Jump to content

Etažiranje - molim hitnu pomoć

Aurus

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas pomoć što napraviti u sljedećoj situaciji.

Stambena zgrada sa okućnicom ima 6 šestina. Mi smo vlasnici 1/6 i u zemljišnom knjižnom izvatku piše u dijelu B vlastovnica da je moj otac vlasnik udjela od 1/6.

Želio bih provesti etažiranje s ciljem prodaje stana, ali dobio sam mnogo oprečnih informacija.

Naime, sustanar je prije 4 godine proveo etažiranje na koje smo dali suglasnost i u zemljišnim knjigama njemu piše Etažni udio sa specifikacijom kvadrature prostorija.

Ostalim suvlasnicima pišu udijeli kao i nama.

Neki mi kažu da je etažiranje već napravljeno i da nije moguće izvršiti etažiranje samo jednog stana.

Naime, da je susjed koji je proveo etažiranje morao u etažnom elaboratu navesti specifikacije cijele zgrade i okućnice. Te da jednom dana suglasnost vrijedi i dalje.

U međuvremenu druga susjeda je preminula i njene nasljednice su upisale vlasništvo, svaka po 1/6 udjela.

Što ja moram napraviti da mi umjesto udjela bude upisana etaža? Je li moram raditi ponovno etažiranje (na zgradi nije bilo nadogradnji) i tražiti suglasnost ili mogu iskoristiti etažiranje koje je proveo susjed?

Gdje je položen njegov etažni elaborat i koje dokumente i korake moram učiniti? Je li on možda radio etažiranje samo svog stana, ako je to moguće?

Totalno sam poput guske u magli.

Unaprijed Vam hvala na pomoći!

S poštovanjem,

Aurus

Dijeli na drugim stranicama

• 1 mjesec kasnije...

ako si vlasnik 1/6 u gruntovnici , vlasnik si i jednog stana u toj zgradi, moraš napraviti etažiranje i morate napraviti međuvlasnički ugovor. obrati se sudskom vještaku građevinske struke koji ti je to voljan napraviti. troškove bi trebali svi suvlasnici djeliti odnosno to je trebao investitor zgrade napraviti prije nego što vam je prodao stan. da li zgrada ima građevinsku i uporabnu dozvolu?

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija