tanjarac objavljeno: 25. studeni 2011. Dijeli objavljeno: 25. studeni 2011. Ovo je tema o kojoj je puuno napisano,ali ipak molim što više toga na jednom mjestu...Problem je slijedeći:moja mama želi mom maloljetnom djetetu darovati kuću sa zemljom u Gorskom kotaru.Kuća (vikendica) je lagalno sagrađena 1973. sa svim mogućim i nemogućim dozvolama (lokacijska,sanitarna,građevinska...),upisana u katastar i gruntovno,sa svim priključcima i pripadajućim dozvolama, plaćanim računima uključujući i porez na kuće za odmor.Mama je to naslijedila po tatinoj smrti 2008.g.,da bi na ostavinskoj od bilježnika saznala da se to sve u katastru i gruntovnoj vodi kao livada(???),te joj je ovaj tako i upisao u nasljedstvo.Napominjem,da imam čak i broj pod kojim je moj pokojni otac kao ovlašteni dipl.ing.geodezije zaveo novi elaborat kuće sa zemljištem u nadležni katastar.E,sad;ako moja mama prenese na unuka darovnim ugovorom livadu,da li će biti izvedivo uskladiti stanje u katastru sa stvarnim stanjem (upisati legalno izgrađen objekat),i na koji način?Obzirom da želimo preseliti tamo i živjeti tamo,kako da prijavim na policiji promjenu adrese,kad je na vlasničkom listu livada,a kuća ima kućni broj?Kako da biserima na katastru objasnim da posjedovni i vlasnički list nisu jedno te isto,jer mi odbijaju izdati vlasnički list s objašnjenjem da su vlasnički i posjedovni list jedno te isto,i nikakvo pozivanje na važeće zakone i propise ne pomaže?Također,može li mi netko reći,kako da dođem do vrijednosti nekretnine,što traži bilježnik-moram li zvati sudskog vještaka ili je dovoljno da mama upiše vrijednost,obzirom da sami sastavljamo ugovor na formularu iz Narodnih novina? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 25. studeni 2011. Dijeli odgovoreno: 25. studeni 2011. vlasnički list dobije se u Zemljišno knižnom odjelu , Općinskog suda (gruntovnica) u katastru dobiješ posjedovni list u katastru trašiš kopiju katastarske čestice i tako saznaš dali je kuća ucrtana ako nije u geodetski ured da obave potrebne radnje i tamo dobijete potrebne informacije Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
tanjarac odgovoreno: 26. studeni 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 26. studeni 2011. Hvala na informacijama na kupu,ali "kvaka" i je u tome što je kuća bila ucrtana po izgradnji,čak su ti podaci korišteni za vojne karte bivše vojske,koja je kuću,po stanju u knjigama,unijela kao izvor pitke vode (jer imamo cisternu),a elaborat za usklađenje je predao moj otac u oba ureda,kao ovlašteni diplomirani inženjer geodezije ( član Komore geodeta,arhitekata i kako-se-već-zovu)za te poslove,i po tom stanju i je plaćan porez na kuće za odmor (čak mislim da mogu izvući potvrdu u Poreznoj upravi,ali je kuće jednostavno nestala...Isto se desilo i našim susjedima vikendašima,koje su natjerali na legalizaciju legalno izgrađenog objekta s objašnjenjem da je zbog promjene urbanističkog plana ili nečeg sličnog (da ne lažem) cijeli taj dio proglašen oranicama bez obzira na stvarno stanje kako bi se mogao prenamijeniti u građevinsko zemljište.Nekako mi se čini da tu netko misli grde pare pobrat...Pa kako je mogla nestat legalno izgrađena kuća sa svim dozvolama,priključkom na struju,kućnim brojem i plaćanjem poreza na kuće za odmor?Mislim,tko može na livadi trošit struju i dobit kućni broj,primat poštu,i u krajnjoj liniji fakat i živit? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.