Jump to content

bračna stečevina


anonimno
 Dijeli

Preporučene objave

Sklopila sam sa svojim roditeljem ugovor o dosmrtnom uzdržavanju prilikom kojeg mi je imovina prepisana odmah,zanima me da li ta imovina koju sam stekla na taj način ulazi u bračnu stečevinu ako sam taj ugovor sklopila prije sklapanja braka ali za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice sa partnerom ( zajedno smo 6.godina) i ako da, da li moj partner ostvaruje pravo na tu imovinu odmah rastavom braka ili nakon smrti uzdržavane osobe jer je ugovorom dogovorena i moja dužnost da roditelja sahranim. Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ta imovina ulazi u bračnu stečevinu ako je stečena za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice(a to je zajednica koja između ostalog mora trajati više od tri godine ili manje ako je u njoj rođeno zajedničko dijete). Naime, izvanbračna je zajednica u pogledu imovinskopravnih učinaka izjednačena sa bračnom.

Vaš suprug ima polovicu suvlasništva na toj imovini i ima pravo njome raspolagati,u sporazumu s Vama, od onog trenutka kad i Vi. A ako sporazuma nema, onda trenutkom diobe bračne stečevine, tj. nakon razvoda braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da možete - trebate sklopiti bračni ugovor kojim bistekonstatirali da se nalazite u izvanbračnoj zajednici, da ste u njoj stekli određenu imovinu, te da umjesto postojećeg zakonskog režima uređujete imovinski režim na drugačiji način - kakav vam već odgovara. Potpisi obiju stranaka moraju biti ovjereni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala dobrim ljudima na odgovoru...puno mi je pomoglo...Može li mi još netko reći nešto o tom ugovoru....da li ga mogu napisati sama, u koliko primjeraka je dovoljno tj. kome se sve treba predati pa u skladu s tim da li je potrebna clausula intabulandi...da li je moguće nazvati taj ugovor bračnim ugovorom ako nisam u braku...ili ga nazvati izvanbračnim pa se nadati da će konvalidirati...kako se zaštiti...svaki savjet mi je dobrodošao...puno,puno hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o preozbiljnim stvarima da bi ga sami pisali. radije potražite stručni savjet odvjetnika.

 

Ugovor ne trebate predati nikome - 2 za svaku stranu i jedan za arhivu javnog bilježnika.

 

Clausula intabulandi - ne (vi ste već upisani, a izvanbračni drug se ne upisuje, jer vi to očito ne želite)

 

Naziv - Obiteljski zakon poznaje samo termin bračni ugovor, ali se odredbe o njemu analogno primjenjuju i na izvanbračnu zajednicu. Dakle, ne morate biti u braku da bi ugovor bio valjan. Možete ga nazvati kako hoćete jer naziv ugovora nije relevantan za njegov pravni status. Bitan je sadržaj.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Darovni ugovor kojim druga strana daruje toj osobi nekretnine pod uvjetom uzdrzavanja je posebna imovina i nije stecena zajednickim radom nego nasljedstvom tj. darovnim ugovorom bilo bi pametno da je na ugovoru klauzula o zabrani opterecenja trecim osobama, ja sam dobio darovnim ugovorom kat kuce i to nakon inzistiranja zene i punice da moji prepisu,pa kad sam uredio onda zena nije htjela doci za bozic 1998, usto nije nikada promijenila adresu i nema na taj stan nikakva prava JER JE POSEBNA IMOVINA.

Napominjem darovni ugovor sa klauzolom o uzdrzavanju veznog na osobu kojoj je darovana imovina je posebna imovina i ne ulazi u bracnu stecevinu, vanbracna zajednica sa djecom je neodgovorno ponasanje i glupost kad se izjednacuje za bracnom zajednicom po mom sudu, prema tome i kurve imaju neka prava iz obiteljskog prava pa i to je povremena izvanbracna zajednica, pa cemu sam ja onda svoju vodi o na crkveno vjencanje da bi mi nakon godinu i pool braka rekla POBRINI SE ZA SEBE,JA IMAM,AUTO STAN I DIJETE....

SODOMA I GOMORA !!!

sva sreca da jos nisu nasli lijek protiv aidsa to se u vjernom i krscanskom braku ne dobiva !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

POštovani!

POstoji razlika između ugovora o darovanju, ugovora o darovanju s klauzulom o doživotnom uzdržavanju i naposljetku, ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Imovina stečena ugovorom o darovanju ne ulazi u bračnu stečevinu, a isto tako ni ugovor o darovanju uz klauzulu o doživotnom uzdržavanju. Međutim, imovina koja se nasljeđuje ugovorm o doživotnom uzdržavanju, a koja prelazi u vlasništvo uzdržavatelja nakon smrti uzdržavane osobe, ulazi u zajedničko vlasništvo tj. u bračnu odn. izvanbračnu stečevinu. Isto je i s imovinom koja prelazi u vlasništvo uzdržavatelja odmah po sklapanju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. To što je naš zakonodavac odlučio ''izjednačiti'' imovinskopravne odnose bračnih i izvanbračnih drugova, u skladu je sa zahtjevima svih modernih pravnih sustava. Osim toga, potrebno je da je bračna zajednica trajala dulje vrijeme tj. 3 godine. Ono o kurvama uopće ne želim komentirati! Poštovani gospodine, koliko god Vi pratili zakonske članke, ipak je potreba prethodna teoretska pravna edukacija da biste bili kompetentni diskutirati o ovakvim temama (bar ne s pravne strane). Savjetujem da se zadržite na osobnim iskustvima i savjetima u vezi s tim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo.Potpisala sam ugovor o uređenju imovinskih odnosa izvanbračnih drugova u obliku javnobilježničkog akta po kojem je imovina koju sam stekla od majke na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju moja posebna tj.vlastita imovina pa me zanima koliko sam sad sigurna i da li moram ponovno pristupiti predbračnom ugovoru prije braka ako u ugovoru stoji klauzula da sve navedeno vrijedi za slučaj sklapanja braka...Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija