Jump to content

direktorovo pravo na prekovremene sate


otkaz

Preporučene objave

Poštovani, bio sam do 15.01. o.g. v.d. direktora, (imenovan odlukom skupštine društva, bez posebnog ugovora- samo anex ugovora o radu na mojemu dotadašnjem radnom mjestu) Primopredaju sam sa novoimenovanim direktorom pripremio savjesno i detaljno, sve sam radnje izvršio u poslijepodnevnim radnim satima jer pod radnim vremenom ne bih stigao.

Računovodstvu sam, zadnjeg radnog dana svog mandata Uprave Društva dostavio slijedeći akt.

 

"Temeljem članka 3. stavka 3. Zakona o radu (NN 149/2009.; NN 61/2011.) koji pojašnjava ograničenja u primjeni odredbi navedenog Zakona (citat navedenog stavka:“ (3) Na radnika koji je kao rukovodeće osoblje statutom, društvenim ugovorom, izjavom o osnivanju ili drugim pravilima poslodavca ovlašten voditi poslove poslodavca i koji samostalno donosi odluke o organizaciji rada i poslovanja poslodavca, te na radnika člana obitelji poslodavca fizičke osobe koji živi u zajedničkom kućanstvu s poslodavcem i koji u radnom odnosu obavlja određene poslove za poslodavca, ne primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o radnom vremenu, stanci te o dnevnom i tjednom odmoru, ako su s poslodavcem ugovorili samostalnost u njihovom određivanju.“) te na temelju povećanog opsega poslova zbog obavljanja dijela poslova vlastitog radnog mjesta po osnovnom Ugovoru o radu na neodređeno vrijeme (radno mjesto:građevinski tehničar) iz kojeg opisa poslova sam izvršavao sve radove na izradi potrebnih troškovnika i ostalo - naravno radom u firmi čitavog božijeg dana.

Kako se navedeni dodatni radovi iz osnovnog Ugovoru o radu na neodređeno vrijeme obavljaju čitavo vrijeme od imenovanja za v.d. direktora Društva a s poslodavcem odnosno skupštinom Društva nije ugovorena samostalnost određivanja radnog vremena pa se radnik nalazi u sustavu vođenja evidencija o radnom vremenu- to se za vrijeme mandata v.d. direktora Društva računovodstveno-obračunskoj službi izdaje slijedeći

naputak sa specifikacijom o obračunu prekovrema 32 sata za plaću za siječanj mjesec"

Dogodilo se slijedeće:

Taj moj akt novi direktor nije poništio a računovodstveno-obračunska služba odbila je postupiti po njemu. Plaća je obračunata i isplaćena danas, 15. veljače, dakle mjesec i dva dana od podnošenja i urudžbiranja mog akta (a sad im navodno treba stručno tumačenje mojeg prava!! pa ga čekaju) te novom direktoru dostavljaju na potpis moju isplatnu listu bez obračuna tih prekovremenih.

Po savjetu odvjetnika, jer nisam imao poseban ugovor za mandat v.d.-a kojim bi mi bila određena samostalnost određivanja radnog vremena te sam u redovnom sustavu vođenja evidencije o radnom vremenu (u skladu sa Izmjenama zakona o radu NN 61/2011.) - imam potpuno pravo na te prekovremene.

Molim savjet - je li to pravo uistinu takvo kako ga ja i odvjetnik tumačimo?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je to ovako odoka odgovoriti.

Zavisi kakva je to firma, velika - mala, javna - privatna, imate kolektivni - nemate, imate pravilnik o radu - nemate.

 

Obzirom da niste imali novi ugovor za obavljanje poslova v.d. na vaš se radni status primjenjuje vaš postojeći ugovor. Kako je tamo bilo regulirano, tako mora biti.

 

Ako ste prije imali pravo na isplatu prekovremenih, a tim anexom niste posebno definirali i pitanje radnog vremena, tada se primjenjuje stari ugovor + pravilnik o radu (i kolektivni ako imate).

 

NO, pravilo je da rukovodeće osobe nemaju pravo na prekovremene, jer taj "rad od jutra do sutra" im je kompenziran u plaći (boljoj).

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav,mislim da imaš pravo na prekovremene sate ali ćeš ih morati tražiti preko odvjetnika i suda. Naime,osobno sam bio u sličnoj situaciji tj. još sam. Bio sam zaposlen u jednoj firmi koja me zaposlila na radno mjesto "voditelj restorana",odredili mi plaču xxxxx kn. ali u istom ugovoru pod jednim člankom stavili da mi je radni tjedan od 40 sati i da imam pravo na preraspodjelu sati radi sezonskog posla koji može biti većeg obujma a na jesen manjeg što je normalno u ugostiteljstvu. Došao je kraj ugovora na određeno a meni prekovremeni nisu bili plačeni i kad sam tražio zaštitu svojih prava kao i isplatu odrađenih sati dobio sam odgovor da sam voditelj i da nemam pravo na prekovremene te da su moji prekovremeni već uračunati unaprijed u plaču!!!! Znamo da to nije moguće a ni ugovor ne stoji tako i uzeo sam odvjetnika i dao na sud. Već godinu i pol vodim bitku sa njima i sad su na red došli radnici koji potvrđuju da sam stvarno bio na poslu po cijeli dan i čekam da vidim što će sad sutkinja reći. Po zakonu poslodavac bi trebao dokazat da ja nisam bio tolike sate na radnom mjestu a ne ja ali današnje pravosuđe je malo zbrkano pa moram čekati.

Želim ti puno sreće kao i sebi jer ni saam neznam šta još da napravim ili kamo da pogledam još kakav zakon koji nas brani(mislim na nas radnike).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija