Jump to content

Brak sa hrvatskim drzavljaninom !


cooliboy

Preporučene objave

Zdravo !

Malo se nalazim u nedoumici i ako mi neko ko je vise upucen moze malo pojasniti stvari .

Naime , naletio sam proucavajuci hrvatske zakone na dva koja su veoma kontradiktorna i u sukobu jedan sa drugim . U prvom se kaze da stranac koji je u braku sa hrvatskim drzavljaninom MOZE RADITI i on glasi ovako :

 

Članak 95.

Uz primjenu svih odredaba ovoga Zakona koje se odnose na privremeni boravak, radnu dozvolu ne moraju imati sljedeće kategorije stranaca:

 

12. supružnici i djeca hrvatskih državljana koji imaju boravak u Republici Hrvatskoj,

 

 

a u drugom zakonu se kaze :

 

 

Članak 42.

Zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji, podnosi stranac – član uže obitelji: hrvat¬skog državljanina, stranca kojemu je odobren stalni ili privremeni boravak ili koji ima status azilanta.

Članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se supružnici, maloljetna djeca koja nisu zasnovala vlastitu obitelj i roditelji maloljetne djece.

Iznimno, članom uže obitelji može se smatrati i drugi srodnik, posvojenik ili posvojitelj, ako postoje posebni osobni ili humanitarni razlozi za spajanje obitelji u Republici Hrvatskoj.

Na temelju odobrenog privremenog boravka u svrhu spajanja obitelji stranac ne može raditi na području Republike Hrvatske.

 

 

Nadam se da ce te vidjeti o cemu govorim i da mi to neko moze pojasniti a takodjer imam jos par pitanja na koja mi treba odgovor i bio bih zahvalan svakome ko je bio u slicnoj situaciji i moze mi odgovoriti na njih .

 

Ja sam BiH drzavljanin , trenutno zivim i radim u BiH , Sarajevu . U Zagrebu , RH imam zarucnicu koja je hrvatski drzavljanin i ovih dana se namjeravamo vjencati i nakon toga , zajednickom odlukom , dosli smo do zakljucka da bi zeljeli zivjeti u Zagrebu jer ona ima tamo stan u privatnom vlasnistvu , stalni radni odnos sa zdravstvenim osiguranjem za sebe i za supruznika .

 

1. Nakon vjencanja kakav je moj PRAVNI status u RH , tj. Da li imam pravo na STALNI ili PRIVREMENI boravak i sta to znaci ?

2. Da li nakon vjencanja imam pravo na RAD u RH?

3. Da li imam pravo ostati i zivjeti u RH nakon vjencanja?

4. Da li se mozemo vjencati u RH i ako da koje i kakve dokumente moram priloziti u tu svrhu?

5. Da li moram nakon vjencanja podnositi zahtijeve za PRIVREMENI ili STALNI boravak i za RADNU DOZVOLU ili nesto od toga ide po automatizmu i ako da onda KOME?

6. Da li postoji neki period u kojem vlasti odlucuju o eventualnoj molbi/zahtijevu za stalni ili privremeni boravak i da li u tom periodu mogu boraviti na teritoriju RH?

 

Hvala svima koji nadju vremena da mi pruze konkretne odgovore na ova pitanja .

cooliboy52@yahoo.com (za duze odgovore)

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

vidim da nitko ne odgovara, možda je sad i kasno za informacije, ali možda i dobro dođu...

 

 

Zakon o strancima jest u mnogim dijelovima nedorečen, odnosno nejasan pa je najbolje za sve nedoumice obratiti se MUP-u, Odjelu za upravno-pravne poslove, Odsjek za strance u Zagrebu - mislim da se službeno to tako zove.

 

Ovo gore što je nejasno - radi se o dvije različite stvari, pa nije u pitanju kontradiktornost. Naime, da biste u RH radili (stavimo sad sa strane spajanje obitelji) morate imati:

- odobren privremeni boravak u svrhu rada - time se regulira vaš status boravka u RH

- radnu dozvolu - kojom vam se dozvoljava rad za točno određeno zanimanje i kod određenog poslodavca

 

Međutim, obzirom da ste u braku odnosno bit ćete u braku s hrvatskim državljaninom iz čl. 95 proizlazi da vi za razliku od gore navedenog ne morate imati radnu dozvolu. Međutim, mora vam biti odobren boravak.

 

što se tiče toga smijete li ili ne smijete raditi vezano za boravak - ako ga tražite u svrhu spajanja obitelji ne biste smjeli raditi, ali ako tražite odobrenje boravka u svrhu rada tad smijete, ali ne morate ishoditi i radnu dozvolu.

Tako ja to sad tumačim, nisam priznajem naišla na takav konkretan slučaj, ali možda će vam poslužiti kao uputa za razgovor u MUP-u.

 

a objašnjenje bi bilo u čl. 39 Z o strancima u kojem piše da ... Stranac kojemu je odobren privremeni boravak u određenu svrhu, osim stranca koji boravi u svrhu sezonskog rada i stranca koji obavlja poslove iz članka 95. ovoga Zakona, a namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 30 dana, može podnijeti zahtjev za odobrenje boravka s druge osnove.

 

:idea:

 

postupak vam je ukratko ovakav i sve se to obavlja u MUP-u u Petrinjskoj:

- kad dođete u RH morate prijaviti boravište (prijavljuje ga s vama vlasnik stana, to je najjednostavnije) Pazite rok za to je kratak - 24h od ulaska u RH. Ako boravite u hotelu, hotel vas automatski prijavljuje

- u RH možete boraviti 90 dana "turistički", ali ako želite raditi trebali biste podnijeti u roku 30 dana zahtjev za odobrenje privremenog boravka - ja bih na vašem mjestu tražila u svrhu rada, obzirom da u zakonu stoji da vam ne treba radna dozvola pa morate samo ispunjavati opće uvjete za boravak (osigurano uzdržavanje, zdravstveno osiguranje, potvrda o nekažnjavanju...)

- nakon toga podnosite zahtjev za stalni boravak obzirom da ste u braku s hrvatskim državljaninom (mislim da ne možete odmah za stalni boravak jer u zakonu stoji da će stalni biti odobren onom strancu koji ima privremeni boravak u RH) Malo komplicirano, ali šta se može...

 

to bi bilo moje tumačenje, nadam se da će koristiti. Znate kako je - sad mi se to ovako iz glave čini jako logično, ali obzirom da nisam baš detaljno proučila - može biti da će negdje zapeti

 

ako zatrebaju još kakva pojašnjenja, samo pitajte

pozdrav i sretno

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ja sam se prije 3 godine udala za hrvatskog državljanina (makedonska državljanka) pa mogu podijeliti moje iskustvo.

Na pitanje da li možete raditi u RH ako boravite temeljem braka, ogovor koji sam ja dobila u MUP-u je bio potvrdan i da za to ne treba radna dozvola. Međutim u praksi se ispostavilo da to nije baš tako. Naime, u HZZ kao stranac s privremenim boravkom se možete prijaviti samo kao tražitelj zaposlenja i to do roka do kojeg vam istice boravak, ali ne i kao nezaposlen. Nadalje, tesko cete naci poslodavca koji ce zaposliti stranca s privremenim boravkom, koliko god ga uvjeravali da vam za rad ne treba radna dozvola. Bez domovnice je nemoguce zaposliti se u drzavnoj sluzbi.

Stalni boravak se mozete traziti poslije 3 godine braka, odnosno privremenog boravka koji traje 1 god. (znaci 3 puta ga produzavate).

Ne znam kada se podnosi zahtjev za drzavljanstvo pa bih molila da mi netko odgovori na pitanje nakon koliko vremena od dobivanja stalnog boravka se moze podnijeti taj zahtjev?

Moram vas upozoriti na jos jednu neugodnu situaciju u vezi privremenog boravka glede zdravstvenog osiguranja. Prema posljednjim izmjenama u zakonu o zdravstvenom osiguranju, svi stranci koji borave u RH sami plaćaju zdravstveno i to u iznosu koji varira od 290 - 300 kn mjesecno, odnosno supruga vas nece moci prijaviti kao uzdrzavano lice. To se odnosi i na porezne olaksice, kupnje nekretnina i sl. Zapravo kao supruznik postojite samo na vjencanom listu i nigdje drugdje.

 

Prethodni odgovor koji kaze da bi bilo bolje traziti boravak temeljem rada, a ne spajanja obitelji bi bi moguc samo ako zaista radite, odnosno imate ugovor o radu na osnovu kojega cete traziti boravak. Inace za odobrenje boravka se ceka mjesec dana.

 

Pozdrav i nadam se da sam malo pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija