Jump to content

Ugovor o uzdrzavanju te kupo-prodajni ugovor

steel47

Preporučene objave

Situacija je slijedeća.

Gospodin koji je vlasnik stana živio je sam, jer mu je žena umrla. Nakon toga došla je kod njea, jedna gospođa

koja ga je trebala uzdrzavat tj pomagati mu.

Sklopili su ugovor o uzdrzavanju 2005g, u kojem on ostavlja stan toj gospođi, ako se ona brine za njega.

Međutim ta gospođa je preminula i gospodin je opet ostao sam.

Nitko se od djece od te gospođe nije ni pojavio da bi nastavio uzdržavati gopodina.

Zanima me da li on može sada napravit kupo-prodajni ugovor i prodat stan bez suglasnosti tj. znanja te djece od gospođe koja je preminula pije godinu dana.

U vlasničkom listu nema nikakvih naznaka da gospođa ima pravo na nekretninu.

Gdje bi mogla još bit naznaka o tome, tj. di to treba provjerit?

Sam vlasnik nebi htio uopce imat posla sa djecom od te gospođe.

Ovo pitam jer bi se u slučaju sklapanja novog ugovora o uzdržavanju moglo dogodit da se ta djeca zainteresiraju za taj stan i to bi se onda moglo počet povlačit po sudu i dugo trajat.

Dakle još jednom: Jel on može jednostavno napravit kupo-prodajni ugovor i prodat stan s naznakom da može živit u stanu do svoje smrti, te da tada stan ide kupcu, bez da mora poništavati onaj ugovor o doživotnom uzdržavanju, koji je sklopljen sa gospođom koja je umrla.

Hvala!

Dijeli na drugim stranicama

smrču jedne od ugovornih strana

ugovor prestaje važiti.

nakon ostavinske rasprave nasljednici uzdržavatelja trebali su se zjasniti dali su voljni preuzeti ugovorenu obvezu.

pošto se na vrijeme nisu izjasnili gube i pravo tražiti naknadu za brigu i troškove koje je njihov prednik(ostavitelj)imao.

sa preuzimanjem se treba složiti i uzdržavana osoba.

vlasnik nekretnine može bez ikakvih pitanja svoju nekretninu otuđiti tj. sa njom raspolagatu.

dakle vlasnik nekretnine može nekretninu prodati uz zadržavanje prava uživanja u nekretnini.

pravo uživanja se upisuje u zemljišnoj knjizi i traje do odreknuća prava ili do smrti osobe u čiju je korist to pravo upisano.

tako optrećena nekrtnina ima manju tržišnu vrijednost (zbog poreza ,ali to treba poreznoj upravi naglasit)

• 2 tjedna kasnije...

U slučaju da kupac kupi takav stan, i gospodin premine, da li kupac ima ikakve obaveze prema nasljednicima uzdržavatelja, dok ugovor nije raskinut? tj. jel bi mogao imati problema, da recimo izgubi pravo na taj stan iako ga je kupio pošto u vlasničkom listu nema zabilježbi tog ugovora o uzdrzavanju.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija