Jump to content

Oslobođenje od RTV pristojbe


ciklomen

Preporučene objave

Poštovani,

molim pomoć!

 

Inkasator mi već 4 dana zvoni 2 puta dnevno na vrata u podstanarskom stanu. U stanu televizora nije bilo, a nisam ga niti ja donio. Imam računalo i prijenosno računalo, i obavljam samostalnu djelatnost kao umjetnik preko autorskih ugovora.

 

E sada, pročitao sam u zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji da kažu slijedeće:

 

 

Članak 34.

(4) Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik u iznosu utvrđenom člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona, osim ako zakonom nije drugačije određeno.

 

Članak 36.

(2) Osobe iz članka 34. stavka 4. ovoga Zakona oslobođene su obveze plaćanja mjesečne pristojbe za druge uređaje za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl.) koji služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti kao i nakladnici radija i televizije za prijamnike koji im isključivo služe za kontrolu vlastitog emitiranog programa.

 

 

S obzirom da sve audiovizualne radove radim na računalu, i računalo mi služi za obavljanje djelatnosti, jesam li ja oslobođen plačanja proistojbe? Ako jesam, volio bih otvoriti vrata upornom inkasatoru i pojasniti mu to. Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pristojba se plaća na rtv prijemnik

kompjuter nije rtv prijemnik.

 

inkasatoru nisi dužan ništa objašnjavati niti ga pustiti u stan.

samo reci da nemaš radio ili tv prijemnik i nisi obveznik plaćanja pristojbe .

ako bude pravio kakav zapisnik

nemoj ništa potpisati.

ako potpišeš prijavu nekog rtv prijemnika bit ćeš dužan plaćati i pristojbu.

nemože te natjerati da potpišeš neki papir

ako potpišeš... plaćaj.

 

HRT-ovom inkasatoru si dužan dati podatke kao i čistaču ulica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Prilično si precizno formulirao pitanje, ali vidim, nisi dobio odgovor!

Ja sam prije 3 dana bila suoćena s šokantnom istinom da se po novom zakonu plaća pristojba HRTu za puko posjedovanje kompjutera. Pa sam u nevjerici malo kopala po internetu i pronašla ovo

http://www.pravnadatoteka.hr/pdf/Reguliranje-obveze-placanja-RTV-pristojbe-prema-novom-Zakonu-o-hrvatskoj-radioteleviziji.pdf

kao i

http://www.pravnadatoteka.hr/pdf/Placanje_RTV_pristojbe.pdf

 

Oba dokumenta je napisao stanoviti odvjetnik DAMIR JELUŠIĆ iz Odvjetničkog društva Vukić, Jelušić, Šulina, Stanković,Jurcan & Jabuka

Rijeka, Nikole Tesle 9/V-VI.

E-mail: immobilis@iskon.hr

Mob: 098 215983

 

Pa predlažem da ga kontaktiraš jer ti on sigurno može dati savjet što u tvom slučaju. Moja je pretpostavka da moraš imat prijavljenu djelatnost da bi eventualno na osnovi toga bio oslobođen plaćanja pristojbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

U Zakonu jasno kaže (nažalost!) ne AKO računalo ima mogučnost prijema radijskog i tv signala, već se pretpostavlja da MOŽE poslužiti za prijam signala! Po istom principu po kojem nam ZAMP naplaćuje naknadu za prazne CD, jer PRETPOSTAVLJA da bi mogli poslužiti za ilegalno kopiranje.

 

Kazni čovjeka za svaki slučaj, prije nego izvrši nedjelo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani, dal mi neko može odg. Bila sam oslobođena plačanja rtv. pretplate zbog bolesti bubrega, tj. bila sam na dijalizi. Sad sam imam presađen bubreg. te sam to pravo izgubila. Neznam zašto. U invalidskoj mirovini sam, kao 100 % invalid s oštečenim sluhom, gluha sam.Član sam Udruge invalida distrof. i ostalih tjelesnih invalida u Varaždinu, Dal imam pravo preko navedene Udruge ostvarit pravo na oslobođenje rtv pretplate. jer sam to pravo transplantacijom izgubila, Moja mirovina nije dovoljna za preživljavanje, a od kud plačat rtv pretplatu. iako sam invaldid kako mogu to pravo ostvariti, Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija