Jump to content

Uporabna dozvola i kako do nje?

gamemaker

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Problem je relativno jednostavan, ali za njega nisam nigdje pronašao rješenje, te molim za pomoć.

Živim u zgradi staroj cca. 3g. Zgrada ima građevinsku i lokacijsku dozvolu, ali ne i uporabnu. Etažirana je (mada mi se čini da u etažiranju neki kvadrati nedostaju).

E sad, kako investitora/ izvođača natjerati/prisiliti da ishodi uporabnu dozvolu? Da li postoji neki zakonski rok u kojem je dužan to učiniti i koje su sankcije, kazne ako to ne napravi?

Za sada toliko...

Dijeli na drugim stranicama

• 2 tjedna kasnije...
  • 5 tjedna kasnije...

Hm !!!

Koliko ja znam, ne postoji zakonska obveza vlasnika objekta (ili, drugačije rečeno, investitora) za ishođenjem uporabne dozvole.

Naime, ne znam ni koji bi zakonski propis, općenito govoreći mogao vlasniku braniti da u svojem vlasništvu ima objekt koji nije sposoban za uporabu (jer uporabnom dozvolom se, hm, dozvoljava uporaba istog tj. potvrđuje se da je objekt sposoban za uporabu - u smislu tehničkih propisa itd. i bla bla).

A recimo da propis ne može ni kupcu zabraniti da od prodavatelja kupi takav objekt (ili dio objekta) - pa žvimo u ekonomiji slobodnog tržišta.

Tako stvari stoje - kao i u slučaju svake druge normalne robe - na kupcu je da provjeri kvalitetu onoga što kupuje, odnosno u sumnji je li roba kvalitetna - da provjeri ima li potrebni certifikat/atest a u slučaju nekretnina, postoji li dozvola za uporabu objekta koji kupuje. Ako ne postoji, s prodavateljem može ugovoriti, odnosno obvezati ga da istu ima ishoditi do tog i tog roka, u suprotnom .... ovaj mu je npr. dužan platiti penale, ovo i/ili ono).

Ili će, recimo, nekretninu platiti jeftinije, jer nema uporabnu dozvolu (koju onda, recimo, može sam ishoditi).

Tako da - to je, u osnovi stvar tržišta - ponude i potražnje. I sad' što ... ne bih želio biti ciničan ... ali neobično mi je da se ljudi uvijek iznova čude ... ako je tržište gladno stanova po bilo kojoj cijeni ... ako su ljudi (općenito uzevši) neoprezni prilikom kupnje stana (da sada budem ciničan, dobar dio njih, i nakon svega što se o tome zna, više vremena potroši recimo kada, za 5 kn, kupuje glavicu salate na placu, nego što potroši vremena za kontrolu ili angažiranje stručnjaka za pregled papira kada kupuje stan od, recimo, 500.000 kn.

I čemu se čuditi da onda ima "nekorektnih" investitora koji će zafrkanciju s ishođenjem uporabne dozvole rado prepustiti Vama kao novom vlasniku, ako mu niste uvjetovali da on to učini.

To je kao sa svim drugim - ako čovjek pristane biti ovcom, naći će se uvijek netko tko će ga šišati.

NHF, Marijan

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

No members to show

• Napravi novi...

Važna informacija