celo objavljeno: 8. travanj 2012. Dijeli objavljeno: 8. travanj 2012. Pozdrav! Imam priliku povoljno kupiti zemljiste koje je u suvlasnistvu dva brata 1/2. Kupio bi pola,tj. dio jednog od brace. Fora je u tome da je prema novom GUP-u na dijelu koji bi kupio ucrtano 50% gradjevinskog zemljista,stambena namjena,ostalo je oranica. U katastru je jos sve zavedeno kao oranica. Sve je ok, slazu se obojica da mi se proda taj dio. Pitanje je slijedece, kada ja to kupim, biti cu ustvari vlasnik 1/2 cijelog zemljista i tada se ustvari ne zna koji je tocno moj dio? Da li se nekakvim ugovorom moze regulirati koji dio parcele mi pripada,bez parcijalizacije? Recimo, da se u nekakav ugovor ubaci da je lijevi ili desni dio moj, ili da ja koristim zapadni dio..ili nekakvom punomoci? Samo primjer Cilj mi je da nakon kupnje mogu mirno graditi kucu, a do tada da sam miran, da mi netko drugi na tom dijelu ne izgradi nesto recimo. Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
severus odgovoreno: 8. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 8. travanj 2012. Usklađenje gup-a i katastarskog stanja ili parcelizacija. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
celo odgovoreno: 9. travanj 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 9. travanj 2012. Dobio sam info da ce do promjene u katastru doci usporedno sa zahtjevom za gradevinsku dozvolu, do tada ostaje ovako i mjerodavan je GUP gdje je sve uredno ucrtano. Mislio sam da slozimo nekakav ugovor u kojem bi bilo jasno koje polovice parcele sam vlasnik i ovjerimo kod biljeznika, valjda moze biti tako jednostavno? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
upitnik odgovoreno: 10. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 10. travanj 2012. Ako se radi o suvlasništvu, nema onda nikakvih polovica. Da bi postojale polovice mora se obaviti dioba vlasništva. Kod suvlasništva svaki je suvlasnik vlasnik u 1/2 svakoga i najmanjeg dijela nekretnine. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
celo odgovoreno: 10. travanj 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 10. travanj 2012. Ok..zahvaljujem. Kakve probleme bi mogao ocekivati kada jednog dana pocnem graditi kucu na dijelu koji sam recimo odabrao, a drugi suvlasnik terena se ne slaze sa time? Ako do toga dode naravno..i kako se mogu zastititi uopce? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
upitnik odgovoreno: 12. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2012. Za gradnju na suvlasničkim dijelovima nekretnine potrebna je 100%-na suglasnost svih suvlasnika - u Vašem slučaju drugoga suvlasnika. Ako ne možete dobiti suglasnot, onda trebate pokrenuti razvrgnuće suvlasništva, pa bi na taj način svatko dobio svoju polovicu i imao čistu situaciju 1/1 vlasništva. Ne pitajte me za tehničke detalje oko razvrgnuća, ne znam kako to ide. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
celo odgovoreno: 12. travanj 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2012. Da, tako nešto sam čitao po forumima.. Onda bi bilo pametno odmah dobiti suglasnost, pri kupovini da se potpiše i taj dio. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.