Jump to content

Prijaviti CZSS ili ne?

Preporučene objave

objavljeno:

Poznanica ima 15-godišnje dijete. Živi u izvanbračnoj zajednici skoro svo to vrijeme, sa čovjekom koji nije otac djeteta. Nije ga ni usvojio ni slično. Pravi otac za dijete ne želi ni čuti. Mislim, priznao ga je i plaća alimentaciju, ali ga ne želi viđati, nikad ni nije. Ovaj sa kojim poznanica živi je nasilnik. Nasilan je prema njoj, prema djetetu je u redu, dapače. Prema njoj je nasilan jer ga ona vara, i to je javna tajna. E sad, ovaj sa kojim ga vara je isto problematičan. Ja to ne mogu više gledati. Dijete je vidljivo traumatizirano, postalo je već sklono cigaretama, alkoholu, popušta u školi...ja bi to anonimno, ako je moguće, prijavila CZSS-u (ne treba mi da mi oba nasilnika dođu razbijati glavu). Jel bi to imalo kakvog efekta? Mislim, opet, s druge strane, to dijete nema nikoga, a ona nije dobra majka (iako se voli takvom predstavljati, ima novaca, napirlitana je, dobar posao i slično, ali ima i dosje btw.).

Što činiti?

odgovoreno:

Kada pročitaš kakav nerad, nesposobnost i svinjarije od strane CZSS doživljavaju roditelji (gotovo uvijek otac!) s kojim dijete ne živi, sumnjam da bi anonimna prijava polučila kakav rezultat.

Ako se već pošalje takva prijava, ja bi ju poslao odmah na više adresa - nadležni CZSS, policija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Pravobraniteljica za djecu,...

U pismu bi na kraju naveo - poslano na 1.,2., 3.,...

Tako da se ove u CZSS osjete obavezne bar nešto učiniti.

U protivnom, prijava vrlo vjerojatno ide u koš (ili bolje rečeno, nitko se neće potruditi išta ozbiljno učiniti u vezi toga), jer je anonimna.

odgovoreno:

Evo, baš ko naručeno sada slušala u redu na pošti kako svije žene razgovaraju kako su joj kćer i zet morali na CZSS jer je netko anonimno prijavio da su djeca cijeli tjedan na čuvanju kod drugih ljudi. Dakle, ipak se poduzme nešto....ovisi o tome kome dođe u ruke.

Inače, ja sam pitala jer ne znam praksu u CZSS, ali da se općenito na anonimne prijave ne reagira ni istina. Državna služba u kojoj sam ja radila je imala obvezu reagirati, prijava se mora riješiti čim se zaprimi, ne možeš ju ti baciti, jer u pisarnici na to bace UR-broj, a prije toga se potpisuje poštaru...i neko rješenje se mora napisati. Jedino što prijavljivač to nikad ne sazna, jer mu se ne može javiti, kad je anoniman.

odgovoreno:

Poštovana,

Napišite anoninmo pismo pošaljite ga na adresu nadležnog Centra za socijalnu skrb ili Obiteljskog centra. Dužni su reagirati na svaku prijavu pa makar i anonimnu, ništa se ne smije isključiti. Ako sumnjate da neće odraditi, prosljedite pismo na adresu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Zagrebu, Ksaver 100. Ministarstvo će tada kontaktirati nadležni centar i provjeriti o čemu se radi.

Možete i samo nazvati hrabri telefon i prijaviti sumnju na zlostavljanje, oni će tada kontaktirati centar.

Dakle ima dosta opcija i može se nešto poduzeti. Obiteljskim zakonom pripisano je da je svatko dužan reagirati i prijaviti zlostavljanje.

odgovoreno:

A što se događa u tom slučaju? Majka je pozvana na razgovor ili što? To dijete nema nikoga osim nje.

Kažem, dijete nije zlostavljano, ali prisustvuje tjelesnom nasilju nad majkom, a majka, s druge strane to dijete izlaže...kako da objasnim...ucjenjuje tog izvanbračnog partnera djetetom, namjerno ga dovodi u prostoriju kad se svađaju, stavlja ga između sebe i partnera kad ju ovaj tuče, kud se ona vucara sa ljubavnicima, i dijete vuče...iako to više nije malo dijete, naravno, po godinama, ali...

E sad, ja to nisam sama vidjela ni čula na svoje oči, ali mi je mali ispričao pred mamom, a mama to ionako ne krije. Njoj je kul što ima takav "prijateljski" odnos sa djetetom u kojem on prisustvuje njihovim svađama, bježanju od kuće, vraćanju, bacanju stvari.... Tako da ne vjerujem da bi on lagao, ali ne mogu staviti ruku u vatru.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija