Jimi1980 objavljeno: 5. prosinac 2011. objavljeno: 5. prosinac 2011. Poštovani, molim vas za odgovor. Naime, jedna meni draga osoba posredno je sudjelovala (nesvjesno) u krivotvorenju javne isprave (dokument jednog hrvatskog zavoda za javno zdravstvo). Čitao sam u kaznenom zakonu da je propisana kazna za to djelo zatvor u tranjanju 6 mjeseci do 5 godina. Osoba do sada nije kažnjavana niti je imala bilo kakvih iskustava sa sudom, čin je napravljen nesvjesno, tj. nije znala da su u pitanju krivotvoreni dokumenti i još jedan bitan moment je da nije nastala nikakva šteta niti po pravni sustav ili bilo koga drugoga (znači da ju se može teretiti samo za namjeru). Zanima me kako sudovi u praksi rješavaju ovakve slučajeve....da li se dobivaju uvjetne kazne ili "prave"ili nešto treće ? pozdrav, J. Citiraj
almaminjo odgovoreno: 7. prosinac 2011. odgovoreno: 7. prosinac 2011. Kod namjere počinitelj djeluje izravno (svjestan je svog djela i želi njegovo počinjenje) ili neizravno (svjestan da može počiniti djelo pa na to pristaje)znači kod namjere počinitelj je znao za počinjenje djela...to baš i nije nesvjesno. Mislim da se ovdje radi o članku 311 Krivotvorenje isprave ili st. 1 ili 3 KZ RH al to je teško ocijeniti ovako...kazna je novčana ili kazna zatvora do 3 godine s time ako se odredi kazna zatvora onda se uz nju može dodatiu i novčana kazna. Pokušaj djela je kažnjiv. Postoji tu i odredba pokušaja KD čl 33 KZ RH i on se odnosi na čl 311. st 3 KZ RH Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.