Jump to content

nasljeđivanje imovine

maasha

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Nisam sigurna da li postavljam pitanje u prikladnoj rubrici jer je slučaj malo opširniji od samog nasljeđivanja, ali zaista ne znam gdje da ga postavim, pa evo da pokušamo...

Kome god sam se do sada obratila s ovim upitom, svatko je rekao različito i ja više stvarno ne znam tko je tu lud, a tko zbunjen :)

Situacija je sljedeca: zena se cijeli zivot brine za svog brata kojem je oduzeta poslovna i radna sposobnost, te mu je ujedno i skrbnica. Brat ima odredjenu imovinu na svoje ime i navedena zena (dakle sestra-skrbnica) bi zeljela s njim sklopiti darovni ugovor ili nekakav ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju ili nesto tog tipa buduci da, u slucaju njegove smrti, tu imovinu koju on ima nasljedjuju i drugi clanovi obitelji koji s njim nikad nisu ni kontaktirali, ni o njemu brinuli niti se na bilo koji nacin za njega skrbili.

E sad...strucni radnici u Centru za socijalnu skrb tvrde kako nikakav takav ugovor nije moguce sklopiti buduci da navedena osoba, dakle brat iz ove price, ima mirovinu koja mu je dovoljna za uzdrzavanje stoga njegova sestra nema pravo «prisvojiti» njegovu imovinu jer ona nece sluziti za zadovoljenje njegovih osnovnih zivotnih potreba (jer se one, dakle podmiruju iz njegove mirovine, a sestra njome upravlja). Nije mi jasno zasto nije moguce pokrenuti postupak za sklapanje nekog od navedenih ugovora na nacin da se u Centru čovjeku odredi posebni zastupnik (dakle djelatnik Centra) koji ce u tom postupku zastupati njegove interese (buduci da sestra to ne moze jer je skrbnica, pa vjerojatno dolazi do sukoba interesa).

Dakle radi se jednostavno o tome da ce njegovu imovinu ona morati dijeliti s ljudima koji za njega u zivotu nikad nisu prstom mrdnuli, a ona koja je cijeli zivot uz njega i pazi ga kao vlastitio dijete, nista ne moze uciniti nego bi njima trebala prepustiti nesto na sto u moralnom i ljudskom smislu uopce nemaju pravo jer ih za tu osobu nikad nije bilo ni najmanje briga?

Hvala unaprijed!

Dijeli na drugim stranicama

• 3 tjedna kasnije...

nisam odvjetnik ali sličnu situaciju imao, ništa ne možete bez centra za soc. rad. Oni bi mu trebali odrediti skrbnika koji če zastupati njegove interese jer sestra ne može (sukob interesa) za privremenog skrbnika centar odredi nekog svog odvjetnika koji bi mogao zastupati interese (te osobe) i potpisati umjesto njega takav ugovor. Očito da oni ne vide da je to u interesu te osobe. Pokušajte sa podneskom pa če vam centar odgovoriti (obrazložiti) razloge zašto to nije u interesu štićenika.

Obzirom da ste skrbnik, ostvarujete pravo na određenu naknadu koju zacijelo i primate. Ne vjerujem da to radite besplatno.

Slažem se da je nepravedno da će ostali članovi obitelji steći dio štićenikove imovine, ali to im dopušta zakon i tu se ništa ne može. Eventualno da niste skrbnik, onda bi se možda i dalo nešto iskemijat.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija