Jump to content

"strategija" ucenja


ula

Preporučene objave

Pravilo je da nema pravila jer sve ovisi s jedne strane o nacinu ucenja, a posebno o vremenu koje covjeku stoji na raspolaganju (s jedne strane nemaju svi iste posldavce, a s druge - nekih ih uopce nemaju).

 

Znam neke kolege koji su cjelokupno gradivo prosli prije pismenog, a znam isto tako neke (ukljucujuci i mene osobno) koji su do pismenog prosli gradansko, kazneno i radno, a ostalo ostavili za kasnije - ova druga varijanta je ok samo ako vam od pismenog do usmenog ostane barem 1,5 - 2 mjeseca (ali opet - sve ovisi o nacinu ucenja, memoriji, znanju iz prakse etc.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam prošla cijelo gradivo jednom i sad više neću prolaziti tipa organizaciju sigurno do poslije pismenog jer mi nema smisla.svakako sve trebam nabubetat napamet, idem na pismeni u 1. mjesecu.ali teško da ću išta baš ˇ"naučiti" do pismenog.mislim da će se više svesti sve na neki kostur znanja.

 

jbt koliko toga ima :tikvan::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad smo već kod strategije, zanima iz čega učite.

meni je poznanica poslala skripte iz kojih je učila

i položila u 12.mj. sve skupa imaju nešto preko 1000 str.

nisam ih još temeljito pregledala, ali mi se čini da je

sve obuhvaćeno tim skriptama.

znam da se puno pisalo o literaturi za pravosudni, ali mne stalno strah da je to učenje po skriptama nedostatno, a opet po zakonima preobimno. što vi mislite?

st

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eto, upravo to!i ja imam osjećaj da uvijek nešto fali, a s druge strane mi opet nije jasno kako netko može baš naučit po zakonima za manje od 6 mjeseci. većina ljudi s kojima sam ja razgovarala kažu da je dovoljno učit 3-4 mjeseca ako samo učite cijelo vrijeme. i onda se pitam, ima 5 skupina predmeta što bi značilo da je za jednu skupinu predmeta prosjčno dovoljno mjesec dana učenja, uzevši u obzir da je usmeni mjesec do dva mjeseca iza pismenog. a kad vidim cijelu tu hrpu zakona za recimo gpp ne kužim kako učit po zakonima.

ja recimo ne radim i mislim da će mi bit dovoljno 3-4 mj , ali kako netko uspije uz posao?

na faksu sam kombinirala kako za koji ispit nekad skripte nekad zakon. uvijek sam učila po onome što bi preporučili oni koji su ispit položili.

ja još zapravo ne učim pa se imam vremena bavit ovakvim glupostima, nemojte se čudit....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje je da je najgore i najviše vremena treba dok se prvi put prođe cijela materija. To je osnovni kostur. A kasnije zapravo sve to treba u što kraćem vremenu sabiti u memoriju, jer što se duže uči i više vremena prođe to se zapravo ponovno dio onog što se naučilo zaboravlja.Ali svatko ima svoj sistem učenja i to je individualno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Dragi kolege

 

Evo da i ja podijelim svoje dojmove s ispita. Položila sam prošli tjedan.

 

Dakle, počela sam učit 01.10. Sistem je bio mjesec dana čitanja/učenja, ali potpuno neopterećeno, samo pamćenje osnovnog kostura gradiva i najvažnijih definicija i pojmova. Na ovaj način sam prvi put prošla sve. Nakon toga sam sebi skriptirala neke stvari na što mi je otišlo još 15ak dana. Nakon toga sam učila samo GP, GPP, KP, KPP i Radno do pismenog. Presude sam radila zadnjih 7 dana prije pismenog i imala sam super bodove iz pismenog na kraju.

 

E sad, poslije pismenog se stvar intezivirala tako od 03.12. pa negdje do 28.01. prolazim 4 puta sve i još zadnji put ponovim cijelo gradivo u 3 dana prije usmenog i iskreno mogu reć da sam rasturila usmeni i da sam jako zadovoljna.

 

Zaključak - 4 mjeseca je više nego dovoljno za naučit pravosudni, bar po meni, ali treba se stvarno radit, nema zezanja, puno rada i puno koncentracije, a drugo, kad dođete do te faze da sve ponovite u 2,3 dana, onda ste spremni.

 

A sad odoh slavit i dalje :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moja strategija potpuno drukčija....

 

Položila također prije 7-8 dana, a učenje sam odradila na način da sam prije pismenog prošla samo građansko gpp kazneno i kpp,ali kad kažem prošla to je onda stvarno prošla jer niti jednu definiciju nisam znala, radno nisam stigla....kroz cijeli 11 mjesec radila tako da sam zapravo učila s polovicom glave...tek u 12 mjesecu kreće ozbiljno učenje, a usmeni krajem prvog mjeseca...za pismeni sam 3 dana gledala presude i također sam imala super rezultate...

 

Moj je savjet da ne gubite previše dragocjenog vremena na iščitavanje presuda, jer meni je opet došlo iz građanskog nešto što nisam nikada niti imala u praksi niti pročitala...

 

još jedan savjet...pokušajte se zadnjih tri tjedna izolirati od svih ljudi, niti dečko niti prijatelji niti itko ne smije biti u opticaju tih zadnjih dana jer je to jedini način da mislite samo o tome....možda je najbolje otići do nacionalne ili bilo koje druge knjižnice ili negdje slično gdje vas nitko neće uznemiravati....

 

uglavnom, zadnjih 3 dana nisam bila u stanju biti normalna a kamoli proći svo gradivo, ludila sam i nisam znala ponoviti niti ono što sam tjedan prije drugima objašnjavala...to je tako i nemojte se zabrinjavati ako i vama bude isto...

 

Svatko ima svoj način, vi ćete sami odrediti svoj, nemojte se brinuti, a kamoli ako zadnjih 5 dana budete ludi i ne stignete ponoviti sve po planu...to je normalno

 

ja sam na usmeni otišla spremna, jer sam također bila odlična i prešla 70 bodova (ako je to uopće ikakvo mjerilo), a ipak sam dan prije mislila kako cu pasti odmah na prvoj grupi i to bez odgovora na ijedno pitanje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija