Jump to content

Mladi vozač ili ne?


dmp

Preporučene objave

Poštovani,

 

Rođen sam u sedmi mjesec 1989. Položio sam i dobio vozačku u deseti mjesec 2007. Tada je bio na snazi zakon da su mladi vozači svi oni koji su imali ispod 2 godine iskustva. Vozačka dozvola mi je vrijedila do 2009. te sam je produžio, sada na 10 godina. No međutim 2008. godine stupa na snagu zakon da su mladi vozači svi oni ispod 24 godine starosti. Sada mene zanima u koju kategoriju ja spadam, prvenstveno jer bi htio sebi uzeti automobil jači od 81 kW kojeg mladi vozači nesmiju voziti?

 

Ispričavam se ako se ta tema već ponavljala i ako sam naveo nešto netočno.

 

 

Hvala i lijep pozdrav, Damir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

večeras me zaustavila prometna policija te napisala kaznu od 1000 kuna zbog upravljanja vozilom od 92 kW, a dozvoljeno je 80 kW (imam 21 godinu, položila sam 2008. godine). Ja to zaista nisam znala, znam, kriva sam jer "nepoznavanje prava škodi" i nije baš korektno na to se izvlačit. Ali, trebala bih savjet što napisati u zamolbu, neka iskustva i savjete, molim vas? Studentica sam koja živi s dva trenutno nezaposlena roditelja i jednostavno nemam od čega platiti tu kaznu. A smatram i da nisam time nikoga ugrozila i da je nepošteno za takav banalan prekršaj platiti toliku cifru.

Prije ovoga sam jedan puta zaustavljena (prosinac 2010.) zbog brze vožnje (70 gdje je ograničenje 50) te sam dobila samo upozorenje.

Smatrate li da postoji mogućnost oprosta kazne?

 

Unaprijed se zahvaljujem. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišite prigovor u kojem izričito priznajete to što ste napravili i napišite da nećete nikad više.

 

Ne spominjite ono staro upozorenje.

 

U prigovoru priložite potvrdu iz porezne da nemate imovine i potvrdu iz refererade faksa da ste redovan student.

 

Mogućnost oprosta ne postoji, ali postoji mogućnost sudske opomene, to je kazna kojom se kažnjavate za ono što vas terete, ali tada niste dužni platiti tu kaznu.

 

Sud može potvrditi kaznu, može je smanjiti na 333,33 kune i može vas kazniti sudskom opomenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
Da, jeste mladi vozač, strpite se ovih godinu i pol dana jer vam ne vrijedi obvezno osiguranje u punom opsegu iako je takvo i plaćeno.

 

Poštovani,

Ako može objašnjenje koliko sam ja upoznat ukoliko se pocinio prekrsaj po starom ZSPC, u medjuvremenu dok traje sudski proces ili sta god dolazi do izmjene ZSPC-a i za preksaj koji se pocinio stupaju teže sankcije. Kako se preksaj pocnio po starom zakonu po tom zakonu ce te i odgovarat, znaci nema retroaktivno (osim ako je kazna blaža).

 

Moje pitanje je kako je moguće primjenjivati zakon o mladim vozacima (svi do 24god) ukoliko smo polozili po drugom zakonu? Po meni retroaktivno nas kači novi zakon koji je u krajnju ruku nepravedan i ima puno težu sankciju.

 

Isto tako sam procitao vas odogovor u jednoj temi po pitanju retroaktivnog primjenjivanja zakona

 

"Može ukoliko je to izričito navedeno u tom zakonu.

 

U protivnom ne može, to je zabranjeno ustavnom odredbom."

 

Da li je to navedeno u zakonu za mlade vozace da se moze retroaktivno primjeniti.

Da li sam uopce na pravom putu s tim retroaktivnim ili se to ne primjenjuje na zakon za malade vozace nego samo za prekrsaje?

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama predviđa B1 kategoriju vozačke dozvole koje nema u zakonu, do izmjena jednostavno mora doći.

Radi se o vozačkoj kakva je u cijeloj eu.Izmjene zakona su predane u sabor.B1 neće postojat (bar po prijedlogu).Ovo su predložene kategorije

"„(1) Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje vozilima koja su svrstana u AM, A1, A2, A, B,

BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F, G i H kategorije gdje u:...."

 

http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=54720&sec=4604

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Zdravo. Zanima me da li postoji mogućnost pisanja žalbe ili pravnim postupkom traženja dozvole za upravljanje vozilom ''B'' kategorije jačim od 80 kW prije isteka roka od 24 godine?

 

Dakle ja sam mladi vozač (imam 21 godinu) i posjedujem 3 godine vozačku dozvolu za ''B'' kategoriju, a 2 godine ''C'' kategoriju. Prema tome smatram da je ograničenje od 80 kW za ''B'' kategoriju totalno suludo kada smijem upravljati vozilom ''C'' kategorije koje ima 320 kW. Zato bi želio ishoditi da isto tako mogu upravljati i ''B'' kategorijom bez ograničenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija