg tečaja Eura ( po Narodnoj banci na dan isplate kredita) i prodajnog, tako da sam ja jopš morala nadoplatiti 2700 kn za tu razliku i tek onda dobijete tabularni izjava prodavatelja da je suglasan da se nekretnina prepiše na vase ime.

I ako ste angažirali agenciju za posredovanje onda i oni uzimaju, barem kod mene 1.5 % od visine kredita.

ja sam praktično sve skupa sa svim tim troškovima potrošila oko 10 000 kn sve zajedno, troškovi kredita, javni bilježnik, prijave prebivališta, razne takse i prepis režijskih uplatnica ( telefon, streuja, plin itd.....) .

Znam da nije utješno ali bez tako neke svote od oko 8000 do 10 000 ne možete kupiti prvu nekretninu, a za drugu još možete dodati tih 5% od procijene vrijednosti porezne uprave.

nadam se da odgovor neće stići kasno!

nejasno je da li kupujete stan u izgradnji ili kupujete stan u privatnom vlasništvu. obzirom ste napomenuli da ostatak cijene isplaćujete po dobivanju vlasničkog lista pretpstavljam da je riječ o nekretnini čiji je postupak etažiranja u toku.

postupak je slijedeći:

-prilikom potpisa predugovora plaćate kaparu u iznosu 10-30% od ukupne cijene

-ako se radi o kupnji kreditom banke (btw, banka ne radi troškovnik, već procjenu, a koja se izrada naplaćuje u vrijednosti 1-2% od vrijednosti nekretnine) tada predajete predugovor zajedno sa dokazima o bonitetu i vlasničkim listom(!) na odobrenje kredita, što znači da ne možete realizirati kredit prijeprovedbe etažiranja

-javni bilježnik ovjerava potpis na kupoprodajnom ugovoru, dnosno predugovoru, a cijena ovjere je 47 kn

- ono što košta je solemnizacija ugovora o kreditu, a ovisna je o iznosu kredita, no to je trošak koji plaćate prilikom potpisa konačnog ugovora o kupoprodaji odnosno potpisivanja ugovora o kreditu sa bankom

-primjerci ugovora moraju biti dostatni za sve strane (prodavatelj, kupac, javni bilježnik, a obično su po 2 primjerka za svaku stranu)

-da ne dužim, sa konkretnim pitanjima o realizaciji kupnje i porezima se možete javiti na mail xxxxxxxxxx pa ću vam sve pojasniti

toliko!

SRETNO!!!

:-)

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija