Jump to content

Ograđivanje dvorišnog prostora


Sascha

Preporučene objave

Živim u samom centru u dvorištu, prizemlje. Zanima me da li po zakonu imam pravo postaviti žardinjere ili male stupiće ili nešto tome slično da bih se nekako zaštitila od automobila koji se parkiraju na sama vrata i prozore.

 

Negdje sam čitala da postoji određena površina koju svatko može "prisvojiti" od ruba zgrade. Mislim da je nešto oko metar i pol ili tako nešto.

 

Zanima me imam li na to zakonsko pravo, koliko iznosi ta udaljenost i da li se ona može postaviti dužinom cijelog mog stana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji površina koju "možete prisvojiti". Vi ste vjerojatno pročitali podatak o prostoru koji se smatra parcelom kuće/zgrade kad parcela nije katastarski određena, a odnosi se prije svega na cijela naselja Novog Zagraba, Splita itd. koja su u "ona vremena" rađena planski ali ne i vlasnički u smislu zemljišnih knjiga pa danas imamo situaciju da zgrade fizički postoje ali papirnato ne. Tada je dozvoljeno neku minimalnu površinu "privremeno smatrati parcelom kuće" dok se zemljište katastarski i gruntovno ne riješi. U centrima grada u parvilu postoji i katastar i zemljišna knjiga, pa Vi sigurno imate granicu parcele koja je jasna i izvan nje nemate nikakva prava. Savjetujem da, ukoliko želite zaštititi okučnicu, stavite MOBILNU a ne fiksnu prepreku. Žardinjere ne zvuće loše, ali morate paziti da budu vidljive, znači tako postavljene da automobil u njih ne udari jer će Vas onda imati pravo tužiti.

Sretno

P.S. A gdje Vi parkirate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Vi ste vjerojatno pročitali podatak o prostoru koji se smatra parcelom kuće/zgrade kad parcela nije katastarski određena, a odnosi se prije svega na cijela naselja Novog Zagraba, Splita itd. koja su u "ona vremena" rađena planski ali ne i vlasnički u smislu zemljišnih knjiga pa danas imamo situaciju da zgrade fizički postoje ali papirnato ne. Tada je dozvoljeno neku minimalnu površinu "privremeno smatrati parcelom kuće" dok se zemljište katastarski i gruntovno ne riješi.

 

Molio bih ako znas gdje je ovo sto si opisao o "zemljistu nuznom za korstenje zgrade" regluirano da napises (naziv propisa i broj NN po mogucnosti). Susreo sam se s tim u praksi, ali nitko ne zna koji je pravni temelj.

 

Hvala.

 

Ivana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Mi nemamo auto. Ali zaista je strašno kada se parkiraju gdje god hoće, a preko puta ulice je javna garaža.

 

Tamo se dolazi parkirati tko god hoće.

 

Mislim da ćemo se odlučiti na teže žardinjere, jer smo do sada imali plastićne cvijetnjake koje su mnogi samo pregazili...

 

Veliki je to problem pa me stoga i zanimalo što zakonski mogu učiniti da na kraju nebi netko meni pozvao policiju ili se počeo prijetiti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekao bih da je najčišća varijanta, na ulazu u dvorište postaviti rampu, dizanje koje bi bilo omogućeno samo suvlasnicima nekretnine (tj. predmetne parcele - zemljišta i objekata izgrađenih na njoj ili ispod nje).

Naime, nitko od ne(su)vlasnika nema što tražiti u smislu parkiranja na vašoj parceli. Koliko vidim, u Zagrebu, se u naravi, takve podizne rampe sve češće (a kod novih zgrada već i upravilu) izvode na ulazima u parkirališta, koja su smještena na privatnim parcelama. Druga česta varijanta je postavljanje stupića (u raznim varijantama) ispred svakog pojedinog parkirališnog mjesta, koji stupić vlasnik park, mjesta može spustiti ili podići (i tako "zagraditi" svoje parkirno mjesto). Ova varijanta je, mislim, jeftinija, ali pretpostavlja da je način parkiranja (koje parkirno mjesto pripada kojem suvlasniku nekretnine) točno definiran - uspostavom vl. nad parkirnim mjestom (kao sporednim dijelom pojedinog posebnog dijela nekretnine) ili (barem) dogovorom/ugovorom suvlasnika o načinu korištenja dvorišta u smislu parkiranja.

Dakle, rekao bih da tu ima više mogućih rješenja, a ovo sa žardinjerama je, onak' ... "priručno" rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je što mi nemamo auto, što to ništa vjerojatno nije ispalcelirano kao što je napisao gospodin u prvom odgovoru.

 

Ulaz u dvorište je haustor, inaće rijeć je o Ilici. Imaju mala vratašca koja su se zaključavala, ali to nije dugo funkcioniralo. Svatko je počeo posuđivati ključ prijateljima, rođacima, bilo kome...

 

A ustvari mi smo jedini koji živimo u prizemlju tako da nama to jedino i smeta. Drugi nemaju problema sa automobilom na vratima kada su na katu...

 

Nema reda u tom dvorištu. I iznad mene je stan, i iznad mene lijevo i desno, tako bi i ti ljudi mogli parkirati ispod svog prozora pa bi to opet značilo meni na ulazna vrata i prozore.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako ste to (dodatno) opisali, ne vidim baš neko pametno rješenje. Teoretski bi bilo moguće da se suvlasničkim ugovorom definira koji dio dvorišta je namijenjen parkiranju, a da se dio ispod Vaših prozora isključi iz toga. I staviti rampu na izlazu iz haustora u samo "dvorište". Pitanje je, međutim, bi li naprijed navedeni suvl. ugovor ostali suvlasnici bili voljni potpisati, s obzirom da njima vjerojatno odgovara sadašnje stanje.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija