Jump to content

Ime tvrtke


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Tvrtka smo s 10-godišnjim radom u klimatizaciji. Direktor od samih pocetaka u marketing ulaže najviše od svih konkurenata u struci u našoj županiji, tako da je ime naše firme postao prepoznatljiv odabir na podrucju klima uredaja.

 

Ove godine obrt je prešao u d.O.o. (osnov za dobijanje imena je bio postojeci obrt i njegovo dugogodišnje poslovanje, ime samo po sebi ne upada u kriterije dobijanja imena prema zakonima RH).

 

Treba reci kako se dio grada u kojem se nalazi sjedište naše tvrtke profilirao kao nezaobilazan za kupce u potrazi za klima uredajima, jer je, uz našu tvrtku kao prvu, u radijusu od 200 metara otvoreno još 4 poslovna subjekta iste djelatnosti.

 

Ovih dana otkrivamo da je jedan od njih promijenio dosadašnje ime, tj. osnovao d.O.o. imena koje se od našeg razlikuje u jednom slovu, zadnjem.

 

Molimo da nam date upute koje nas smjernice trebaju voditi prilikom tužbe.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerojatno će vam ovo pomoći u razjašnjenju vašeg problema:

 

Zaštita prava imatelja ranije prijavljene tvrtke

Članak 31.

(1) Trgovac kome druga osoba upotrebom ili upisom iste ili slične tvrtke, koja je upisana u sudski registar istoga ili drugoga suda, vrijeđa njegova prava ili ugrožava njegov položaj u tržišnoj utakmici ili postoji opasnost da njegova prava i položaj u tržišnoj utakmici budu povrijeđeni, odnosno ugroženi ili se druga osoba upotrebom tvrtke nepovlasno koristi njegovim poslovnim ugledom ili ga prisvaja, može tužbom zahtijevati da druga osoba prestane upotrebljavati tu tvrtku, da se tvrtka te druge osobe izbriše iz trgovačkog registra, te da ju se obveže da nadoknadi štetu pričinjenu upotrebom tvrtke.

(2) Tužba iz stavka 1. ovoga članka podnosi se sudu koji vodi sudski registar u koji je upisana tvrtka druge osobe, a može se podnijeti u roku od tri godine od upisa druge tvrtke u sudski registar.

(3) Bez obzira na odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka, trgovac može zaštitu svojih prava glede upotrebe i upisa tvrtke ostvarivati i na temelju propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, te drugih propisa o zaštiti intelektualnog i industrijskog vlasništva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Točno je da je načelo prvenstva pravilo kod upisa tvrtke u sudski registar.

Međutim, čl. 30. st. 2. kaže da će se upisati kasnije prijavljena tvrtka ako taj podnositelj dokaže da je u vrijeme podnošenja ranije prijave tu tvrtku odnosno njene bitne sastojke upotrebljavao na tržištu kao oznaku svoga poduzeća ili kao robni ili uslužni znak za označavanje svojih proizvoda ili usluga te da je to učinio prijepodnositelja ranije prijave.

Ta mogućnost je više teoretske naravi, ali da ste u prijavi dostavili dokaze i obrazloženje sud bi trebao provesti neku vrstu izvanparničnog postupka (koji je po mojem mišljenju parnični jer su tu suprotstavljene strane) u vezi toga.

Pretpostavljam da je sada već prekasno za to.

Imate mogućnost obratiti se tom poduzeću i predložiti mijenjanje naziva za naknadu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija