Jump to content

susreti i druženja unuka sa bakom i djedom - pomoć


zvrka

Preporučene objave

Evo tražim pomoć za prijateljicu. Naime, neki dan je dobila prijedlog za donošenja rješenja o susretima i druženju bake i djeda sa unucima, uz poziv za raspravu. Kaže ona da joj je odvjetnica rekla da se ne može tražiti ti susreti ,dok se ne okonča brakorazvodna parnica. Činjenica jest da brakorazvodna nije okončana, te da ni ocu još nije određeno kad ih može viđati, budući je u tijeku medicinsko vještačenje za oca... Pa, eto meni nije jasno da li se može odrediti za baku i djeda druženje, obzirom da otac još nije dobio konkretno, jer se prijateljica žalila na odluku, pa će se provesti vještačenje za oca, a njegovi roditelji žive skupa s njim u kući, znači radi se o zajedničkom domaćinstvu, pa je meni barem zazvučalo u najmanju ruku smješno...ali da ne duljim, ima netko iskustva, šta kako, koliko u principu dobiju vremena sa unucima, i da li se to može odrediti i prije nego otac dobije susrete? hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, djete ima pravo na susrete s bakom i djedom. Ali ima djete i pravo na život bez psihičkog maltretiranja, kao i na bezuvjetnu ljubav, ne samo svojih roditelja već i BAKE i DJEDA. Niti jedan donekle normalan roditelj ne bi svojoj djeci zabranio viđanje bake i djeda. Pravo je pitanje, gospodine Gringo, zbog čega su i na koji način, "prema svome unuku ljubavlju ispunjeni baka i djed", sebi i tom svom unuku uskratili zajednička druženja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Ono što me zanima koji je razlog da se baka i djed moraju vući po sudu da bi mogli provoditi vrijeme sa svojim unukom!? Zar netko ograničava djetetovo pravo na susrete sa bakom i djedom?
U mojem slučaju majka samovoljno uskraćuje viđanja ljubavlju i pažnjom ispunjene bake i djeda s bebom. U tom smislu se čak izjasnila pismenom, vlastoručno potpisanom izjavom. Što se mene tiče, dijete zbog specifične i neuobičajene situacije viđam i aktivno sudjelujem u obavezama svakog dana, doduše više zbog toga što je njoj potrebna pomoć nego zbog toga što bi ona imala osjećaj da je otac važan za razvoj djeteta. Problem je taj što mi uskraćuje slobodno raspolaganje djetetom u smislu da ga mogu pokazati svojem prijateljsko-poznaničkom krugu i npr. svojom odlukom otići samostalno prošetati...
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaže ona da joj je odvjetnica rekla da se ne može tražiti ti susreti ,dok se ne okonča brakorazvodna parnica.

Baka i djed mogu tražiti susrete i druženja s unucima, neovisno jesu li roditelji djece u braku ili nisu, odnosno čiji su oni roditelji, majčini ili očevi.

Činjenica jest da brakorazvodna nije okončana, te da ni ocu još nije određeno kad ih može viđati, budući je u tijeku medicinsko vještačenje za oca...

Obzirom da otac, baka i djed žive zajedno, a eventualno postoji neka oveća evidentirana opasnost po djecu od oca (sama činjenica da će uslijediti vještačenje oca ne govori o tome ništa, jer se vještači prvenstveno roditeljske sposobnosti kako bi se osiguralo pouzdaniju odluku u najboljem interesu djeteta/djece)- to bi možda bio povod žalbi.

 

Naime, prosječna odluka NE govori kada otac može/smije viđati djecu, već se odlukom suda štiti minimum već postojećeg djetetovog prava za slučaj da mu ga netko ima namjeru/želju uskratiti ili uvjetovati prema vlastitom nahođenju, a u svakom slučaju ne limitira na toliko koliko piše pa više od toga zabranjeno (+iz istog razloga je manje od toga kažnjivo).

 

Je li riječ o djeci:

a) koja oca ne viđaju (ili viđaju, ali na kapaljku), jer još nema odluke suda koja bi im to pravo pomogla realizirati, pa baka i djed nastojali to na svoj način omogućiti obzirom na dugotrajnost postupka pred sudom oko razvoda braka roditelja (odnosno odluke koja je njegov nužan dio)?

b) s ocem provode vrijeme redovito, ali on uskraćuje kontakt djece sa svojim roditeljima?

c) nešto treće (što)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što ste poduzeli da to promijenite?
Bio sam siguran da ćete mi ovo napisati. Zapravo sam ja Vas htio pitati za savjet. Hvala Vam što nas podsjećate na nužnost konkretne akcije, no ponekad su stvari složene treba dobro odvagati što je manje zlo za dijete, barem privremeno.

 

Ja osobno, barem dok se radi o dojenčetu ispod godine dana, smatram da je bitnije da je ono svakog dana sa mnom u ljubavi i pažnji, da se za njega brinem kako god i koliko god je više moguće nego (re)agirati prerano/prebrzo pravnim putem i izazvati abnormalno žestoke i osvetničke reakcije (psihoemotivno nestabilana osoba koja je sklona nasilju, ucjenama, manipulacijama, prije svega koristeći se psihološkim metodama!) koje bi dolile ulje na vatru i time (dodatno) naštetile dojenčetu. Čuo sam doduše blagu kritiku na ovakav moj stav. Inače, i mene i nju (tj. njezinu poodraslu djecu iz prvog braka) će zbog nekih nemilih događaja i prijava posjetiti predstavnici institucija pa će ionako vjerojatno biti "cirkusa". Ne živimo zajedno, niti smo u bračnoj, niti u izvanbračnoj, niti u bilo kakvoj drugoj vezi osim što se (unatoč svemu!) svakodnevno intenzivno brinemo za dojenče.

 

Dobio sam savjet da zatražim pomoć prilikom ostvarivanja druženja i sl. Što to konkretno znači i koje varijante su moguće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje koje postavljam, postavljam s razlogom na temelju mog višegodišnjeg iskustva rada s roditeljima, pretežito očevima koji su se, svaka čast sve većem broju iznimaka, iskazali u pasivnosti. Držim se onoga, bolje je i da se vi na mene malo i naljutite, ali da shvatite nužnost poduzimanja konkretnih radnji.

Vi morate znati da ako sad i pokrenete sudski postupak do pravomoćnosti rješenja proći će najmanje godinu dana. Sljedeće što je bitno već sada morate "pripremiti teren" kako kasnije mnogi u nadležnim institucijama nebi bili iznenađeni na način "pa gospodine do sada je sve bilo u redu pa što sad hoćete, neka tako i ostane."

Ono što uvijek preporučim roditeljima je da dijete provodi podjednako vrijeme sa oba roditelja, to je djetetov interes.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne "vuče se djecu po sudovima", ali bi ih trebalo upitati za mišljenje kao i u svakom postupku koji se djece tiče. To se ne odvija na sudu uz višekratne predstave na koje bi bila pozivana i dovođena.

Kontakt s normalnom, toplo nastrojenom rodbinom i članovima svoje šire obitelji (što baka i djed jesu) za djecu može biti samo korisan.

Druga je stvar ako se te osobe služe djecom radi manipulacija, pune im glave koječime, imaju neprikladan odnos prema njima... onda nisu djeci korisni nego mučni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija