Jump to content

Remećenje javnog reda i mira čl 13.


NemaIme

Preporučene objave

U kratko: decko i ja smo slavili moju diplomu, i popili smo si koju vise. Malo smo se posvadjali, svadja nije trajala duze od bukvalano 3min i ja sam na zalost razbila praznu casu od vina koja je stajala na kraju stolau glavnom ja sam tada otisla u roditeljsku kucu i nisam znala da je decko krenuo za mnom i u toj strci nije ni zakljucao vrata od stana.

 

Sljedece sta se desava - dolazi policija u kucu mojih roditelja traze me alko-test (1.71 promila) i pisu mi kaznu po clanu 13 za remecenje javnog reda i mira. I zele da prijavim decka za "obiteljsko nasilje" sto ja naravno nisam htjela uciniti jer ni blizu nije bilo nikakvog nasilja nego obicna svadja. Kaze policajac "sve je izrazbijano, stan je prazan, ima krvi (mislili od kapljica crnog vina da je krv?!) itd". Sto su takve notorne gluposti. Ja ne mogu vjerovat da su si oni kao prvo dali za pravo da uopce ulaze u neciji prazan stan samo zato jer je bilo otkljucano, a jos mi je nevjerojatnije da je policajcu crno vino zamjenjivo sa tragovima krvi.

 

Kazu da cu dobiti 300kn kazne... e sada ja pretpostavljam i sudske troskove. A to su napisali i mom decku.

 

Nikada u zivotu nisam bila kaznjavana ni za najmanju stvar. Prijavila nas je starija gospodja koja zivi u stanu iznad decka (i koja pretpostavljam nije bas trpeljiva i strpljiva).

 

Da li bi vrijedilo uopce ulagati prigovor? I kakav? Citavsi zakon, u Cl 13. pise da se odnosi na "javno mjesto" a da li se privatan stan uzima takodjer kao javno mjesto? I, ako nije bio prometni prekrsaj, kakve veze ima traziti alko-test i pri tom jos prijetiti kaznom od 5000kn za odbijanje jer nisam uspjela puhnuti iz prvog puta (nikada u zivotu nisam puhala u nikakvu ni slicnu napravu pa nisam znala kako treba).

 

Unaprijed hvala, i ispricavam se jer sam malo oduzila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Susjeda je bila uznemirena svađom i razbijanjem, elementi narušavanja javnog reda i mira su tu.

 

Policija je dužna pitati da li ste u braku ili vanbračnoj zajednici jer da jeste i da ste bili napadnuti te zbog toga vrištali ili bježeći nešto razbili, naravno da policija ne bi pisala tu kaznu po javnom redu i miru.

 

Ako ste dečku nešto obrusili na spolnoj osnovi a što je najčešće vokabular psovki i svađa, možete biti sretni što niste dobili kaznu iz domene ravnopravnosti spolova jer što vrijedi za žene vrijedi i za muškarce.

 

Ako dobijete prekršajni nalog suda moja preporuka je da to platite, dokaz protiv vas je iskaz susjede, baš i nemate neke šanse za oslobađajućom presudom.

 

Ako dođe poziv iz suda, nemojte tamo ni ići već predajte pisani iskaz da je sve točno za što vas terete, da ste se jednostavno posvađali i da nećete više. Platite uplatnicu kada stigne.

 

Ako se ne slažete sa ovim. lijepo angažirajte odvjetnika koji će vam naplatiti dolazak ili se sami crvenite na sudu. Svejedno će te biti kažnjeni.

 

Policija je dobila dojavu o razbijanju u stanu i zatekla otvorena vrata. Što da je netko bio unutra ozljeđen razbijenom čašom, pa naravno da će policija pažljivo ući u tuđi dom i bez poziva, postupak dotičnog policajca je za pohvalu, a ne za pokudu.

 

Što se tiče razgovora vas sa 1,71 g/kg alkohola i policajca po pitanju odbijanja alkotesta, bolje da to nikom ne spominjete jer će im biti smješno i neće ih ni interesirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može dobiti sudsku opomenu jer je počinjen prekršaj za koji je osim novčane predviđena i zatvorska kazna, odredba čl. 43. st. 1. Prekršajnog zakona.

 

Ukoliko je susjeda prijavila lomljenje čaše iz tog stana, policajac može zaključiti da je nečiji život u ozbiljnoj opasnosti te tada ima pravo ući u tuđi stan i obaviti pregled tuđeg doma i povezanih prostorija bez sudskog naloga, odredba čl. 74. st. 1. t. 3. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

 

Pretpostavljam da je krunski dokaz u postupku izjava susjede, a ne nikakav zapisnik o pregledu stana bez sudskog naloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Danas mi se obratio stari poznanik s jednim pitanjem...naime,njegov sin je n staru godinu usao u jedan kafic gdje je konobaricu.poprskao nekim sprejem nadrazujucim nakon cega je otisao..policija je jucer u vezi toga dosla na kucu no sin je se vratio na brod gdje dugo godina plovi..onkretno za sto ce ga sumnjiciti.dakle,nista nije otudeno pa preptostavljam remecenje javnog reda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li postoji mogucnost da ga negdje nakon kraceg iskrcaja s broda prilikom redovne legitimacije(otac mu kaze da je to cesto kod stranih pomoraca) policija te drzave ima podatke da u svojoj zemlji ima to djelo a razgovor nije obavio,da li su moguce neugodnosti tipa kraceg privodenja?
Strana policija nema ništa o ovom slučaju niti može imat pošto se radi o prekršaju.

Jedino da je raspisana međunarodna tjeralica onda bi ga uhitili i dopremili u RH (naravno nakon određene procedure) a za ovo djelo neće je biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha,hvala.Pitam,jer on je vec imao pet tih prekrsaja protiv reda i mira dode s broda malo popije i gubi kontrolu.,takodjer prosle godine je udario tada jos suprugu(sad bivsu). te zaradio kaznenu zbog nasilja u obitelji,kako mu jos presuda nije dosla sad se otac boji da ce mu ovaj zadnji orekrsaj kad je pospricao tim sprejem njenu orijateljicu otezat stvar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija