Jump to content

kako ostvariti puno vlasništvo

Tomi11

Preporučene objave

Poštovani,

prije 5 godina preminuo mi je otac. Kao nasljednici nekretnina nakon ostavinske rasprave ostali su majka (8/10, pošto samo joj brat i ja prepustili svoj dio), te dvoje djece iz prvog braka koji svaki imaju po 1/10 od nekretnina.

S obzirom da je jedna od nekretnina nedovršena a mi (majka, brat i ja) imamo želju dalje ulagati u istu i živjeti u njoj, pitanje je kakva prava polažu djeca iz prvog braka na istu, tj. koji način 'isplate' iz nekretnine postoji ukoliko se možemo i ako se ne možemo dogovorno složiti?

Također, od ostavinske rasprave moja majka je sama snosila trošak dodatnih ulaganja u nekretninu (plin i voda). Da li to kako mijenja situaciju?

Dodatno, u istoj ostavinskoj podjeli nalazio se i stan u kojem majka trenutno živi i za koji od dana ostavinske rasprave redovno mjesečno otplaćuje gradu, bez učestvovanja djece iz prvog braka. Da li tu postoji mogućnost naknadne nadoknade uplaćenog iznosa za dio koji se odnosi na djecu iz prvog braka (2/10 iznosa).?

Unaprijed hvala!

Dijeli na drugim stranicama

• 2 tjedna kasnije...

Poštovani!

Djeca Vaše majke nasljeđuju Vašu majku isto kao i Vi.

Za ulaganja u nekretninu Vaše majke kojom se povećava vrijednost treba na ostavinskoj zastražiti izdvajanje uložene vrijednosti prije ostavinske rasprave na samom ročištu.

Ako Vi želite naslijediti cijelu nekretninu Vaše majke tada trebate s majkom sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju ,te bi se na taj način mogli temeljem tog ugovora uknjižiti se na -kuću ili tih 8/10 u vlasništvu Vaše majke .

Ugovor o doživotnom uzdržavanju treba biti ovjeren kod javnog bilježnika.Osim ugovora o doživotnom uzdržavanju ,može se sklopiti i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju .Razlika između ta dva ugovora je u tome što se po prvome davatelj uzdržavanja

može uknjižiti tek kad nastupi smrt primatelja , a prema drugom davatelj uzdržavanja se može odmah po ovjeri uknjižiti na taj dio nekretnine primatelja uzdržavanja .

Primatelj uzdržavanja u oba slučaja treba biti osiguran u smislu stanovanja i primanja uzdržavanja ,liječenja te sahrane po običajima mjesta i u skladu s imovnim stanjem primatelja uzdržavanja.

Kada se uknjižite na majčin dio tada možete tražiti razskid suvlasništva isplatom tih 2/8.

Pozdrav !

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija