Jump to content

Naivni poslodavac


pika

Preporučene objave

Poštovani pravnici molim pomoć. Ja sam jedna naivna poslodavka koja je htjela pomoći djelatniku, a na kraju je djelatnik pokazao da nije baš neki djelatnik. Naime radi se o tome da sam dala otkaz djelatniku koji je u radnom odnosu 26 godina. Dogovorili smo se zbog njegovih pogrešaka na poslu da ćemo ići na ruku i dati mu poslovno uvjetovan otkaz, kako bi se prijavio na burzi da dobiva naknadu do penzije, a da ću mu ja otpremninu dati kada ćemo imati nekakav novac na računu i to u ratama (ugovoreno je 8000 kn - onoliko koliko je neoporezivo). Međutim neki dan sam dobila opomenu pred tužbu za neisplaćenu otpremninu za iznos od cirka 20000 kn što bi zakonski i trebala pripasti za njega, ali firma nije u nekakvom financijskom odlučnom stanju, nažalost, jedva da pokrivamo troškove, pa odakle mi novac ako me stavi u blokadu da naplati otpremninu. Šta da radim ja glupa naivna poduzetnica. Očito nisam baš neka kada pomažući drugome, iništavam sebe. A mogla sam ga otpustiti zbog svih pogrešaka koje je napravio i za koje imam dokaze i pismene i usmene........ Molim Vas pomoć u nekakvom savjetu. Pika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam tu negdje s Vama. Tamo gdje sam ja napravio greške, očito ih rade i drugi. Prvo i osnovno, djelatnici/radnici su zaštićeni k'o lički medvjedi. I ako ne nađete dobrog odvjetnika, bojim se da će Vas sve skupa stajati puno više od ovih spomenutih 20000,00 kn. Mnogo više. Na primjer, ako ne platite u roku, tada će pokrenuti ovršni postupak. Nemojte zaboraviti da će pri tom angažirati odvjetnika koji će uredno naplatiti svoje usluge. Kada tome dodate troškove ovrhe, počne se skupljati svota. E sad, ako ni to ne podmirite, onda Vam idu pokretnine na red. Pa troškovi sastavka, pa troškovi ovrhe, pa troškovi dražbe, ajooooooooojjjjjj !

 

Bilo bi idealno kada bi to, što ste rekli, imali negdje na papiru, potpisano od strane tog djelatnika. Pretpostavljam da nemate.

 

Ako vam firma nije u nekom blaženom stanju, blokadom će vam se samo pogoršati stvari do mjere za koju ne želite znati kako izgleda. Sve se komplicira.

 

Iz vlastitog iskustva : ako ikako možete, prvo probajte razgovarati o svemu sa odvjetnikom koji je dobar u radnom pravu. Ako niste zadovoljni njegovom pomoći ili mislite da to neće ići ... predlažem Vam da još danas počnete kumiti pozajmice od bilo koga i da ga isplatite. To će Vam biti barem za cca 10000,00 kn jeftinije od svih ostalih varijanti koje slijede nakon tužbe. Ročišta, parnice ... ma, bolje da ne znate. Vjerujte mi na riječ !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dugujem Vam još jedno objašnjenje. Ja sam također naivni poslodavac koji je slično postupio kao Vi. Samo što ja sada znam kako izgleda nastavak Vaše priče... jer sam potrošio cca 20000,00 kn više od onog što bih potrošio da sam odmah sve platio. To što je on imao grešaka, mana, ... nerada, krađe, ... ako nemate komisijski sve napismeno, potvrđeno i sa dokazima, sve Vam to na sudu neće vrijediti puno. Kao ni obećanja o isplatama na rate. On se očigledno dobro informirao, a Zakon o radu je na njegovoj strani. Ne na našoj, poslodavaca. Barem ne u ovom slučaju. Žao mi je. Nemojte odustajati, možda Vi imate u ovom slučaju nešto što ja nisam imao, pa upravo zato i trebate konzultirati odvjetnika. Potrošit ćete na njega možda 500 kn, možda će Vas sve skupa koštati 20500,00 kn, a možda Vam odvjetnik nađe nešto što ovdje vi niste napisali, a može se upotrijebiti, iako, iz priloženog, sumnjam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma imam jednu (na sreću ili nesreću neznam ni sama) izjavu koju je djelatnik potpisao da priznaje grešku koju je uzrokovao našem komitentu gdje je obračunavajući doprinose na dohodak krivo uplatio (sa krivog računa-računa drugog komitenta), te oštetio tog drugog komitenta za iznos doprinosa, koji se kasnije brojnim pozivima i isprikama ispravio. Neznam dali to nešto znači, ili ne, ali očito je da sam stvarno pokupila najgori gen koji me je mogao snaći, a to je da padam na osjećaje, sentimento glupido!!!!!! Ajooooooj, već sam i ja razmišljala u ovom trenutku o likvidaciji, ali imam veliku nekretninu i neznammmmmmm..........mozda, ali mi je bed ugasiti firmu koja posluje od 1960. godine, a ja sam je samo kupila i nikada nije bila u blokadi i nikada nema previše prihoda, ali ipak posluje i redovno isplaćuje plaću radnicima i doprinose..... ali............. što sad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

kao što radnici imaju sindikat i poslodavci imaju svoju interesnu asocijaciju tj. udrugu poslodavaca. Koliko je meni poznato oni svoje članove besplatno zastupaju u ovakovim slučajevima. Ako ništa drugo, barem ćete imati troškove odvjetnika manje. A i prepustite stručnjacima da procijene vašu trenutnu poziciju u okviru problema koji imate, možda ona nije toliko loša koliko se Vama čini.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Greška koju navodite i dokument kojim on to priznaje je upitan ako je prestar (moguća zastara za tužbu), a s druge strane, neće Vam pomoći oko otpremnine. To može biti zaseban predmet za tužbu te ako je nanesena mjerljiva šteta, moguće je tražiti tužbom naknadu te štete. Ali kao što ste dobili i prethodni savjet, u svakom slučaju zaista je potrebno da uzmete nekoga tko će to detaljno u stvarnosti sve pregledati, možda Vas podsjetiti na još neke detalje. Teoretski, moguće je da vi djelatniku morate isplatiti otpremninu, a u isto vrijeme ga tužite za nanesenu štetu u većem ili istom iznosu pa će vam to morati (svejedno) vratiti ( :evilw: ), ali samo pod uvjetom da imate dokaza za takove greške i počinjenu štetu koja podliježe sankcijama predviđenima zakonima koji reguliraju ta područja. Imam osjećaj da je taj djelatnik radio na financijskim poslovima, što bi Vam u tom slučaju išlo u korist ako imate dokaze. S druge strane, možda bi se detalljnijom revizijom još štošta moglo naći, posebice ako stoji njegov potpis iza toga. To nije moguće napraviti preko legalisa i zato trebate pomoć stručne osobe. Uostalom, nemojte zaboraviti - i ja sam poslodavac. Lijepi pozdrav ! :evilw:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija