Jump to content

osamostaljivanje od roditelja

karmapolice

Preporučene objave

Situacija je ovakva:

Uskoro mi je 20 godina, redovna sam studentica na 2.godini faksa koji traje 5 godina (integrirani preddiplomski i diplomski). Uz faks radim (preko studentskog ugovora)u jednoj firmi koja se bavi prodajom kozmetike kao prodavačica, s tim da ne radim svaki dan nego 15-20 dana mjesečno tako da mjesečno zaradim oko 1500-2000 kn. Obiteljska situacija mi je dosta loša, roditelji su mi odnedavno rastavljeni,s tim da od moje 17 žive odvojeno jer je majka otišla. oboje imaju problema s alkoholom, otac je ptsp-ovac, otprilike do neke 16 godine su me redovno fizički zlostavljali, što nisam mogla prijaviti jer je otac u našem mjestu policajac, a nisam ni htjela jer sam znala da mi ne može pomoći, često su mi prijetili da će me poslati u dom ili da će nas pobiti i slično. Nakon odlaska majke iz obitelji situacija s ocem se pogoršala, a s obzirom da nije financijski mario ni za šta, sa 18 sam otišla majci kako bih mogla završiti srednju i upisati faks. Sada živim kod majke, i s obzirom da radim od početka faksa to je jedini način na koji mi pomaže, ostalo osiguravam sama, problem je u tome što majka sada ima neke druge životne planove i dala mi je do znanja da me ne kani više uzdržavati,a i sama sam došla na ideju o osamostaljenju s obzirom na njene poroke i psihičko maltretiranje. S pravne strane me zanima, kad se iselim, kako se mogu pravno osamostaliti tj. da se vidi da me oni ne uzdržavaju, i zanima me da li tim činom gubim pravo na redovno studiranje. Dolasci na faks mi uglavnom nisu obavezni pa si mogu dozvoliti rad i svaki dan kao redovna pa mi je u interesu zadržati taj status budući da izvanredni plaćaju dosta viši iznos ionako visoke školarine. Hvala unaprijed.

Dijeli na drugim stranicama

Ničim ti ne može prestati status redovnog studenta.

Pošto si radovna studentica roditelji su te dužni uzdržavati dokle god si redovna studentica (premda pravni stručnjaci - moja bivša profesorica dr.Aleksandra Korač Graovac kaže da iako je netko izvanredni student da ga roditelji moraju uzdržavati). Ali najvažnije - dokle god redovito ispunjavaš svoje studentske obveze-redovito daješ ispite i nijednu godinu ne okineš.

Savjet: idi u Centar za socijalnu skrb i oni za tebe moraju odraditi sve: odrediti koliko je koji roditelj dužan pridonositi za tvoje uzdržavanje i ako odbiju - u tvoje ime tužiti ih pa čak tvoji roditelji bi mogli tad i kazneno odgovarati ukoliko ne bi plaćali.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija