Jump to content

Gradnja


a13

Preporučene objave

možeš dobiti spomenutu potvrdu o uvjetima za gradnju na određenoj parceli, koji su utvrđeni prostornim planovima. GUP za Zagreb možete pregledati i na internetu no svakako bih savjetovala zatražiti ovu potvrdu (izvod iz katastarskog plana i mislim da je 40 kn biljega, ali to još provjerite telefonski)

što se tiče područja općina mislim da će ovo pomoći, objavljeno je na www.zagreb.hr/prostorno uredjenje. tamo se može skinuti i obrazac.

 

sretno i pozdrav!

 

UVID U PROSTORNE DOKUMENTE

Obavijest o namjeni zemljišta daje se isključivo na pismeni zahtjev stranke, na obrascu koji se nalazi u pisarnici, odnosno u prilogu ovog teksta.

Zahtjevu treba priložiti izvadak iz katastarskog plana, ne stariji od 6 mjeseci. Zahtjevi se predaju prema područjima, i to:

za područje Centra, Črnomerca, Maksimira i Medveščaka - 1. područni odsjek: Trg Francuske Republike 15 i Draškovićeva 15

za područje Peščenice i Novog Zagreba - 2. područni odsjek: Zapoljska 1 i Avenija grada Dubrovnika 12

za područje Dubrave i Sesveta - 3. područni odsjek: Ulica Dubrava 49 i Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 4

za područje Susedgrada i Trešnjevke - 4. područjni odsjek:: Sigetje 1 i Park stara Trešnjevka 1

za područje Trnja - Središnji odsjek , Trg Stjepana Radića 1.

Obavijesti o namjeni rješavaju se u roku nekoliko dana i šalju poštom na adresu podnositelja zahtjeva.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali ja mogu iako nisam vlasnik zemljista dobiti izvod iz katastarskog plana? Te gdje se to tocno vadi, dali se to vadi na istom mjestu gdje i potvrda za namjenu zemljista, te na dali ja mogu dobiti i tu potvrdu ako nisam vlasnik zemljista?

Mene intersiraju te stvari iz tog razloga sto bih prije nego kupim zemljiste htio provjeriti dali je na njemu dozvoljena gradnja i kakv objekt mogu izgraditi na tom zemljistu? Znaci dali mogu na recimo onim manjim zemljistima (cca 150 m2) stvarno napraviti kucu, s obzirom da prodavatelj navodi da se kuca moze graditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci dali mogu na recimo onim manjim zemljistima (cca 150 m2) stvarno napraviti kucu, s obzirom da prodavatelj navodi da se kuca moze graditi?

Prodavatelji svašta pričaju. Preporučam pogledati grafički dio GUP-a gdje su označene razne "zone". Utvrdiš u kojoj je zoni ta parcela i zatim u tekstualnom dijelu GUP-a nađeš podatke o min. parceli za gradnju, vrsti objekta koji se u toj zoni smije graditi, te raznim "metričkim" podacima (udaljenost od međe, visina krovnog vijenca, katnost itd.). Zatim se raspitaš u nadležnom urbanističkom uredu da ti sve to još i usmeno potvrde. Zatim odeš u "gruntovnicu" i tražiš papire o tojj parceli: u njima se vidi ko je vlasnik, da li postoji hipoteka, pravo služnosti itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uuuuh koliko pitanja... :-)

evo nekoliko uputa

izvod iz katastarskog plana - može zatražiti svatko, u uredu za katastar

potvrda o uvjetima gradnje - također može bilo tko, bez obzira što nije vlasnik, u uredu za prostorno uređenje

tekstualni dio GUP-a možete pronaći u službenom glasniku općine/grada u kojem je objavljen GUP

parcele ulaze uvijek u nekoliko "zona" - ovisno o namjeni - poslovnoj, stambenoj itd, o uvjetima gradnje - visina, veličina objekata; da li je dopuštena nova gradnja ili samo dogradnja postojećih objekata.

uglavnom, uvjete morate sagledavati u cjelini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija