anonimno objavljeno: 2. svibanj 2006. Dijeli objavljeno: 2. svibanj 2006. koja je uloga sudaca porotnika ja sam samo u zakonu o sudovima nasla kako se biraju Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 3. svibanj 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 3. svibanj 2006. mislim da je u Pavisicevom komentaru ZKP-a najbolje dano objasnjenje uloge sudaca-porotnika.Naime, sudaca porotnika nema u postupcima po pravnim lijekovima-jer se vise ne treba utvrdjivati cinjenicno stanje. Znaci, suce porotnike se imenuje na nacin predvidjen u ZS a njihova funkcija je da se potpunije utvrdi cinjenicno stanje jer osim drzavljanstva i poslovne sposobnosti nemaju bas nekih posebnih uvjeta za imenovanje(s obzirom na to tko ih predlaze, smatram da bi trebali biti uzorni gradjani) Diana Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 22. rujan 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 22. rujan 2006. Da li znate da li postoji njihova udruga jer sam nesto cula o tome i da li primaju naknade za njihovo sudjelovanje u postupcima u kojima su prema ZS predvidjeni? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 26. travanj 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 26. travanj 2007. Mogu li suci porotnici biti članovi političkih stranaka? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 26. travanj 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 26. travanj 2007. Ne postoiji udruga sudaca porotnika, mogu bit članovi političkih stranaka ( odnosno nitko to ni ne provjerava), imeniuje ih Gradska skupština u Zagrebu ili županijska skupština na mandat od 4 godine. Primaju minimalnu naknadu 20-tak kuna po sat, maksimalno 100 dnevno brutto, no nemaju rasprave svaki dan već nekoliko puta mjesečno. Regrutiraju se uglavnom iz reda nezaposlenih i umirovljenika. U parnici ih više nema, a u kaznenom su rijetko bar na općinskom sudu jer se stranke mogu suglasiti da suđenje umjesto vijeća provodi predsjednik viječaća ko sudac pojedinac. Vidi čl. 18 st. 3 ZKP-a. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 27. travanj 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 27. travanj 2007. budući da ih imenuju gradska vijeća i županijske skupštine, to izgleda tako da svaka stranka predlaže nekoliko kandidata svojim predstavnicima, a oni dalje. Te kandidate (bila i vidjela) predlažu uglavnom iz redova svoje stranke jer im se ne da o tome previše razmišljati, a to nitko ne kontrolira. Funkcija im je zaštita objektivnosti i građanska kontrola pravosuđa. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.