Jump to content

Komunalna naknada


anton887

Preporučene objave

poštovani,

dobila sam rješenje o ovrsi od upravnog odjela da sam dužna sa osnove komunalne naknade 4 tisuće kn i još toliko kamata.

Račune su specificirali po godinama a potječu od 2001 - 2011.g.

Da li se može pozivati na zastaru ili eventualno na nešto treće, jer je iznos zaista prevelik i ne znam kako to uopće platiti ni od čega...

 

molim pomoć i hvala najljepša

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Imam slicno pitanje,u vezi kom,naknade,moj brat je dobivao racune godinama za komunalnu naknadu ,koju nije placao,nemar ,kako sam ja trazio zbog nemara razvrgnuce suvlesnicke zajednice i postao vlasnik kuce,otisao sam u opcinu odnio sudsko rjesenje i dao pismeni zahtjev da mi se salju uplatnice na moje ime,a dug u iznosu 5000 kn od brata da ne priznajem,medjutim opcina i dalje salje uplatnice na njegovo ime ,sa dugom,i novim uplatnicama,sto napraviti.Napominjem ja nemam prebivaliste tamo,ja sam vlasnik ,on ima pravo dozivotnog uzivanja ,i na toj adesi zivi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zastara za komunalnu naknadu je :

relativna zastara -3 godine (ako upravni tijelo ne šalje opomene ili požurnice za plaćanje .

apsolutna zastara -6 godina (ako upravno tijelo ne pokrene sudski postupak ,ovrhu ,radi naplate duga .

 

obveza plaćanja komunalne naknade nastaje primitkom rješenja.

na koga glasi rješenje u obvezi je plaćati komunalnu naknadu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

mene zanima da li se mora plaćati komunalna naknada za kucu koja je u izgradnji i u kojoj nitko ne živi ako već placam komunalnu naknadu u stanu od firme u kojem stanujem?

Svake godine dobijem rijesenje i uplatnice za kom.naknadu koju redovito plaćam.Za kucu sam sada dobila samo uplatnice bez riješenja ...napominjem da se nalaze u razlicitim županijama...

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obveza plaćanja komunalne naknade utvrđuje se rješenjem .

ako nema rješenja o plaćanju komunalne naknade nisi u obvezi plaćati komunalnu naknadu .

 

komunalna naknada plaća se na koristu stambenu površinu .

kuća koja nije pogodna za stanovanje ili neizrađena kuća nije korisna stambena površina .

 

provjeri u poglavarstvu grada zašto dobijaš uplatnice a da nije stiglo i rješenje .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pomoć. Tko je obveznik plaćanja komunalme naknade kod zajednićkog vlasništva kuće u udjelu 1/2? S bratom sam u zajedničkom vlasništvu obiteljske kuće ali on ju koristi znači živi tamo a ja živim na drugoj adresi gdje imam prebivalište i plaćam uredno naknadu. Naime, nakon revizije čekovi za naknadu su počeli glasiti na moje ime a do tada su bili na njegovo. "Teta u kancelariji" kaže da moramo plačati pola pola a meni nije jasno zašto nakon njihove revizije nisu tako izdani računi ako tako stoji u gruntovnici na koju se pozivaju. Da li zakonski smo obvezni plaćati zajedno kao vlasnici ili samo on kao korisnik. HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

komunalnu naknadu plaća vlasnik nekretnine

ili korisnik ako je tako ugovoreno.

 

od brata možeš tražiti da plaća 1/2 najamnine (koristi tvoj dio nekretnine)

i povrat 1/2 iznosa do sad plaćenih komunalnih naknada.

 

ako odbija plaćanje po dogovoru

možete tužbom tražiti iznose djela stanarine i plaćene komunalne naknada ,unazad 5 godina sa zakonskim zateznim kamatama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Moze pitanje, gradimo kuću već pet godina, osposobili smo donji kat u kojem živimo, ali kuća jos nije prosla tehnički pregled i nije uknjizena i nema adresu, na toj čestici se jos vodi da je vrt na tom mjestu...prije tri dana stigne rješenje da moram plaćati komunalno za tu česticu ali na adresu mog barbe na kojoj sam i prijavljena...izdali su rjesenje na temelju gradevinske dozvole...zaliti se ili ne? Tko je u pravu?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Molim pomoć. Iza pok. člana šire obitelji kome smo mi prvi nasljednici jer nije imao suprugu i djecu, ostali su dugovi za režije, između ostalog i kom. naknada. Radi se o dugovima od 2005.g. na dalje za koje je grad izvršio blokadu računa na Fini. Sada smo dobili od grada rješenje na svoje ime, bili smo kod njih u upravnom odjelu i pitali nije li prošao rok zastare na što smo dobili odgovor, obzirom da je blokada bila na FINI da nema zastare. Je li to moguće? Zar je zaista u ovom slucaju nastupio zastoj zastare koji traje u nedogled? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , Slavica7 je napisao:

bili smo kod njih u upravnom odjelu i pitali nije li prošao rok zastare na što smo dobili odgovor, obzirom da je blokada bila na FINI da nema zastare. Je li to moguće?

Da, ispravno su Vas uputili.

prije 16 sati , Slavica7 je napisao:

Zar je zaista u ovom slucaju nastupio zastoj zastare koji traje u nedogled? 

Da, ali ne traje u nedogled već je prekinut pokušajima naplate preko FINA-e.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 50 minuta, Borbena7 je napisao:

Da, ispravno su Vas uputili.

Da, ali ne traje u nedogled već je prekinut pokušajima naplate preko FINA-e.

Hvala na odgovoru. Znači li to da bi ipak imalo smisla podnijeti žalbu? I koliki je u ovom slučaju rok zastare, u Gradu su mi rekli 10 god., a koliko sam sama kao laik čitala to se odnosi na sudske odluke, ovaj naš slučaj nije bio na sudu, pa ne znam je li to zaista tako, smatra li se ovrha putem javnog bilježnika sudskom odlukom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 minuta, Slavica7 je napisao:

. Znači li to da bi ipak imalo smisla podnijeti žalbu?

Kad je dužnik umro i da li je do tada bio blokiran na FINA-i?

prije 10 minuta, Slavica7 je napisao:

u Gradu su mi rekli 10 god., a koliko sam sama kao laik čitala to se odnosi na sudske odluke, ovaj naš slučaj nije bio na sudu, pa ne znam je li to zaista tako, smatra li se ovrha putem javnog bilježnika sudskom odlukom

Da, ispravno su Vas uputili. Zastarni rok od 10. godina se primjenjuje i u Vašem slučaju s tim da je pokušajem naplate preko FINA-e ovaj rok prekinut.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 minuta, Borbena7 je napisao:

U tom slučaju nije nastupila zastara.

Zahvaljujemo se na odgovoru. Imam još jedno pitanje, dobili smo iz FINA-e listu svih blokada, za dio je napomena da se ne može provoditi naplata jer je obveznik umro, a za dio "nemogućnost izvršenja temeljem članka 12. ZPONS", ima li osnove da tražimo otpis barem ovog dijela koji je temeljem citiranog članka maknute iz ocevidnika redosljeda plaćanja? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Dobro vece. 

Tata nam je umro 01.2022. Ostavinsku raspravu imali smo 02.2022, troje nas je djece. Sestra i ja smo dobili kucu koju je tata naslijedio od njegove tetke, koja je umrla prije desetak godina.

Ne zivimo u Hrvatskoj, sada kad smo dosli na odmor, nasli smo pismo, opomena za komunalnu naknadu za period od 2012 do 2020. Pismo glasi na ime tatine pokojne tetke.Izgleda da tata nije placao komunalnu naknadu za tu kucu. Kuca je prazna, od tetkine smrti nije koristena, a tek prije 4-5 godina naslijednici su podijelili imovinu.

Sta mi sad treba da uradimo? Da li je nastupila zastara, da li mi placamo samo od kada je kuca na nasem imenu, da li uopste moramo placati jer ne zivimo tu, cak je ni na odmoru ne koristimo, nego nasu obiteljsku kucu. Pojma nemamo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani!Molim pomoć..2015.smo riješili legalizaciju,dobili smo 12000 kn kazne za bespravnu gradnju,to smo odmah platili,a tek sad 2022.godine došlo nam je 5000 kuna komunalne naknade vezano za legalizaciju..dali postoji mogućnost da je to što prošlo u zastaru ili moramo platiti tih 5000?

uređeno: od MarijaOresan
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

Zanima me kojim zakonima je regulirana zastara za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, koliko sam uspio izguglati komunalna bi trebala biti regulirana čl. 226 ZOO a uređenje voda čl. 94 i 96 OPZ te bi trebala biti 3 godine za oboje?

Međutim, od GSKS sam dobio odgovor da je zastara komunalne naknade i naknade za uređenje voda regulirana je člankom 108. Općeg poreznog zakona u kojem se samo spominju ovrhe.

Radi se o redovnom dugovanju,

Hvala na odgovorima,

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Nema specifikacije, niti računa.Samo su tri A4 papira pod naslovom Rješenje na moje ime s utvrđenim iznosom 609 €.

Ako postojim PM ovdje a Vi imate volje i znanja molim javite mi se,ja Vam pošaljem fotke.

Jer ponavljam se,meni stvarno nije jasno što ja točno plaćam.

Hvala na čitanju 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija