Jump to content

Raskidanje međudržavnih ugovora

zelenooq

Preporučene objave

• 2 tjedna kasnije...

Praktički nemoguće bez izazivanja diplomatskog skandala, teoretski moguće putem izmjena ustava koji je po snazi jači pravni akt od međudržavnog ugovora ili odlukom ustavnog suda da je međunarodni ugovor koji je na snazi u suprotnosti s ustavom RH. Također nakon ulaska u EU ukoliko je u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom ili ukoliko je EU sklopila međunarodni ugovor u suprotnosti s nekim koji je do tada bio na snazi i to samo ukoliko je bila ovlaštena to napraviti u ime svih država članica za to pravno pitanje. Ključni faktor kod takvih ugovora je da se država sama dobrovoljno obvezala na ispunjavanje obveza preuzetih na sebe. Jedina država za koju znam da ovo ne vrijedi je UK jer po njihovom sustavu niti jedan parlament ne može svojom odlukom vezati budući koji će imati legitimitet samim tim što je odraz trenutne volje naroda, iako se čak usprkos ovoj proviziji u praksi nikada (koliko ja znam) nisu radili amandmani medudrzavnih ugovora.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija