Jump to content

Što s nelegalno sagrađenim objektom koji ti ne treba?

berlina

Preporučene objave

Evo, da ne otvaram novu temu,nadovezat ću se na Tein odgovor - za uklanjanje gospodarske zgrade veličine 25 ne treba mi dozvola, ALI da bi je uklonila u katastru mi je rečeno da moram imati Elaborat za koji mi treba: kopija plana, vlasnički i posjedovni list... Iz drugog izvora, jednog geodetskog ureda, dobila sam informaciju da je dovoljno da objekt sruši građevinska firma. Pitanje:

Da li je moguće da za nešto za što nije potrebna dozvola za rušenje s jedne strane, treba elaborat koji nije jeftin ili rušenje koje je vjerujem još skuplje nego taj elaborat? Je li to moguće?

Dijeli na drugim stranicama

@berlina,

moguće je, kako ne bi bilo, kod nas je sve moguće!

Pitanje je što vi želite nakon tog rušenja. Od silnih prava i demokracija, svatko 'zna' samo svoj dio, a nitko od silnih 'institucija' nikako da poveže malo stvari pa da dobijete više informacija na jednom mjestu.

U prijašnjem odgovoru spomenut zakon određuje za što treba dozvola (za građenje ili rušenje) ili ne.

Ako vam ne treba dozvola za rušenje, onda vam ne treba niti građevinska firma, možete zgradu srušiti i sami, ciglu po ciglu, samo pazite da ne narušite sigurnost ljudi ili susjednih zgrada.

Ali katastar (i gruntovnica) imaju svoje propise. Ukoliko vi srušite tu zgradu, a nemate je ucrtanu u katastru i uknjiženu u gruntovnici - onda nikome ništa.

Ali ako srušite zgradu, koja već je ucrtana u katastar, onda ovisi o vama kada ćete je i 'brisati' iz katastra. Ne morate je brisati odmah po rušenju, možete i kasnije (i godinama kasnije), kada ćete, zbog nekog razloga, raditi izmjeru na vašoj čestici.

A za 'brisanje' vam treba geodet koji će izmjeriti sve zgrade na čestici te izmjereno stanje predložiti za upis u katastar.

Pozdrav!

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija