Jump to content
Sign in to follow this  
kazo1000

ostavinsko rješenje

Preporučene objave

poštovani,

kupoprodajnim ugovorom iz 1961 god. kupljena površina od 2860 čhv podijeljena je na 3 jednaka dijela,moga ujaka, ujnu i maminu mamu, sve u obitelji. Moja mama je tada imala 16 god. Nakon udaje mama je odselila 1965 godine dok je njena mama ostala živjeti sa ujakom i ujnom. 1985 god. je moja mama umrla i u rješenju o nasljeđivanju navedene su sve tri čestice u iznosu od 2860 čhv gdje se za nasljednika ostaviteljice temeljem zakona proglašava u cijelosti moja mama. Nakon dobivenog rješenja moji roditelji nisu nosili na sud rješenje za pravomoćnost, već je to zaboravljeno sve do sada kad je kćer od ujaka i ujne htjela otkupiti 1/3 parcele od moje mame po simboličnoj cijeni kako bi okrupnila svoju površinu. Savjetovala sam mamu da ništa ne prodaje dok se ne provjeri vlasništvo. U zk ulošku su navedeni udjeli na tri vlasnika po 1/3 udjela.

Interesira što bi trebalo napraviti da se točno utvrdi vlasništvo jer je ovo rješenje iz 1985 zadnji dokument a po njemu nije upisano vlasništvo. Da li je moguće da bi postojao nedki darovni ugovor koji je dodijelio i ova dva dijela mojoj baki a sud po njima presudio ili je greška suda što mi je čudno da sudac ne bi primjetio tri različita prezimena vlasnika i upisao udio 1/3 dijela a ne u cijelosti.

Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

treba u gruntovnici provjeriti na temelju kojeg papira je upisano poslednje stanje vlasništva,pa ako nije a sigurno nije to ostavinsko rj. onda njegovu pravomoćnost ovjeriti u sudu i predati u gruntovnicu da se upiše na mamu sve.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Napisali ste :

 

"1985 god. je moja mama umrla i u rješenju o nasljeđivanju navedene su sve tri čestice u iznosu od 2860 čhv gdje se za nasljednika ostaviteljice temeljem zakona proglašava u cijelosti moja mama."

 

Mislim da ste pogriješili jer - realno gledajući - osoba ne može naslijediti samu sebe, barem ne po zakonu. Pretpostavljam da ste htjeli reći da je umrla vaša baka, a naslijedila vaša majka.

 

U rješenju o nasljeđivanju trebalo bi biti navedeno na temelju čega (z.k izvadak?) je odlučeno onako kako je odlučeno. Također bi trebalo biti navedeno da li se radi o knjižnoj (prema podacima iz gruntovnice) ili vanknjižnoj (prema podacima iz katastra ili na temelju nekog drugog dokumenta) imovini. Moguće je i da se radi o idealnim dijelovima sve 3 čestice koje su u stvarnosti bile fizički podijeljene. U praksi takve situacije nisu rijetke. Dakle, za početak pažljivo pročitajte što točno piše u rješenju i to navedite.

 

Također bi bilo dobro da pribavite povijesni dio z.k. izvatka pa vidite kakvo je bilo stanje u trenutku smrti vaše bake i je li se što mijenjalo nakon toga.

 

Također niste naveli jesu li ujna i ujak vaše majke umrli ili ne, i da li su provedene ostavinske rasprave iza njih.

 

Načelno, nema razloga da se u zemljišnim knjigama ne provede rješenje o nasljeđivanju iz 1985. godine ako upisani prednik jest ostavitelj. U suprotnom se ne može provesti čak ni ako je sasvim novo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

hvala na pomoći,i

sorry na greški, 1985. g. umrla je moja baka, mamina mama, i na ostavinskoj raspravi u rješenju piše: da se ostavinska imovina sastoji od:

nekretnina koje se vode kao društveno vlasništvo a sa pravom korištenja ostaviteljice i to:

čkbr. 380/2 oranica kobiljak u Kobiljaku pov. 1454 čhv

čkbr. 381/2 oranica Kobiljak u jelaši pov. 1357 čhv

čkbr. 1120/2 graba jelaš u Jelaši pov. 50 čhv

upisane sve u zk ul. 792 k.o. Turanj

...Z.K. odjel ovog suda provest će ovo rješenje nakon pravomćnosti u zemljišnim knjigama.

...Za nasljednika ostaviteljice temeljem zakona proglašava se

i ostavinska imovina uručuje se .... ime i prezime i adresa moje mame.... službenici u cjelosti.

Na raspravi održanoj 19.XI. 1985 nasljednica je prihvatila nasljedstvo, pa je sud na temelju njene nasljedničke izjave , a u smislu čl. 10 Zakona o nasljeđivanju za nasljednika proglasio kćerku ........ u cjelosti.

Moj otac i mama nisu znali da su trebali ovjeriti pravomoćnost rješenja niti su išli predati ga u gruntovnu.

U ZK ulošku su sve do sada bili upisani ujak, ujna, i moja mama / svi su živi / u udjelma 1/3 na sve tri parcele, ali se prije neki dan na udio ujaka i ujne / ukupno 2/3 uknjižila njihova kćer.

danas sam ovjerila pravomoćnost ostavinskog rješenja.

Kupoprodajni ugovor iz 1961 je glasio na 3 vlasnika kao što piše u ZK ulošku, bez obzira što je cijelo zemljište kupila moja baka. Ne zna se da li je postojao koji dokument darovanja mojoj baki od strane ujaka i ujne kad je sud upisao moju mamu kao nasljednicu 1/1. Sestrični nije u interesu da se to i sazna pa tako od njih ništa ne mogu saznati. Što bih trebala dalje napraviti.

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako je vaša baka bila upisana kao korisnik/vlasnik u 1/3 idealnog dijela triju čestica, onda je vaša majka mogla naslijediti samo to. Moguće je da je u rješenju o nasljeđivanju pogreškom izostavljena naznaka da se radi o 1/3 idealnog dijela, ali to ne mijenja ništa jer se rješenjem o nasljeđivanju - što god pisalo - ne može promijeniti vlasnik imovine koja nije pripadala ostavitelju. Po mojem mišljenju tu bi se radilo samo o pogrešci u tekstu koja se može ispraviti bez posebnog postupka.

 

Navod "u cijelosti" odnosi se na svu imovinu navedenu u rješenju, a ne na pojedine čestice "u cijelosti", dakle znači da je nasljednik jedini nasljednik i ne dijeli ostavinu s još nekim.

 

Ujak i ujna mogli su sa svojim dijelovima raditi što su htjeli, pa prema tome i darovati ili prodati svoje dijelove svojoj kćeri.

 

Vi tvrdite da je stvarni vlasnik nekretnina u cijelosti bila vaša baka pa prema tome i vaša majka, ali mislim da bi to bilo prilično teško dokazati ako su u kupoprodajnom ugovoru i zemljišnim knjigama navedena 3 kupca odnosno vlasnika, a prema vašem kazivanju baka nije sve ovo vrijeme bila u isključivom posjedu da bi se eventualno dokazivalo stjecanje dosjelošću.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U cijelom predmetu jasno je da su kupoprodajnim ugovorom iz 1961 god. za vlasnike ukupne količine zemljišta u veličini 2860 čhv upisana 3 vlasnika s udjelima 1/3.

Sve je to obiteljski povezano i nema netrpeljivosti između članova obitelji.

U zk je upisano suvlasništvo u dijelovima 1/3, ali 1985. je pravno zadnji dokument ostavinske rasprave po kojem je vlasnik moja mama naslijedila ukupnu količini od 2860 čhv u vlasništvo.

Pitanje koje mi je nejasno a u koje ne bih trebala sumnjati je odluka suca, odnosno rješenje.

a) da li se dogodila pogreška u ostavinskom rješenju ? ...

čini mi se malo vjerojatno s obzirom da su ti podaci o veličini i vlasništvu ostalih trebali biti pred sucem i ne mogu vjerovati da bi sudac ispustio i previdio dva imena i prezimena uz koje piše 1/3 dijela

suvlasnici ovih dviju trećina nisu niti prisustvovali raspravi, a dostava ostavinskog rješenja dostavljena je samo mojoj mami što je i navedeno na kraju dokumenta.

b) da li je sud presudio prema nekom darovnom ugovoru ili ranije danim izjavama ?

( znači period od 1961-1985 je upitan što se moglo dogoditi da bi presuda suca bila takva kakva je) a takav dokument je možda mogao i postojati gdje su se ujak i ujna odrekli svojih djelova u korist moje bake

primjerom bi takav ili sličan dokument ostao u kući gdje je živila moja baka i ja dok se nisam udala za njega nitko nije pitao a i mogao je nestati rukom onih kojima ne bi išao u korist.

Po meni bi bilo da bez obzira na sve pravno gledajući da je ovaj dokument pravovaljan i da ne bih smjela imati prepreka uknjižavanja u vlasništvo 1/1 svoju mamu.

a ako postoji dokument iza 1985 gdje je podjeljeno vlasništvo onda mi je to u redu i tako bi trebalo biti.

Željela bih mišljenje, da li je pravno moguće moju mamu uknjižiti u vlasništvo prema ovom dokumentu. Ovjerila sam pravovaljanost na ostavinsko rješenje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U rješenju o nasljeđivanju navode se samo ostavitelj i njegova imovina i nasljednici. Druge osobe u ostavinskom postupku ne mogu sudjelovati niti se o njihovim pravima u takvom postupku može odlučivati.

 

Rješenjem o nasljeđivanju ne može se steći pravo vlasništva nad imovinom koja nije bila u vlasništvu ostavitelja. Ako ostavinski sud donese rješenje iz kojeg bi to proizlazilo (jer se pogreške događaju, osobno sam dobio rješenje o raspoređivanju naknadno pronađene imovine u kojem u izreci ama baš ništa nije bilo točno jer je nemarno kopirana iz nekog drugog rješenja), zemljišnoknjižni sud takvo rješenje neće provesti, odnosno provest će ga u onoj mjeri u kojoj je to moguće a da se ne diraju prava trećih osoba.

 

Ostavinski sud ne presuđuje jer se ne radi o sporu, nego samo konstatira stanje i donosi rješenje (a ne presudu), a odlučivao je na temelju dokumenata koji su navedeni u rješenju. Ako bi sud i odlučivao na temelju nekog darovnog ugovora ili sličnog dokumenta (a očito nije kad ga ne navodi) koji nije u skladu sa stanjem u zemljišnim knjigama, onda bi o tome eventualno mogao odlučiti samo kao o vanknjižnom vlasništvu, a ne bi mogao narediti upis takvog vlasništva u zemljišne knjige na štetu trećih osoba.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Napravi novi...