Jump to content

"Istek" nikad potpisanog ugovora o radu na određeno


imperatore

Preporučene objave

Poštovani svi,

slučaj je podosta kompliciran pa ću oduljiti, unaprijed hvala svima što će odvojiti vrijeme i pročitati te naravno i napisati svoje mišljenje/savjet.

 

Dakle, radio sam u jednoj velikoj privatnoj tvrtci na nižem rukovodećem mjestu godinu i pol dana u kontinuitetu (za slučaj je bitno i to da nikad apsolutno za ništa nisam opominjan, poslovnica pod mojim vodstvom je bilježila odličan rast te smanjenje troškova provedeno u dogovoru s nadređenima zbog čega sam u više navrata i od više i pred više rukovoditelja pohvaljivan).

 

Međutim, prije nekoliko mjeseci doslovce "s ulice" doznajem kako lokalno utjecajan pojedinac na moje mjesto preko svojih veza u tvrtci dovodi osobu iz prvog obiteljskog reda jer je dotična upravo postala nezaposlena. Iako mi moji nadređeni ne žele odgovoriti na opetovani upit dali je istina da ću biti smijenjen, od kolega saznajem kako je dotična osoba bez provedenog natječaja primljena i poslana na obuku u drugi grad, a sve kako ja to ne bi saznao, te da bi ista trebala preuzeti moje radno mjesto po isteku mog ugovora 1.1.

 

Uslijed pretrpljenog stresa i raznih pritisaka koji su se na mene vršili nakon što sam "otkrio" strogo čuvanu tajnu ja otvaram bolovanje a nekoliko dana nakon toga počinje teror s pozivima iz tvrtke da potpišem ugovor o radu na određeno koji bi trebao isteći 1.1. Također, direktno nadređena osoba mi "zbog mojih kvaliteta" nudi i da "do daljnjega" ostanem raditi, ali na nižem i dosta slabije plaćenom radnom mjestu.

 

Naime, poslodavac je utvrdio kako smo zadnji ugovor na određeno sklopili 30.12.2010 te je on istekao prije šest mjeseci te bi ja, ako me se žele riješiti, morao potpisati takav ugovor. U nagovaranju da isti potpišem nisu prezali od razno-raznih vrsta zamolbi, prijetnji, pa čak i sastanaka s mojim roditeljima preko kojih mi je trebalo biti poručeno da "se smirim".

 

Potpisati takav ugovor naravno odbijam (prvo zato što bi to bilo protuzakonito a drugo zato što se u međuvremenu konzultiram i saznajem kako moja prava proizlaze iz ugovora na neodređeno na temelju članka 10. zakona o radu) međutim poslodavca to ne obeshrabruje, on svejedno zaključuje radni odnos s obrazloženjem "istek ugovora o radu" iako takav ugovor nikad nije sklopljen.

 

Nakon toga podnosim ZZP na koji se poslodavac oglušuje već mi ponovno "ovim i onim" linijama šalje poruke da "odustanem, da se smirim, da su oni velika firma i da samo mogu imati problema u budućem zapošljavanju".

 

Nakon toga, kad su vjerojatno vidjeli kako sam ozbiljan u namjeri da zatražim svoje pravo koje proizlazi iz ugovora o radu na neodređeno (članak 10. ZOR-a) i službeno mi se obraćaju predstavnici poslodavca te mi nude novac u zamjenu za odustajanje od radnog spora. Također obrazlažu kako "nakon svega" nije moguć moj povratak na radno mjesto zbog navodno narušenih odnosa "i svega što se dogodilo" iako sam ja, za razliku od njih, pazio da slučaj ostane "unutar tvrtke" te sam se sa ovim problemom obratio isključivo Radničkom vijeću, upravi društva te na poslijetku i pravniku sindikata.

 

S obzirom da je ponuda bila bahata, podcjenjivačka i da je došla tek nakon što su me svim mogućim sredstvima i na najgore moguće načine difamirali i pred kolegama i bivšim vanjskim poslovnim suradnicima - ja je odbijam te najavljujem kako ću u zakonskom roku svoje pravo potražiti na Sudu.

 

Eto, ispričavam se što sam oduljio ali stvarno bih, iako se svakodnevno konzultiram s nekoliko odvjetnika, želio pročitati i mišljenja ljudi s ovog foruma jer sam dosta stvari koje sam dosad poduzimao - ranije pročitao ovdje i bile su mi od koristi.

 

Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija