seven3 objavljeno: 27. prosinac 2011. Dijeli objavljeno: 27. prosinac 2011. Nakon što sam primila pravomoćnu sudsku odluku u kaznenom postupku, zanima me da li mogu podnijeti ustavnu tužbu, ako prije toga ne podnesem žalbu kao izvanredni pravni lijek, jer smatram da mi je povrijeđeno ustavno pravo - pravo na pravično suđenje, tj. u postupku su uporabljeni dokazi pribavljeni na nezakonit način. Dakle, mogu li podnijeti ustavnu tužbu, ako ne želim podnositi žalbu temeljem izvanrednog pravnog lijeka. Zahvaljujem Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
davor1973 odgovoreno: 27. prosinac 2011. Dijeli odgovoreno: 27. prosinac 2011. seven3 je napisao: Nakon što sam primila pravomoćnu sudsku odluku u kaznenom postupku, zanima me da li mogu podnijeti ustavnu tužbu, ako prije toga ne podnesem žalbu kao izvanredni pravni lijek, jer smatram da mi je povrijeđeno ustavno pravo - pravo na pravično suđenje, tj. u postupku su uporabljeni dokazi pribavljeni na nezakonit način. Dakle, mogu li podnijeti ustavnu tužbu, ako ne želim podnositi žalbu temeljem izvanrednog pravnog lijeka. Zahvaljujem možete,međutim bilo bi pametnije podnijeti istu vrhovnom sudu koji će prije nego ustavni donijeti rješenje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
seven3 odgovoreno: 28. prosinac 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 28. prosinac 2011. zahvaljujem na odgovoru, makar, osobno smatram da nece isti sud koji je donio presudu u korist tužitelja, sada istu ukinuti i riješiti u moju korist. Molila bih ako netko ima sličnih iskustava da ih ovdje podijeli sa nama. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
jurifex odgovoreno: 28. prosinac 2011. Dijeli odgovoreno: 28. prosinac 2011. Kao prvo i osnovno, žalba u kaznenom postupku je redovni, a ne izvanredni pravni lijek, dakle podiže se protiv nepravomoćne sudske odluke u roku od 15 dana od primitka iste. Ako ste propustili rok za žalbu, pa je presuda postala pravomoćna, nemate pravo podizati ustavnu tužbu jer niste iskoristili redovno pravno sredstvo zaštite protiv po vašem mišljenju nezakonite odluke. Ako ste podigli žalbu u roku, pa je ista odbijena, onda možete podići ustavnu tužbu u roku 30 dana od primitka pravomoćne presude. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
seven3 odgovoreno: 28. prosinac 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 28. prosinac 2011. pa o tome se upravo i radi. dakle, protiv presude županijskog suda podnijela sam žalbu na vrhovni sud, koja je odbijena i potvrđena prvostupanjska presuda. sada kada je ta presuda prvostupanjskog suda postala pravomoćna, imam pravo podnijeti ustavnu tužbu, ali ne znam da li prije nje moram podnijeti izvanredni pravni lijek, također vrhovnom sudu, da mi se ustavna tužba ne bi odbila kao nevažeća jer nisam iscrpila sva pravna sredstva prije podnošenja ustavne tužbe. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
jurifex odgovoreno: 28. prosinac 2011. Dijeli odgovoreno: 28. prosinac 2011. Kao što sam i napisao ranije u poruci, bitno je da ste podigli žalbu, ona je odbijena, te nakon što ste primili pravomoćnu odluku, možete podići ustavnu tužbu u roku 30 dana od primitka iste. Dakle, niste dužni podnositi nikakve izvanredne pravne lijekove da biste imali pravo na ustavnu tužbu, a čak da i podignete koji, on ne bi spriječio istek roka od 30 dana za ustavnu tužbu, te bi vam je Ustavni sud odbacio zbog nepravodobnosti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
seven3 odgovoreno: 28. prosinac 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 28. prosinac 2011. hvala na odgovoru, upravo me to i zanimalo Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.