Jump to content

detaljna procedura otkaza (praxa)...


anonimno

Preporučene objave

Stanje:

 

Radim u jednoj vecoj drzavnoj firmi i zelio bih dati otkaz. Preci na bolji posao? Firma ima solidnu administraciju, jel..., urudzbeni ured itd. itd.

Imam ugovor na odredjeno u kojem je predvidjena mogucnost redovitog otkaza. Htio bih dati otkaz i prvo bih htio predloziti sporazumni prekid.

Tko sastavlja ugovor o sporazumnom prekidu? Da li ja mogu doci sa vec sastavljenim ugovorom i traziti da ga potpisu? Ili moram poslati taj ugovor na urudzbeni ured pa cekati odgovor? Ili njihova administracija sastavlja ugovor? Kakva je procedura?

Ako to ne upali, dati cu izvanredni otkaz. Opet me zanima procedura...

Napominjem da sam procitao vecinu pravnih stvari vezanih uz problematiku, zanima me praxa, 1. korak., 2. korak itd...

Koje tocno dokumente moram traziti od njih?

Sta je sa socijalnim? zdravstvenim?

Takodjer, ako netko ima nekakve primjerke izvanrednih otkaza neka mi se obrati na pm...

 

I da, ukoliko dam redovni otkaz, otkazni rok mi je mjesec dana. Zuri mi se... Da li se mogu legalno zaposliti u drugoj firmi za vrijeme otkaznog roka?

 

i budite opsirni... pa tema moze pod sticky :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da sam sporazumnim raskidom radnog odnosa promijenio 12 firmi, iz vlastitog iskustva ću Vam reći sve što slijedi.

 

Uvijek kada sam tražio sporazumni raskid (bez obzira na određeno/neodređ.), uvijek sam bio u dobrim odnosima sa svima nadređenima (i ostao). Prvo sam im prijateljski u razgovoru dao do znanja što me muči. U pravilu se događaju dvije stvari : ili sam bio upućen da napišem molbu za sporazumni raskid radnog odnosa sa kratkim objašnjenjima svojih razloga, predloženim otkaznim rokom. Obično bih dao molbu sa raskidom radnog odnosa koji nastupa za 7-14 dana i nikada nije bilo problema. Razdužio sam sve svoje poslove (to je dosta važno kako Vas ne bi mogli poslije tužiti zbog štete koju pričinjavate svojim odlaskom), opremu .... u drugim slučajevima pak nisam ni morao pisati molbu, jer bi direktor jednostavno nazvao pravnike ili kadrovsku da mu sastave Sporazumni raskid radnog odnosa sa danom tim i tim.

 

Problem nastaje ako općenito ne vladaju pozitivni i dobri međuljudski odnosi. Ali i to se da riješiti. Napravi se molba za sporazumni raskid radnog odnosa (kao u prvom slučaju sve isto) i preda na urudžbeni pravnoj (1 primjerak) i kadrovskoj (2, primjerak) službi. Ne pitajte zašto, uvijek je upalilo (makar ne kužim).

 

Uglavnom, ugovor ne sastavljate Vi, nego firma.

 

U slučaju da (zamolite za brzi odgovor, u lijepom stilu, ...) dobijete odbijenicu, uvijek imate pravo na izvanredan otkaz sa Vaše strane. Dakle, ako molba za sporazumni raskid nije dala rezultata, tada je Vaše pravo da date izvanredni otkaz. Umjesto molbe za raskid radnog odnosa tada morate napisati doslovno dokument sa nalosvom "Izvanredni otkaz", znate ono, generalije, Vi, ime, prezime, adresa, naslov, predmet : Izvanredni otkaz, blablablablablablabla.

 

Izvanredni otkaz uručujete u firmi nadređenoj osobi koja vas je i zaposlila (direktor, npr.) a ako on to odbije prihvatiti, naslovljavate 1 (opet) na kadrovsku, i 1 (opet) na pravnu, plus jedan na onoga koji vas je zaposlio. U izvanrednom otkazu morate im dati vremena (ne možete dati izvanredni odmah ujutro i nakon toga otići, u stvari možete, ali si možete i zakomplicirati život) pa će se opet sve mirnije riješiti.

 

Poslodavac, kada zaprimi molbu za sporazumni raskid radnog odnosa, u pravilu bi se trebao o svemu sa vama dogovoriti. Ako mu dajete izvanredni otkaz, ne trebate se o ničemu dogovarati, ali Vam savjetujem prijateljski da sve svoje obaveze prema tom poslu završite do tog trenutka te da pripazite da nemate nikakovih zaduženja u smislu opreme, materijala, dokumentacije, itd.

 

Nakon dogovora o sporazumnom raskidu mođda ćete se ipak dogovarati (o kraćem) otkaznom roku pa možda nađete zajednički nazivnik. Kod izvanrednog otkaza ne postoji otkazni rok.

 

Možda za VAs u cijeloj situaciji ne bi bilo loše da skinete Zakon o radu (koji također imate pročišćen na legalisu) i da si malo pogledate Izvanredni otkaz Ugovora o radu (za slučaj da vam to bude potrebno).

 

U drugoj firmi se ne možete zaposliti sa punim radnim vremenom u isto vrijeme dok radite u staroj firmi, odnosno, papir puno toga trpi, ali budite svjesni da vas na RFMIO i HZZO neće prijavljivati sa datumom kada ste u drugoj firmi, nego sa 1 danom od dana sklapanja Ugovora o radu s tim da vam bivša firma do tog datuma mora zaključiti radnu knjižicu. Dakle, ako Vam stara firma ne zakljuuči radnu knjižicu, a sa punim radnim vremenom ne možete raditi u drugoj firmi u isto vrijeme, proizlazi da biste u drugoj firmi radili "na crno". Ima i varijanta da vas u drugoj firmi zaposle sa pola radnog vremena pa se datumi mogu preklapati, ali sumnjam da će to učiniti jer to za njih znači puno birokracije u kratkom vremenu (prvo zapošljavanje sa pola radnog vremena a nakon toga ponovno isto sa punim radnim vremenom).

 

Sve dotle dok ste u staroj firmi (dok Vam ne zaključe radnu knjižicu), dotle Vam ide (od stare firme) zdravstveno i mirovinsko.

 

I na kraju, svaka bolja firma će Vam dati sve dokumente (ne morate posebno tražiti) : radnu knjižicu, PK kartice, odjavu sa zdravstvenog i mirovinskog, ...

 

Vjerujem da sam Vam uspio bar malo pojasniti Vaše dileme, a sve ostale molim da me isprave u pogrešnim navodima (ako ih ima). I oprostite na šđčćž, stalno ih brkam ! :coffe:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija