Jump to content

rok u Siječnju!


umut

Preporučene objave

hello ljudi,

 

kad dospijeva naknada materijalne štete, a kad nematerijalne?

po presudama koje čitam ima dosta razlika..i sad mi niš nije jasno..zatezne kamate nematerijalne štete teku od dana presuđenja jel? a kad one teku od dana podnošenja tužbe/zahjteva??

 

heeelpp..i da li je to uvijek tako u svim štetama? (prometna nesreća, ozljeda na radu...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. naknada materijalne štete dospijeva trenutkom nastanka štete (čl. 1086. zoo)

 

2. obveza pravične naknade neimovinske štete dospijeva danom podnošenja tužbe sudu (čl. 1103. zoo)

 

3. zatezne kamate nematerijalne štete (u pravilu) teku od dana presuđenja, da.

 

4. kamate iz točke tri će dospjeti podnošenjem tužbe ako tuženik odmah prizna tužbeni zahtjev, ili, ako sud dosudi točno taj iznos koji je tužitelj tražio u tužbi, pa sud, povodeći se člankom 1103. zoo, ocijeni da tuženiku pripada kamata od dana podnošenja tužbe, jer se radi o pravičnoj ocjeni suda koja je proizvoljna jer je čl. 1100. st. 1 zoo blanketna norma. Jer stvar je u tome da sud gotovo nikada ne dosuđuje puni iznos naknade neimovinske štete koji tužitelj postavi, nego u pravilu manje, jer svi previsoko postave TZ, a da bi se došlo do tog iznosa, mora se provesti medicinsko vještačenje. usvajajući rezultate medicinskog vještačenja, sud dolazi do novog iznosa neimovinske štete (često manjeg od postavljenog) pa stoga taj iznos i dosuđuje, a u ostalom dijelu tužbeni zahtjev odbija jer je previsoko postavljen. budući da sud sada "stvara" i "dodjeljuje" oštećeniku određeni iznos naknade nematerijalne štete, presuđenjem na isti počinju teći i kamate.

 

Nadam se da nije prekomplcirano, ali ponavljam, različito je u raznim presudama jer je u pitanju blanketna norma, gdje sud proizvoljno odredi kamatu. U pravilu ako u pisanju presude odrediš da nisu duševne boli 100.000 kn nego 20, kamate teku od presuđenja, a ako vještačenje pokaže da su uistinu boli 100.000, onda od podnošenja tužbe, u svakom slučaju citirate naprijed navedenu blanketnu normu.

 

Ispravite me ako griješim. Govorim iz prakse koju sam vidio po sudovima :)

 

I da, tako je sa svim štetama jer ima samo jedan zoo. osim ako za pojedine posebnim zakonom nije nešto drugo određeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl.1086.-imovinska šteta

zatezne kamate na naknadu nenovčane imovinske štete teku od dana donošenja prvostupanjske presude.ako je oštećenik otklonio štetu prije donošenja sudske odluke (ne zaključenja gl.rasprave),zatezne kamate teku od kad je šteta otklonjena. dakle, ako je primjerice netko imao štetu na autu, nastala je nenovčana imovinska šteta,ali ako on popravi auto pa na temelju tog računa od poporavka traži naknadu štete,time je nenovčana imovinska šteta postala novčanom,i on ima pravo na zatezne kamate od dana kad je platio račun.

 

npr.tuđa njega i pomoć-zatezne kamate teku od presuđenja

 

čl.1103. obveza naknde pravične novčane naknade neimovinsk eštete dospijeva: danom podnošenja pisanog zahtjeva odgovornoj osobi ili danom podnošenja tužbe sudu

 

u komentaru ZOO-a je to poprilično dobro objašnjeno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala kolege..da, nije baš jednostavno..ima raznih situacija u kojim se treba gledat..znaci, kamate na neimovinsku stetu npr. zbog dusevnih boli, straha, tuđe pomoci njege, smanjenje zivotne aktivnosti teku od presudenja ali samo ako ne prihvatim tuzb zahtjev kako ga je odma na pocetku postavio tuzitelj, jel da? ako ga prihvatim cijelog onda od tuzbe ili zahtjeva za mirno rjesavanje spora recimo..

 

hvala na pomoci, mislim da mi je sada jasnije..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikkica je napisao:

ulica grada vukovara 86. to ti je odma na čošku vukovarske i lučićeve di je onaj eurotower sa onim fensi uredima ;) ne zaboravite ponijet trgovacki papir i dokaz o uplati.

 

i osobnu iskaznicu ili putovnicu.Na jednom roku neka cura nije imala dokumente pa je nisu pustili da pise..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno pitanje iz GPP-a, možda je banalno, ali nisam sigurna: troškovi postupka u djelomičnoj presudi? Mogu li se ostaviti za kasniju presudu kao kod međupresude ili ne? Moja dilema je kod djelomične presude ta, da je ona samostalna presuda kojom se odlučuje o tužbenom zahtjevu ili dijelu, pa pretpostavljam da se onda mora odlučiti i o troškovima odmah? Ispravite me ako griješim.

A kod međupresude se odlučuje o osnovi tužbenog zahtjeva i čeka se njena pravomoćnost za odluku o visini tužbenog zahtjeva pa je onda i logično da se odluka o troškovima može ostaviti za kasnije odlučivanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

legis je napisao:

Molim vas kolege, nisam sigurna u odgovor na pitanje iz GPP-a Kada i koja rješenja se mogu donositi uporabom štambilja??? Pa ako netko zna neka podijeli znanje!!!

 

Poštovani kolega, a sudeći prema nicku, pretpostavljam da ste iz Osijeka, odgovor na vaše pitanje je sljedeći:

 

Rješenje o ovrsi ne mora biti obrazloženo i može se izdati otiskivanjem štambilja na prijedlogu za ovrhu. - TO JE ODGOVOR

 

OVO JE MALO PROŠIRENO:

 

Rješenje kojim se prijedlog za ovrhu potpuno ili djelomično odbacuje ili odbija mora biti obrazloženo.

 

-ne mora biti obrazloženo rješenje koje se temelji na kvalificiranim ispravama, po načelu formalnog legaliteta, dok u ostalim slučajevima kada sud donosi odluku po slobodnoj ocjeni dokaza obrazloženje je obligatorno kako bi se mogao ispitati razlog donošenja rješenja (neposredno viši sud po pravnom lijeku po obrazloženju može utvrditi osnovu za odluku izrečenu u izreci)

 

Nadam se da sam barem malo pomogao i olakšao patnju koju i sam trenutno prolazim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala kolega,

ali mislim da je ovo odgovor na ovo pitanje iz Sudskog poslovnika, a čitajući Poslovnik nisam našla adekvatan odgovor. Ovo što ste Vi napisali je iz ovrhe, pa me zanima da li se još koja rješenja osim rj o ovrsi može donositi otiskivanjem štambilja...

Ovo za rj.o ovrsi znam (naročito se radi o rješenju o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave), samo me zanima da li ima još kojih slučajeva... ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ne mogu vjerovat!! sva tri dana? dakle prokleti mito i korupcija dok pise presudu baš za to kazneno djelo? kakav kukavičluk i bezobraština.da mi ostali koji smo krvnicki to ucili i strepimo budemo u minornom polozaju naspram onih koji su ispit kupili??? ne da mi je loše od toga nego mi je PRELOŠE !!! SRAMOTAA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon što sam nevino i iz pristojnosti pitao jednog kolegu nakon prvog dana pisanja presude kako je napisao, isti mi je odgovorio da je dobio presudu na mobitel u jednom od nepotrebnih izlazaka na pauzu koje mu je komisija pravosudnog dopustila, i da je u skladu s već postojećom presudom napisao i svoju. Budući da ja o tom kolegi i nemam neko posebno visoko mišljenje, nije me to nešto posebno ni iznenadilo za njega, te mislim da je ovo jedini način da netko poput njega položi pravosudni ispit...

 

Ako ste ikad imali ispred sebe neku kolosalnu budalu, koja, iako je završila pravni fakultet, još do dan danas ne zna složiti jednostavnu rečenicu sa subjektom, predikatom i objektom, pa je u međuvremenu ta budala položila iz prve i pravosudni, pa ste se pitali kako je ta budala položila pravosudni, budite uvjereni da ga je položila na ovaj način.

 

Da ne bude zabune, ovako ili onako, ja sam sve tri presude samostalno sam napisao, jer iskreno me ne zanima kako su drugi suci profesionalci odlučili. A ni drugi kandidati. Ovo je testiranje mene i mojih mogućnosti. Većina njih tamo u učionici ionako nema pojma o apsolutno ničemu te im je pravosudni prilika da pišu sastavke onog tipa kakve su pisali na satu hrvatskog jezika, sa puno sunca i osmjeha. Bez uvrede.

 

Svima vama koji ste prepisali želim da položite pismeni. Čekam vas na usmenom da se zabavim(o) malo. Nadam se da niste imali puno pravopisnih pogrešaka, i da ste barem prepisali pravilno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam bila i svjedok tome!Pala sam na usmenom...rekli su mi da sam ja imala najmanje bodova na pismenom i da sam imala loš početak tralala....!!!....zamislite!!...sama sam radila presude bez ičije pomoći!E pa, to mi je bila škola!

 

tako da, molim osobu koja mi može srediti da mi daju,prodaju...(što već) ispite unaprijed da mi se javi na PM ili na monroeblackshadow@gmail.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo čitam postove kolega pa da i ja podijelim svoja iskustva...

 

Na roku u studenom nisam prošao pismeni, kazneno sam imao malo bodova. Ne znam da li je kolega do mene koji je sjedio prošao ili nije, ali on je imao presude u rukama prije početka ispita.

 

I sad ja opet moram potazati iz drugog grada, plaćati smještaj i ispit, a ovi ''mudraci'' se smiju i rugaju svima nama-SRAMOTA!!!

 

I još kao šećer na kraju, podnesem zahtjev za uvid u pisani dio radnje, mislio sam da će mi zapisnik o polaganju i radnje faksirat ili slat mailom ili nešto slično u ovom 21. stoljeću, ali oni inzistiraju da radi tih dvije minute uvida dođem u Zagreb i izvršim osobno uvid.

 

Sve više me ovo razočarava, trudiš se i lomiš, a kad vidiš sve oko sebe i na koji način drugi polažu ispite, dobijaju poslove i pri tom se još bahate...

 

Prestrašno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi kolege,nakon što sam pročitala ovih zadnjih par postova,nemam baš nade za prolaz.

presude mi imaju sve potrebne djelove,i nadala sam se da je to dovoljno za 6 bodova.a ako koji bod bude više,mislila sam,to će biti zbog umjetničkog dojma. pisala sam presude,odnosno presudila sam na temelju dokaza u spisu i po svom uvjerenju i tako sam i obrazlagala.

 

ali vidim da svi vi koji ste tako radili ,da niste prošli :( ok,neću generalizirati,ali iz ovih postova tako ispada.

 

sramotno je i jadno da ljudi nabavljaju presude i prepisuju,a mi koji se trudimo i učimo onda ispadnemo glupi samo zato jer se nismo "snašli" !!!

 

pun mi je kufer toga.

 

iskreno,nadam se da komisija ili netko iz ministarstva ponekad baci oko na ove postove,pa da će reagirati.

iako oni jako dobro znaju da uvijek prije ispita iscure informacije koje će biti presude,a i dalje ništa ne poduzimaju!!!

bitno da svaki put naplate 2555 kn!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi kolege, raspisali ste se o nepravednom postupanju nekih kolega koji uspiju (ne znam kako) nabaviti presude prije ili za vrijeme pisanja presuda, odnosno kako isti presude prepisuju. Međutim ste pritom podcijenili ispitivače tj. suce i odvjetnike koji će te presude čitati i u konačnosti ocijeniti. Vjerujem da im neće biti teško zaključiti tko je presudu prepisao, a tko je u istu unio svoj tijek razmišljanja, zaključke i utvrđenja. Naime, to se NE MOŽE prepisati. Stoga nije potrebno dizati buru oko nečega što se ionako ne može spriječiti, ali se zato može prepoznati i eliminirati.

 

Sretno svim kolegama koji su sami ili uz (nekakvu) pomoć pisali presude, pa šta bude, bit će.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prestrašno je to..potpuno se slazem sa svima i krajnje sam razocarana i ogorčena, da ne kazem bijesna, radi takvog kriminalnog ponašanja na tom ubi boze ispitu koji ionako nema veze sa zivotom i potpuno gubi svrhu postojanja.nepravde trpimo na svakom koraku, od mučenja po svakakvim uredima, uvredama, poniženjima na osobnoj razini, zabrani godišnjeg odmora, pa još mi samo treba i ovo !!! danonočno učenje i nadanje da će pismeni bit koliko toliko okej, da bi neki kvazi pravnik sve prepisao..bilo bi bolje takvim ljudima da ne progovore ni riječ jer se ionako previše sramote ali što je najgore, kao sto je rekla jedna kolegica, podcijenjuju nas..uz duzno poštovanje, to za mene nisu ljudi a kamoli pravnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Odlično, no čini mi se da je bilo puno manje kandidata nego što inače bude.

 

Za ovaj jako težak ispit,u svakom smislu, bilo bi zaista lijepo kad bi nam i inače izlazili u susret, sa velikom prolaznošću na pismenom, jer tu je još Usmeni.

Kada bi bar netko razumio i bio toliko dobar i te rokove ipak malo sredio,kad je već toliko teže za razliku od prije,jer nam ocjenjuju,jer nema popravka,jer moramo čekati oko 2mj.(od pismenog do usmenog i sve ostalo uz to), da nam bar daju da češće možemo izaći na pismeni ispit (svaka 3mj) pa da se možemo uklopit u ove datume gdje nam fali nekoliko dana. Jer to više nije 4mj, nego 6mj,odnosno bar 8mj!

Rok 5 mj pismeni padneš, pismeni znači početak 12. usmeni kraj 1-ili veljača sljedeće godine!

Sve je super ako prođeš od prve.joj

:moli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

potpuno se slazem s kemijom za rokove... i ne kuzim cemu opce taj period od 4 mj zabrane? pa u 4mj cu zaboravit a ne bolje naucit :/ neznam... ionako im placamo svaki put...

 

sretno svima koji su prosli, samo troje nisu (bed :( ) ali prolaznost je super iako se i meni cini da je bilo manje kandidata nego inace

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad se Ilicom voziš tramvajem...siđeš na stanici koja se zove Frankopanska i uđeš u ulicu..koja se isto zove Frankopanska :)...i kad prijeđeš prvo raskrižje s desne strane su vrata za ulaz u Upr. sud! :)

 

 

97. priznanje i izvršenje strane sudske odluke - pretpostavke

strana sudska odluka izjednačuje se s odlukom suda RH i ima pravni učinak u RH samo ako je prizna sud RH

priznat će se ako je podnositelj zahtjeva za priznanje strane sudske odluke uz tu odluku podnio i potvrdu nadležnoga stranog suda/drugog organa o pravomoćnosti te odluke po pravu države u kojoj je donesena

=za izvršenje strane sudske odluke potrebno je podnijeti potvrdu o izvršnosti

sud RH odbit će priznanje- ako se utvrdi, u povodu prigovora osobe protiv koje je ta odluka donesena- da ta osoba nije mogla sudjelovati u postupku zbog nepravilnosti u postupku

neće se priznati:

1) u toj stvari postoji isključiva nadležnost suda ili drugog organa RH

2) res iudicata- u istoj pravnoj stvari sud ili drugi organ RH je donio pravomoćnu odluku

- u RH je priznata neka druga strana sudska odluka koja je donesena u istoj stvari

3) ako je u suprotnosti s Ustavom RH utvrđenim osnovama državnog uređenja

4) ako ne postoji uzajamnost- pretpostavlja se dok se ne dokaže suprotno

 

98. sudski zapisnici

zapisnik se sastavlja:

• o svakoj sudskoj radnji obavljenoj u tijeku postupka na raspravama ili ročištima

• o važnijim izjavama i priopćenjima koje stranke ili drugi sudionici daju izvan ročišta

• i o ostalim radnjama suda kad je to posebnim propisima određeno

zapisnike o sudskim radnjama vodi zapisničar, ako je po propisima postupka predviđeno sudjelovanje zapisničara

=vođenje zapisnika može se povjeriti sudskim i drugim vježbenicima te osobama na stručnom usavršavanju u sudu. Zapisnike i bilješke o obavljenim sudskim radnjama, kad se zapisničar ne može osigurati, sastavlja osoba kojoj je povjereno obavljanje radnje.

 

zapisnik potpisuje sudac ili službenik koji provodi određenu radnju, u sredini ispod teksta zapisnika. =zapisničar stavlja svoj potpis ispod potpisa suca/službenika koji provodi određenu radnju

na desnoj strani zapisnika ispod teksta ostavit će se prostor za potpisivanje stranaka, ako je to propisima postupka predviđeno

 

zapisnik koji se sastavlja u povodu obavljanja sudske radnje izvan sudske zgrade, mogu se iznimno pisati kemijskom olovkom i sl., ako nema mogućnosti za uporabu pisaćeg stroja ili osobnog računala

=u takvu slučaju zapisnik se mora prepisati pisaćim strojem ili osobnim računalom odmah nakon dolaska u sud

 

99. kada i koja rješenja se mogu donijeti upotrebom štambilja?

 

Ja bi rekla rješenje o ovrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

99.

- za odluku kojom se prihvaća prijedlog stranke na temelju sadržaja podneska, bez saslušanja protustranke, kad je to zakonom predviđeno, izvornik se sastavlja na temelju skraćenog rješenja o prihvaćanju prijedloga. To se rješenje stavlja na primjerak podneska za sud štambiljem ili pisaćim strojem u skraćenom obliku (npr. štambilj - "Rješenje. Prihvaća se prijedlog. Troškovi se određuju u kn...", datum i potpis). U tom slučaju izvornik odluke sastavlja se na tiskanici ili propisanom obrascu na temelju naredbe

kad je podnesak kojim se traži izdavanje rješenja o ovrsi, platnog naloga i tome sličnog tako sastavljen da sadržaj prijedloga potpuno odgovara tekstu rješenja koje bi se trebalo donijeti i kad je takav podnesak podnesen u dovoljnom broju primjeraka za sud i stranke, rješenje o prihvaćanju prijedloga može se donijeti i stavljanjem štambilja na primjerku podneska namijenjenom sudu. Rješenje sadrži tekst kojim se takav prijedlog prihvaća.Takav štambilj stavit će se i na primjerke podneska namijenjene za dostavljanje strankama i drugim osobama.

Rješenje o ovrsi ne mora biti obrazloženo i može se izdati otiskivanjem štambiljem na prijedlogu za ovrhu. ( čl. 37. st. 3. )

Rješenje kojim se prijedlog za ovrhu potpuno ili djelomice odbacuje ili odbija mora biti obrazloženo. ( čl. 37. st. 6. )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

05.03. na upravnom cura je izvukla nacela Zus-a.

 

I da jos prokomentiram- iz trgovackog je vukla organe dd i njihov odnos, i kad je Hanzekovicu spomenula Upravni odbor i glavnu skupstinu popljuvao ju je da on za to nikad nije cuo, te odakle njoj takve gluposti!

 

Ispitivao je samo nju preko sat vremena! Hrpa potpitanja, s tim da je on ispred sebe imao zakon i listao.

 

Cura je nakraju polozila, ali teskom mukom je njega prosla! :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan kolege,

 

šokirala sam se da je na trgovackom Hanzekovic tako reagirao..pa ljudi moji..neka me neko ispravi, ali ja smatram da je kolegica koju je ispitivao dobro rekla, da kod dd-a postoje uprava, nadzorni odbor, ako njih nema tada postoje upravni odbori i izvrsni direktori( na koje se primjenjuju pravila o upravi) te postoji glavna skupština kao organ gdje dioničari ostvaruju svoja članska prava u drustvu..

 

Taj ispit je stvarno izmako svim mogucim kontrolama i dovoljno je naporan i zeznut, al kad cujem jos o komisiji takve događaje, odma mi je loše..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan kolege,

 

šokirala sam se da je na trgovackom Hanzekovic tako reagirao..pa ljudi moji..neka me neko ispravi, ali ja smatram da je kolegica koju je ispitivao dobro rekla, da kod dd-a postoje uprava, nadzorni odbor, ako njih nema tada postoje upravni odbori i izvrsni direktori( na koje se primjenjuju pravila o upravi) te postoji glavna skupština kao organ gdje dioničari ostvaruju svoja članska prava u drustvu..

 

Taj ispit je stvarno izmako svim mogucim kontrolama i dovoljno je naporan i zeznut, al kad cujem jos o komisiji takve događaje, odma mi je loše..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da to je....pravila nema

Ustvari rezultate pismenih očekujemo od 15 -30 dana od zadnjeg dana pismenog.

Znao je u zadnje vrijeme biti početak usmenog čak 14 dan od objave pism.rezultata(to je obično kad rezultati budu otprilike nakon 30 dana) a recimo na ovom roku objavili 15.2,( puno prije) a usmeni je bio tek 5.3.

Bilo je manje kandidata,ali generalno mislim da je razlog to što su ovaj rok ranije ispravili, odnosno objavili rezultate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija