Jump to content

prometna na putu s posla


xara

Preporučene objave

Iako je moj radni dan trebao trajati do 20.00 sati, nadređena je mene oko 15. sati poslala kuci, jer nije bilo posla za mene (tj nije jon odgovaralo da se nalazim na radnom mjestu kako ne bih slusala neke razgovore privatne naravi). A u 15.10 sam imala prometnu nesrecu. Međutim radnici sa hzzo-a tvrde da s obzirom da sam ja krivac nemam pravo na "ozljedu na radu" sad mene zanima da li je to istina. Iako to da sam ja "krivac" nije potvrđeno, te sam pisala prigovor mup-u. A moja nadređea tvrdi da je moje radno vrijeme bilo do 15.00 sati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se tzv. skrivljenom ponašanju i u tom slučaju prava po osnovi ozljede na radu se ne priznaju i to rješenjem, dakle u svakom je slučaju potrebno podnijeti prijavu o ozljedi na radu.

 

Ukoliko pravomoćnim rješenjem ili presudom budeš oslobođena odgovornosti po tom događaju posupak se može obnoviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens, molim te pojasni mi malo. Ja sam imala nezgodu za koju nije tocno ustanovljeno cinjenicno stanje, te nije dokazana da sam kriva niti suprotno (nevjerovatna situacija, ali istinita). I sad ja zbog toga i dok se to sve ne utvrdi primam manju naknadu nego da taj cijelokupni zapisnik napravljen kako triba. i da li ja onda imam pravo da trazim zaostatke? I koliko to moj boze mili, poznavajuci nas sustav moze trajati??? Godinama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još nešto za rubens..

 

 

zakon kaze znaci ovako:

1. skrivljenog, nesavjesnog ili neodgovornog ponašanja na radnome mjestu, odnosno pri obavljanju djelatnosti kao i na redovitom putu od stana do mjesta rada i obrnuto (npr. tučnjava na radnom mjestu ili u vremenu dnevnog odmora, namjerno nanošenje povrede sebi ili drugome, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ili opojnih droga i sl.)

 

ali ja nisam namjerno nanjela nikakvu stetu,...nisam bila pijana niti pod utjecajem alkohola. Vozilo je zbog jos ne utvrđenih razloga odletjelo ispod mene i tako sam zadobila teske ozljede.

Stanje ceste je bio (po mom misljenju) krivac, ali to se normalno jos mora dokazati. Nije bilo nikakvih tragova kocenja niti sl. Tako da ne znam po cemu se to tretira kao da sam ja nesto skrivila, a to se moglo bas svakome dogodit tj nisam svojevoljno dovela do toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Napokon sam dobila sudski poziv, tj optuzni prijedlog. Sad molim sve strucne osobe za pomoc oko ove recenice:

xara počinila prekršaj iz čl.51. st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kažnjivo po čl.51. st. 5 a u vezi s čl.293.st.2. istog zakona!

 

...te da se kazni novcanom kaznom od 2500 kn.

 

Nikad nisam bila kaznjavana. Niti za pojas,...a sto je najgore od svega (znam da ovo cesto citate,ali...) smatram da stvarno nisam pocinila nikakvi prekrsaj. Nisam nista protuzakonito napravila. Uvijek sam bila savjesan vozac .

 

Jel moze sud odbiti optuzni prijedlog?

kolika je mogucnost da me stvarno proglase krivim sto sam samu sebe polomila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz iskustva znam ovo, moj brat je imao saobraćajnu nesreću na putu na posao. Već od prvog odlaska na liječničke komisije rečeno mu je da neće imati pravo na nesreću na radu. Pošto se on nije dao smesti predmet je bio otvoren dok se na sudu nije dokazalo da nije kriv brat već poduzeće za ceste koje nije očistilo snijeg na vrijeme. Pošto u tim slučajevima sudci većinom presude na stranu pod. za ceste brat je imao veliku sreću. Na osnovi toga priznata mu je ozljeda na radu, da je proglašen krivim vjerojatno bi ga HZZO glatko odbio, iako u zakonu piše da bi imao pravo i da je on kriv za nesreću. Sve u svemu od njegovog doktora opće prakse, preko doktora med.rada i ostalih svi su mu pokušavali oduzeti to pravo, za ne povjerovati. Ovako će mu i poduzeće za cestu morati isplatiti naknadu zbog nesreće. Treba imati dobre živce da se sve izgura do kraja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Dobila sam poziv kao "okrivljenik"

 

U pozivu se pozivam na ispitivanje ili da iznesem pisanu obranu!

zaista nisan bas imala puno veze sa sudovima, pogotovo nikad kao okrivljenik. Pa me zanima ta "pismena obrana" kako se tumaci na sudu. Da li je njezino znacenje isto kao i kad ja osobno dođem na sud.I ima li neke razlike u pravnom smislu? te kako to izgleda u praksi?

 

Osim toga sta bi trebala sve trebalo navesti u pisanoj obrani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete otvarati nove teme po svakom postu, ovu sam vam spojio u jednu.

 

Ako se smatrate krivom napišite u obrani: "Jesam, progrešila sam, žao mi je neću nikad više, molim manju kaznu..." te priložiti dokaze da vam toliko visoka kazna stvarno ugrožava životnu egzistenciju.

 

Ako se ne smatrate krivom treba otići tamo i objasniti sve, sud će sigurno imati neko protupitanje na koje će te trebati odgovoriti a da ste pisali pisanu obranu to bi ostalo neodgovoreno.

 

Dakle pisana obrana može pomoći samo ako se izričito priznaje prekršaj ili ako postoji neka zapreka da se postupak uopće može nastaviti (imunitet, postojeća pravomoćna presuda iz tog prekršajnog ili sličnog kaznenog postupka i sl.) a kod vas takve zapreke ne vidim.

 

Odlučite se sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Sud je donio odluku da nisam kriva za prometnu nesrecu u kojoj sam stradala. Sad, osim sto imam pravo na nadoknadu place, zanima me sljedece:

 

- Bolovanje se racuna prvih 6 mj. 70%, nakon toga 80% i tako sve do 18 mjeseci. Ali sto ako je priznata ozljeda na radu, da li isto tako nakon 18. mjeseci nemam pravo na 100% bolovanja?

 

- u prometnoj sam zadobila teske tjelesne ozljede, invalidnost ce biti oko 50%. Da li imam pravo na ostetu od firme ili sl kako bi mogla nastaviti ljecenje te prilagoditi neke stvari u zivotu s obzirom na moje stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Rubens, mozda sam u krivu a mizda i nisam...hmmm pricala sam s gosp. Iz hzzo-a, ona tvrdi da ako je ozljedana radu priznata, da se nakon 18 mjeseci ne smanjuje bolovanje na 50%....

Jos mi je nesto spominjala da imam pravo na putne naloge i ispod 50 km udaljenisti i sl. ....sve to na racun tiga sto je ' ozljeda na radu'...

Koji prvilnik, zakon ili sl mogu procitat koju ce me uputit u moja zakonska prava vezano za moj slucaj. Jer ima ocito dosta sto ne znam a moglo bi mi pomoci.

Zanimaju me i zakonske stvari oko procjene invslidnosti, te da li imam neka posebna prava kad se budem ( akobbudem...ako bog da) vratila na posao. Kako je tu reguliran nocni, smjenski rad....imam tisucu pitanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAKON O OBVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

Interni pročišćeni tekst obuhvaća Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju

("Narodne novine" broj 150/08.), te njegove izmjene i dopune objavljene u

"Narodnim novinama" broj 94/09., 153/09., 71/10., 139/10. , 49/11. i 22/12.

u kojima je naznačeno vrijeme njihovog stupanja na snagu

 

 

Članak 39.

(1) Osiguranik ima pravo na teret sredstava Zavoda ostvariti pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 26. točke 1. do 5. i točke 9. ovoga Zakona po istoj dijagnozi bolesti u maksimalnom trajanju od tri godine bez prekida.

(2) Osiguranik iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje pravo na naknadu plaće u visini utvrđenoj u skladu s ovim Zakonom i općim aktima Zavoda do isteka 18 mjeseci trajanja bolovanja, a nakon toga u iznosu 50% zadnje isplaćene naknade plaće na ime toga bolovanja.

(3) Odredbe stavka 2. ovoga članka u dijelu koji se odnosi na umanjenje naknade plaće na iznos 50% zadnje isplaćene naknade plaće ne odnose se na osiguranika koji je na bolovanju zbog liječenja zloćudnih bolesti, koji je na hemodijalizi ili peritonejskoj dijalizi te koji je na bolovanju u svezi s uzimanjem i presađivanjem dijelova ljudskog tijela.

 

 

Članak 49.

 

(3) Pravo na naknadu troškova prijevoza, neovisno o udaljenosti iz stavka 2. ovoga članka, ima osigurana osoba do 18. godine života, osigurana osoba upućena na liječenje u inozemstvo sukladno općem aktu Zavoda osigurana osoba koja zdravstvenu zaštitu koristi za liječenje zbog priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti, osigurana osoba darivatelj organa, tkiva ili stanica te osigurana osoba koja hemodijalizu koristi kao kronični bubrežni bolesnik.

 

 

Ovo je vezano uz nadoknadu troškova prijevoza i nadoknadu plaće, a što se tiče stvari oko procjene invalidnosti, izabrani doktor kompletira dokumentaciju koja se upućuje na nadležno tijelo vještačenja HZMO, dalje se ne bih upuštao jer slijedi ocjena vještaka medicinske struke o kojoj ovisi izrjeka rješenja tog Zavoda o postojanju ili nepostojanju iste........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I nakon sto sam mislila da moje stanje ne moze biti gore nego je, dobila sam na znanje da kad se vratim na posao, da ce moje radno mjesto popunit 'muska' osoba. Radi se o radu na recepciji, nije mi jasno zadto tu mora biti bas muska osoba. Ima tu i posla za koji nije potrebna fizicka snaga. Zar mi migu tek tako dati otkaz atamo sam vec 7 god uz ugovor na neodredjeno. Pa kao da sam ja kriva sto nisam musko ili sto sam dozivjela nesrecu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Imala sam prije 2.mj. prometnu gdje je naletilo osobno vozilo na mene na pjesackom prijelazu.Kada sam prelazila cestu dva auta su mi stala,treci koji me udrio nije ga bilo dok sam pogledala.Kada sam se okrenula da zakoracim dalje,cula sam kocenje auta i odjednom kako me odbacuje na pod.Tog dana sam isla s posla na pregled u dom zdravlja,to se sve dogodilo nekih 15 min nakon posla.Dala sam izjavu u HZZO da mi priznaju bolovanje 100%,dobila sam neki dan objasnjenje da mi ne mogu priznat bolovanje jer to nije bio put do doma.Pa me zanima gdje ulazi onih sat vremena prije i nakon posla kaj si osiguran,ako netko ima iskustva da mi kaze kaj mogu napravit? :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija