anonimno objavljeno: 3. svibanj 2006. Dijeli objavljeno: 3. svibanj 2006. Poštovanje! Prije svega molim administratora da ako moja tema ne spada u ovaj podforum, prebaci istu na odgovarajuće mjesto. Situacija je sljedeća: Prije nekoliko godina napravim za jednu osobu (s kojom sam u rodbinskim vezama) web site turističkog sadržaja. Na dnu svake stranice tog sitea je jasno pisalo moje ime i prezime te © znak što je upućivalo na to da sam ja autor te stranice. Klikom na ime i prezime bilo je moguće kontaktirati me na e-mail. Danas posjetim tu stranicu i vidim da je potpuno ista kao i onda kada sam je ja radio osim što je ubaćena jedna nova slika u fotogaleriju te izmjenjen postojeći broj telefona koji je bio prvotno objavljen na stranici. I ono što je problematično jest što umjesto mog imena i prezimena koje je izbrisano, kao autor web site se navodi tvrka koja se bavi web dizajnom > dakle oni su u potpunosti i doslovno ukrali cjelokupni dizajn, strukturu i sadržaj web sitea i prisvojili ga bez mog znanja. Zanima me imam li pravne osnove za pokretanje tužbe protiv navedene tvrtke? Kakve su mi sljedeće radnje? Hvala unaprijed na odgovorima. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ancica odgovoreno: 4. svibanj 2006. Dijeli odgovoreno: 4. svibanj 2006. Meni se isto dogodilo prije par godina, samo kaj nije u pitanju bila rodbina nego jedna udruga koja je od mene naručila izradu stranica, da bi na kraju rekli da nisu zadovoljni, ništa platili, a da bi onda, nakon mjesec i nešto MOJ RAD, bez ikakvih izmjena, osim što su izbrisali moje podatke iz KODA te link s naslovne stranice na mene, osvanuo na njihovom Webu, a kao autor bila potpisana jedna tvrtka koja se bavila izradom Web stranica. Čak sam telefonom uspjela dobiti "ženu koja je stranice napravila", da bi mi ista poklopila slušalicu kada je skužila s kime razgovara. Čak se, kada sam ga uspjela dobiti na telefon, direktor te tvrtke bahatio i rekao neka "problem sređujem s udrugom koja im je dala materijale... a ne s njima... i da tko mi kriv..."... [udruga je imala stranice jer sam im, budala, iste poslala mejlom da vide da li su im OK.] Odvjetnik je sve sredio u tjedan dana. S obzirom da sam ja imala sve materijale iz kojih su stranice nastale, a ta tvrtka, naravno ništa, oni su imali samo "produkt"... Poslao je opomene pred podizanje tužbe toj udruzi, toj tvrtki te provideru na čijem su se serveru stranice nalazile... i iste su skinute dok si rekao/la "keks". Jest da nisam imala nikakve koristi od toga, radila puno, ne dobila ni kune, da bi se na kraju netko drugi potpisao pod moj rad... te još imala trošak plaćanja usluge odvjetniku [koji je bio i više nego korektan jer sam tada bila studentica pa mi je naplatio samo 200 kuna... dok bi me neki drugi izbacili van iz ureda da sam im rekla da je to maksimalno koliko mogu platiti... i još mi preko sat vremena objašnjavao za ubuduće kako da zaštitim svoje radove i onu dobru staru "donesi rad na vlastitom prijenosnom računalu da pogledaju" ili "na cd-u, s uputom u kodu bez kaširanja"]... ali sam postigla to da su skinuli moj rad i ne kitili se "mojim perjem". S obzirom da ti imaš zakonsko pravo biti naveden kao autor djela koje si napravio, prvo probaj s "rodbinom"/tom tvrtkom dogovoriti da budu fer i vrate tvoje ime, ukoliko ne, odvjetnik. Mada vjerojatno nećeš postići više od toga da vrate tvoje ime, barem se drugi neće potpisivati pod tvoj rad. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
PlavoMore odgovoreno: 8. svibanj 2006. Dijeli odgovoreno: 8. svibanj 2006. Čini mi se da ove dvije poruke nisu baš povezane: druga je krađa materijala koji nije kupljen a prvi je pitanje autorskih prava. Moje mišljenje (s obzirom da povremeno pravim web stranice): kad ja napravim neku stranicu i prodam ju, smatram da kupac s njom može raditi što ga volja, ako posebno kupoprodajnim ugovorom nije drukčije određeno. Pa sadržaji velike većine web stranica se na regularnoj bazi obnavljaju novim informacijama, silkama i sl. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.