Jump to content

Kako razdijeliti kuću nakon rastave?


gubitnik

Preporučene objave

Prije četiri godine iselio sam iz obiteljske kuće i rastao se. Tu kuću zajedno smo gradili bivša supruga i ja (suvlasnici smo). Kako mogu ostvariti svoje pravo posjedovanja polovice kuće i okućnice (vrta). U uređenom prizemlju živi bivša supruga s naše dvoje djece a potkrovlje je neuređeni stambeni prostor. Kako mogu ostvariti pravo korištenja (vlasništva) potkrovlja i dijela vrta? Pristao bi na tu soluciju da potkrovlje pripadne meni a uređeni stambeni prostor u prizemlju pripadne bivšoj supruzi! Ona ne pristaje na nikakve nagodbe iako sam veći dio gradnje kuće finacirao ja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitao sam jednog odvjetnika za savjet. Međutim, njegov je odgovor vrlo nepovoljan za mene (ja sam gubitnik?!!). On mi kaže da ukoliko kuću nije moguće podijeliti na dva jednaka dijela (u ovom slučaju to nije moguće jer je prizemlje potpuno uređeno a potkrovlje nije) rješenje je da jedan od nas suvlasnika isplati drugoga ili da kuću prodamo pa podijelimo novac. No, niti jedno od ovih rješenja nije prihvatljivo jer niti bivša supruga niti ja nemamo novaca da bi isplatili suprotnu stranu a prodajom kuće gubimo svi (i naša djeca). Stoga, kako sam već napisao, pristao bih da dobijem potkrovlje (koje ima čak nešto manju površinu i neuređeno je) te adekvatni dio zemljišta. Ali bivša me supruga sada ucjenjuje i ne pristaje na nikakav dogovor! Da li je moguće da nemam pravo posjeda i uživanja u svom dijelu vlasništva za koje sam godinama teško radio te dizao i otplačivao kredite?

gubitnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da imate.

Vi ste suvlasnik kuće i nitko Vam ne može oduzeti Vaše vlasništvo. Zašto bi Vaša bivša supruga dobila kuću? Niste Vi gubitnik.

U mirnom razgovoru joj objasnite da je to vaša zajednička kuća. Moram napomenuti da to što Vi želite (ona sa djecom dolje, Vi gore u istoj kući) i nije najbolje rješenje. Svađe su neizbježne, pa razmislite još jednom o drugoj mogućnosti. Takva situacija nije dobra ni za djecu, ali ni za vas i vaš život. Ma zamislite si samo situaciju da Vama dođe "prijateljica" doma, a bivša ispod Vas. Ili obrnuta situacija. Nije normalno.

Želite li doći do Vašeg dijela kuće, pokažite joj da mislite ozbiljno da ćete adaptirati potkrovlje za život. Ona to sigurno neće vidjeti kao dobru soluciju, pa će se Vaše imovinsko pitanje riješiti. I zašto prodaja kuće nije dobro rješenje? Sigurno je bolje od ovog što Vi predlažete.

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerujem vam da ste u pravu kada predlažete prodaju kuće (jer su moguće nesuglasice i sukobi, iako ih ja ne želim). Ali, ne znam kako to objasniti djeci koja su jako vezana za kuću i mjesto gdje sada žive (jedno lijepo mjesto u okolici Zg). Istina, oni su već skoro odrasli (19 i 17 god.) ali bi mene smatrali krivcem da sam ih ''otjerao i iselio'' iz njihovog doma u kojem su proveli svoje djetinjstvo i mladost (osim toga, tu su im i njihovi prijatelji...). Kako da objasnim djeci da i ja imam pravo tražiti nešto što mi pripada i u što sam uložio godine truda a da to ne ispadne loše. Njihova majka upravo igra na tu kartu da ako tražim prodaju i podjelu - radim protiv djece. Pa zar i ja nemam pravo na svoj život i uživanje u plodovima onoga što sam stekao? Nadalje, znam da prodajom gubimo svi jer više nitko od nas neće imati tako lijepu kuću i vrt (iako sada ja to niti nemam!). Molim vas da me savjetujete kako mogu prisiliti bivšu ženu da pristane na prodaju kad ona to ne želi a niti me nemože isplatiti!?

gubitnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako pronaći dobrog, pouzdanog i ne-preskupog odvjetnika? S odvjetnicima je kao i s doktorima... Jedan vam kaže jednu dijagnozu... predloži rješenje problema, drugi sasvim drugo...? Niti jedan odvjetnik vam ne kaže procjenu trajanja sudskog spora i troškova. Izgleda da naši sudovi često idu na iscrpljivanje stranaka u sporu; pa tko prvi popusti (ili više ne može plačati ili čekati) odustaje.

Volio bih znati koliko takav spor može trajati. Znam ljude koji su podnijeli tužbu pa im se protustranka namjerno ne pojavi na sudu ili odbije primiti poziv ... i tako prođu godine... A ja ne mogu više ovako čekati...

gubitnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sami navodite kuću ste gradili zajednički. Pa na koga kuća stoji, tj. na koga je upisano vlasništvo? Ako ste je zajedno gradili bilo bi logično da ima sređene vlasničke papire. Ili je samo supruga upisana kao vlasnica? Ako je upisana samo ona tada ćete morati dokazivati da ste sudjelovali u izgradnji kuće, predočiti račune (ako ste ih sačuvali), poželjni su i svjedoci, no, postupak je dugotrajan. I neizvjestan. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u braku smo kupili zemljište (gradilište) i upisani smo oboje kao suvlasnici. Građevinska dozvola za kuću također glasi na oboje. Imam i dosta računa, dokumenata o kreditima na moje ime itd. Dakle, nije sporno da sam ja suvlasnik s 50% udjela (mogao bih dokazivati i za veći udio, ali ne želim dodatno komplicirati). Konkretno me zanima: ako supruga odbije prodaju kuće i jednaku podjelu novca - kako je mogu na to prisiliti i koliko to može trajati? Koja je to vrsta tužbe, na temelju kojeg zakona i članka?

gubitnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za prodaju zajedničke kuće potrebna je suglasnost Vas oboje. Ukoliko ona odbija prodati svoj dio kuće ne vidim što Vas sprječava da uselite u Vašu polovicu, to čak ne mora biti potkrovlje, dok se situacija ne razriješi Vi možete koristiti sve prostorije (kuhinja, kupaona i sl.). Također možete krenuti s uređenjem potkrovlja, možda će to potaknuti gospođu da promijeni svoje mišljenje o prodaji ili o novčanoj isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki odvjetnik će Vam reći isto - ili (1) Vi isplatite nju, ili (2) ona Vas, ili (3) prodaja kuće, ili (4) fizička razdioba na dva jednaka dijela, ili (5) tužbom, pa na javnu dražbu u bescijenje.

Gospodine, Vaša djeca su već odrasla.

Možete se "žrtvovati" za djecu i njihov mir, ostaviti ih da na miru žive s majkom dok potpuno ne odrastu. Dakle, oni su već dosta veliki da razumiju što se događa. Recite im kakva je situacija, da nećete raditi probleme, ali jednog dana, u budućnosti, morat će se riješiti i ta situacija. Neka i oni vide Vašu "žrtvu", možda Vas iznenade jednog dana kakvim rješenjem.

I zaista, tko zna gdje će Vaša djeca otići za par godina!

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moram vam priznati da mi je do jučer igledalo da je situacija bezizlazna i nerješiva. Danas, nakon nekoliko vaših savjeta stvari mi izgledaju jasnije i realnije. Mislim da je dena dobro rezimirala sve opcije pa ću tako i postupiti. Nadam se da ce bivsa supruga shvatiti i pristati na kompromis.

;-)gubitnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lucana, nažalost, sve se mora dokazivati. Obzirom da je gdin upisan kao suvlasnik neće morati to dokazivati, ali da nije, vjeruj, itekako bi morao. Da, u zakonu stoji da sve što je stečeno u braku je zajednička imovina, no, kada dolazi do podjele iste, onda morate dokazivati koliko ste novaca uložili, priložiti račune, izjave svjedoka i sl. Vjeruj, govorim iz iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija