Jump to content

Osporavanje očinstva


karolina-drago

Preporučene objave

molim za savjet. naime, radi se o ocu malodobnog dijeteta koji je kao takav upisan u maticu rođenih, živio je s majkom dijeteta u vremenskom razdoblju od 2-3godine. Sporazumnom odlukom iselio se iz stana majke zbog nesuglasice te je dogovoreno da će i dalje moći nesmetano viđati svoje dijete. Protekom vremena majka je stalno odgađala viđenja s dijetetom i na kraju i zabranila. Sada je podnesena tužba za osporavanje očinstva, jer navodi da on nije otac. Zanima me dali postoji kakva mogućnost da se izbjegne sudski postupak i troškovi? te tko podmiruje trošak dnk metode i koliko iznosi? majka dijeteta tvrdi da isti nije htio brinuti o dijetetu što je netočno, budući da ista je sprječavala susrete s dijetetom, unatoč stalnim inzistiranjem oca da vidi svoje dijete.

Naime, ako se utvrdi da isti nije otac, postoji li mogućnost pokretanja postupka zbog nanošenja psihičke boli dovođenjem u zabludu? ako da, kako to sve dokazati te postoji li kakav primjer u sudskoj praksi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako osoba upisana kao otac djeteta u drzavnim maticama pokrene postupak za osporavanje tog ocinstva i ako se utvrdi da je on ipak otac djeteta, sudske troskove placa onaj tko je spor izgubio, dakle otac djeteta. Ako se analizom utvrdi da upisani nije otac djeteta, troskovi se dijele popola.

Posto roditelji nisu bili u braku, dakle dijete nema bracno ocinstvo, otac odnosno osoba koja je upisana kao otac u drzavnim maticama tu je cinjenicu prilikom upisa morala potvrditi, dakle, nitko nikog formalno nije mogao na nista prisiliti, pa nema neke osnove za terecenje majke da je oca "dovela u zabludu" kako vi to kazete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći. glede zablude, krivo sam se izrazila, mislila sam na činjenicu dali u praksi postoji slučaj da kad je nekom osporeno očinstvo, imao pravo na kakvu naknadu zbog pretrpljene boli, jer je ipak to šok za osobu kada sazna da nije otac i kada je majka to znala, a šutjela o tome i zavlačila glede susreta sa dijetetom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana karolina-drago,

ako sam dobro shvatila, majka djeteta sada želi osporavati očinstvo i to izvanbračno očinstvo svog djeteta. Po Obiteljskom zakonu ona na to uopće nema pravo. Naime, kada je u pitanju dijete rođeno u braku, presumira se očinstvo muža majke (čl. 54. ObZ-a). Kada je u pitanju dijete rođeno izvan braka, očinstvo se utvrđuje priznanjem ili sudskom odlukom (sukladno čl. 55. ObZ-a). U ovom slučaju očito postoji priznanje oca. Za upis priznanja očinstva izvanbračnog djeteta u maticu rođenih potreban je pristanak majke (čl. 61. ObZ-a). Upravo zbog te činjenice, da je morala dati svoj pristanak, što uključuje i mogućnost da je bila svjesna da muškarac koji izjavljuje priznanje nije stvarno i otac, ona nema kasnije pravo osporavati takvo očinstvo (dok bračno očinstvo ima pravo osporavati). U ovom slučaju očinstvo bi mogao osporavati taj muškarac, i to u propisanom roku (pogledajte čl. 82. ObZ-a) ili dijete (čl. 75).

Što se tiče moguće naknade štete zbog majčina ponašanja, iskreno, teško da bi s takvim zahtjevom otac uspio. Međutim, on može sudskim putem pokušati ostvariti svoje pravo na viđanje djeteta. Kažem pokušati jer nerijetko stranke ne poštuju niti pravomoćne sudske presude.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam puno! pomogli ste mi jako. e sada dakle ne može se ocu upisanom priznanjem osporavati očinstvo. no zanima me sada šta je s tužbom za utvrđivanjem očinstva? to može podnjeti osoba koja sebe smatra ocem iako je priznanjem upisan druga osoba ili ne ? jer bi time opet osporio očinstvo osobi upisanoj temeljem prizanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče mogućnosti da neki drugi muškarac traži utvrđivanje očinstva, to je moguće na način propisan čl. 83. ObZ-a - naime, muškarac koji koji sebe smatra ocem djeteta mora istodobno zatražiti i osporavanje očinstva upisanom muškarcu i utvrđivanje njegovog očinstva (pogledajte čl. 83.). Dakle, treći muškarac ne bi mogao samo staviti zahtjev za osporavanjem očinstva upisanom muškarcu. Također, ako želi da on bude utvrđen ocem, logično, mora najprije osporiti upisano očinstvo. Sve to služi sprječavanju situacije u kojoj bi dijete ostalo bez upisanog očinstva (a naravno, nastoji se i otkloniti mogućnost zlonamjernog postavljanja takvih zahtjeva od strane trećih osoba).

Napominjem da je u ovom slučaju rok prilično kratak (1 godina od upisa priznanja očinstva u maticu rođenih) pa je moguće da je u Vašem slučaju već i to postalo nemoguće.

Ako je protekao taj rok, osporavanje bi bilo moguće još od strane djeteta (do 25. godine života) i, kako sam već napisala, samog muškarca koji je dao priznanje (najkasnije do 7. godine djetetova života, v. čl. 82.).

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

molim za pomoć u vezi primjera tužbe za osporavanje očinstva naime dotična je rodila izvanbračno dijete koje je doslovno uvalila muškarcu koji nije njegov otac. Kako se navodnom ocu javila nekoliko tjedana prije rođenja djeteta, a ovaj je već bio u braku s drugom osobom ucjenom je uspjela izmamiti priznanje očinstva i "alimentaciju za šutnju". Zbog lošeg financijskog stanja nije proveden test utvrđivanja očinstva, tek je nedavno napravljen privatni dnk test za utvrđivanje očinstva koji je pokazao da muškarac nije otac djeteta. Znamo da će isti test morati provesti i sudski vještak, ali nas zanima što treba učiniti i kako krenuti. Rečeno nam je da treba sastaviti tužbu, ali nigdje nismo našli primjer. Vrlo smo zahvalni za svaku informaciju, savjet i uputu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Poštovani !

Zanima me koliko dugo traje sudski postupak osporavanja očinstva .  Moj partner je podnio  zahtjev za osporavanjem očinstva djeteta koje mu njegova bivša želi uvaliti .  Kako i koliko cijeli postupak traje . Molim za objašnjenje s obzirom da sam jako zabrinuta za svog partnera . 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi na kojem je sudu, oko pola godine do godinu dana do pravomoćnosti. No cjelokupni postupak relativno kratko traje, jer je prvi korak koji se radi DNA analiza (na trošak onoga koji osporava očinstvo). Ako DNA analiza pokaže da on nije otac, tada nema više nikakve sumnje u to i postupak se okončava u njegovu korist. Ako DNA analiza pokaže da jest otac, onda također više nema nikakve sumnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija