Jump to content

Prosjek plaće za burzu


Jezer

Preporučene objave

Molila bih za pomoć.

Od bivšeg poslodavca tražim padatke o prosjeku plaće radi dobivanja naknade s burze.

Ovaj prvo pošalje djelomično točne podatke, da bi se na moj ponovni zahtjev oglušio.

Isplatnih lista više nemam.

Da li poslodavac ne mora dati te podatke Burzi?

Burza mi sada hoće obračunati minimalac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ne morate dati prosjek plaće. Za obračun vam treba tromjesečno razdoblje prije prestanke radnog odnosa i uzima se bruto umanjen za doprinose. Imate li platne liste?Iz platnih lista ako se vidi bruto, a morao bi se vidjeti, lako se odbiju doprinosi te su vjerodostojne, ako su potpisane i ovjerene za rješavanje vašeg zahtjeva za novčanu naknadu. U suprotnome, ili možete pristati na minimalnu naknadu ili možete odustati od zahtjeva za novčanu naknadu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

nisam htjela otvarati novu temu,ali radi se o sličnom problemu o izračunu prosjeka plaće za burzu. naime radim već 4 godine, i 1.4. mi je istekao ugovor i do 12.4 sam bila nezaposlena da bi od 13.4 do 30.4 opet radila kao zamjena.. i dakle od 1.5. sam nezaposlena i kad sam tražila naknadu za nezaposlene vele da će mi računati prosjek po minimalcu jer za tromjesečno razdoblje prije gubitka posla ne mogu računati prosjek jer je problem ova rupa od 1.4-13.4. odnosno da će mi se prosjek računati po minimalcu.. to u principu znači da ako je osoba 20 godina radila za 6000 kuna i zadnji mjesec prije otkaza nije odradila pun mjesec da joj se računa po minimalcu jer kao ne može se izračunati ovoi tromjesečno razdoblje???? to je apsurd. jel mi ne mogu onda računati prosjek na temelju 1.,2. i 3. mjeseca a ovaj 4. mjesec zanemariti???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, tako je po zakonu, uzima se zadnji radni odnos, a on Vam je trajao kraće od 3 mjeseca, a s prethodnim nije spojen...Dakle, ta praznina Vam je zapravo zagorčala, da tako kažem, jer zbog toga Vam je obračunat minimalac. Ni po kojem zakonu Vam ne mogu obračunati osnovicu iz prethodnog radnog odnosa. Možda je nepravedno, ali nažalost, zakonito je.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Nažalost, tako je po zakonu, uzima se zadnji radni odnos, a on Vam je trajao kraće od 3 mjeseca, a s prethodnim nije spojen...Dakle, ta praznina Vam je zapravo zagorčala, da tako kažem, jer zbog toga Vam je obračunat minimalac. Ni po kojem zakonu Vam ne mogu obračunati osnovicu iz prethodnog radnog odnosa. Možda je nepravedno, ali nažalost, zakonito je.....[/QUOT

imam sličan problem i nije mi jasan vaš odgovor,po kojem to zakonu, tj. gdje u zakonu piše da se uzima zadnji radni odnos,nigdje se ne spominje zadnji radni odnos,pa vas stoga molim da mi pokažete taj članak i stavak tog zakona gdje se to spominje i navodi !!!! ??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

moze pitanjce vec sam u jednoj temi radi otkaza bla bla ali me zanima dali imam pravo na naknadu sa burze s obzirom da sam godinu dana u stalnom radnom bila ali na pol radnog vremena i ja sam dala iotkaz koji mi je on sat ili dva prije htio dat kaze preduhitrila sam ga e sad me zanima dali mogu i po zakonu smijem imat prava ili ne...savjeti su dobrodosli danas idem po papire ali bi voljela znat ponesto o tome

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sto bi moj onda bio...kaze mi javit cu se...dobila sam na mob.da sam odj.sa 23.6 sa mirovinskog i regosa ali mu nisam rekla pa mozda misli da sam kreten javit cu se za ostale papire iako ako me onda odj.ima ih sigurno mi mulja sa papirima onda sta mislite...moj otkaz bi bio izvanredni onda jel ali mozda mi muljari nesto...prazna mi je radna jel mi nije trebao on staz upisati unutra

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nerazumijem zasto bi trebala znat ako napisem kako se odi.situacija onda valjda netko tko radi na samom forumu moze prepoznat kakav bi to otkaz bio ne nisam se susretala sa time kakav sam otkaz dala opet govorim u subotu me pustio sa posla doma ja sam rekla ok hvala...po izlazu iz lokala mi je rekao javit cu ti se za ostalo...u trenutku kad sam stigla doma napisala sam poruku svom sefu da dajem otkaz a on je odg.preduhitrila si me ...ali sad je nebitno...ako i sad nerazumijete onda hvala...netreba ni odgovarat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S arogancijom nećete postići ništa. Ovdje završava moje sudjelovanje na temi.

 

I samo za vašu informaciju - nitko na ovom Portalu nije zaposlen, svi naši korisnici, uključujući i nas moderatore, su volonteri, dakle dobri ljudi koji nesebično i bez ikakve naknade troše svoje dragocjeno vrijeme i znanje da bi pomogli drugima u nevolji. Sve što "traže" zauzvrat je jedno iskreno i ljudsko hvala, međutim za neke je očito i to nedosezljiv koncept.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja se ispricavam zao mi je najmanje sam arogantna osoba i nikako nisam htijela ikoga uvrijedit ali sam 6 puta napisala kako se odigralo sve pa mi je bitno jako da mi netko i objasni kakav bi otkaz to bio s obzirom da se nisam susretala sa time ocito bi bio izvanredni ...hvala na svim primljenim savjetima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma baš iz tih razloga se ovakve stvari rade napismeno: tako se ni poslodavac ni vi ne možete izvlačiti da nešto niste znali ili primili. po svemu zaključujem (a s obzirom da niste odrađivali otkazni rok već vam je ugovor o radu odmah prestao) da ste dali izvanredni otkaz. međutim, kod prijave na biro nećete imati dokument - odluku o izvanrednom otkazu kakvu ste uručili poslodavcu, pa ne znam na temelju čega će vam isplaćivati naknadu. inače, ako ste dali izvanredni otkaz zbog postupanja poslodavca, imat ćete pravo na naknadu, a ako ste dali redoviti otkaz od svoje vlastite volje, nećete imati pravo na naknadu. i to je to.

 

radna knjižica se više ne koristi, tako da poslodavci više nisu dužni u njih ništa upisivati, već se kod HZMO vodi elektronski zapis o radnom stažu gdje možete izvaditi potvrdu o dosadašnjem stažu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ANDJIEO,

 

 

 

  1. Stvari oko prestanka radnog odnosa NIJE dobro raditi El.poštom. Uvijek se može dogoditi ,u slučaju spora pred sudom da druga strana ustvrdi da nije poštu dobila. Dakle obvezno poštom ,preporućeno sa povratnicom.
  2. Sad kad ste doboli dokument od poslodavca o sporazumnom PRESTANKU Ugovora o radu mailom Vi PREPORUĆENO POŠTOM SA POVRATNICOM POŠALJITE POSLODAVCU IZVANREDNI OTKAZ UGOVORA O RADU sa obrazloženjem zbog čega vaš radi odnos kod njega više nije moguć ( ja baš i nisam vido prvelikih razoga) a u kojem navedite da ste mu (a koliko sam shvatio jeste) elektronskom poštom dana toga i toga već dali Izvanredni otrkaz te da nema nikakove mogućnosti da se o prestanku svoga Ugovora o radu sporazumjevate. Najme Vi biste morali potpisom i potvrditi taj sporazumni što nikako niste i nećete učinit.
  3. Samo na taj način i uz predoćenje Izvanrednog otkata sa povratnicom moći čete ostvariti pravo na naknadu kod Zavoda. (obavezno priložiti i kopiju maila Izv. Otkaza.

I nije potrebno dizati tenzije. Svi na poratlu nastoje Vam pomoći. Radni odnosi su komplicirana „disciplina“ i iziskuju poznavanje bar elementarnih propisa iz Zakona o radu i nekih pravila koja imaju svoj redoslijed i „tehnologiju“ kao i iskustvo. Dakle mirno i koncentrirano pratiti što Vam savjetuju oni koje ste pitali za svijet!

I NE POSTAVLJJTE STO PITNJE U RAZLIČTIM "TEMAMA"!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Piši kući propalo", kao razlog za odjavu poslodavac je naveo sporazumni otkaz, nemate pravo na nikakvu naknadu. I, barem za ovo, ne možete kriviti poslodavca, na žalost - sami ste se zeznuli.

Potočnice

....ali sporazmniprestanakramnog odnosa pretpostavlja izraz volje obiju strana iz radnog odnosa. Koliko sam shatio toga nije bilo. Ne može posodavac poslati sporazumni na odjavu HZZO i HZMO ,ako ga druga strana nije potvrdila?!

A da pitateljica nije bila koncentrirna,nije.

Zato uvijek sve vezano za ovu tematiku :POŠTOM,PREPORUČENO SA POVRATNICOM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpisivala nisam nista...danas vadim papire o stazu nije to sve zao mi je sto maltretiram ali sa nekim moram podjelit ima nas dosta...nemam nikakav staz zena sa mirovinskog trazila me da donesem ugovor na neodredjeno pa ce oni pokrenutipostupak jer je nemoguce da staz nepostoji pod ugovorom na NEodredjeno pa tocno i da je na pola radnog vremena ooooo nekuzim vise nista...kako je to moguce...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ANDJEO,

Sve je moguće,kod nas. Žena sa miroviskog pokrenut će prijavupo službenoj dužnot putem porezne uprave. Svakako joj odnesite ugovor. Poslodavac će Vam morati uplatiti sve doprinose i još će platiti prekršajnu kaznu.

Gotovo sam siguran da nite dobivali ni OBRAČUNE PLAĆA?! Pošaljite poslodavcu ZHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA u kom ćetetražiti Obračune svih plaća i priprijeite mu Inspetorom za radne odnose i Porznom uapravom rad nelaćenih doprinsa . Poštom,preporučeno sa povratnicom, da se nebi usudio isplatiti Vam poljednju plaću . Nek zna da je preterao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

7,8,9,10,11,12 2013 OBRACUNSKE LISTE PA ONDA NISTA DO 1,2, PA 4 MJ.2014 PA NISTA PA 10 MJ.2014 TO JE SVE KAD SAM GA PITALA ZASTO IH VISE NEPRIMAM REKAO JE MA JOJ NOSIO SAM PA SI ZABORAVILA JEDNOM UZET PA REKO DA NEZAGUBIS ALI JA IH IMAM KAD SAM GA PRED NEKI MJ.PITALA DA MI ZA UPIS U VRTIC RADI CIJENE TREBAJU ZADNJE TRI DONIO MI JE NEKU POREZNU I KAZE MA TO TI JE DOVOLJNO I JA UPISUJEM DJETE U VRTIC NETREBAJU TI OBRACUNSKE TAKO DA GA NISAM DIGLA NA FORU MEDJUTIM NISAM GLUPA SAMO NISAM VJEROVALA KAKO ME MOZE NETKO DUGO FARBATI A SAD CE I DOBIT STO ZASLUZUJE ...misla sam mirno ali 2 godine staza da mi netko obrise gumicom a ja da sutim a nece moci...hvala sto ste me trpili svi skupa veliko hvala na savjetima od srca...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali je to sad ok jedva cekam sutra odnjet ugovor nadam se da se varam samo niti sam sporazum potpisala niti ista a ovako mi napravi nadam se da je z...da staz postoji makar dva mjeseca jer doslovno nemogu vjerovati kako sam hvala NAIVNA BILA UZAS SA 32 GODINE I 2 DJECE ....O BOZE SKOLE NIKAD DOSTA KAO NI OPREZA A CINIO SE TAKO FER SEF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potočnice

....ali sporazmniprestanakramnog odnosa pretpostavlja izraz volje obiju strana iz radnog odnosa. Koliko sam shatio toga nije bilo. Ne može posodavac poslati sporazumni na odjavu HZZO i HZMO ,ako ga druga strana nije potvrdila

Hurus, Andijeo je na više tema pisala, možda vam je promaklo, a možda sam i ja krivo shvatila. Dakle, otkaz je dala porukom, na što je od šefa dobila odgovor kako ga je preduhitrila, što će značiti kako je i on njoj namjeravao dati otkaz. Kako u poruci nije navela razloge za izvanredni otkaz (barem nama nije napisala da je), meni je to najbliže sporazumnom otkazu. Prema danim informacijama, ja sam čak očekivala da će kao razlog odjave navesti otkaz radnika i tražiti naknadu štete za neodrađeni otkazni rok... Sami ste napisali da je kod nas sve moguće :)

Andjeo, vama sretno u borbi za svoja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potocnice hvala kao i svima naravno da cu probat izborit dakle nevjerojatno da sam 2 godine lomila noge slusala kako nestignem sa 2 ruke i dvije noge 10 stvari ..i razne presinge koje mi je on stvarao ...2 godine staza ..sto sam se vodila kao nkv a polozila hzjz kao sss radnik...radila 8 i 9 sati iako pise radnik ne odredjeno i pola radnog vremena da naravno da me zakinuo ne kao poslodavac nego i covjek koji sam ima 2 male dijece kao i ja...stoga da idem na maksimum i takvima netko mora pokazat da nije sve u novcu valja bit covjek od pocetka do kraja igre...povrijedjena i razocarana sam ali i to je zivot ...valja bit naporan ako nista drugo radi vasih savjeta sad znam sto mi je ciniti...puno ste pomogli ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hurus, Andijeo je na više tema pisala, možda vam je promaklo, a možda sam i ja krivo shvatila. Dakle, otkaz je dala porukom, na što je od šefa dobila odgovor kako ga je preduhitrila, što će značiti kako je i on njoj namjeravao dati otkaz. Kako u poruci nije navela razloge za izvanredni otkaz (barem nama nije napisala da je), meni je to najbliže sporazumnom otkazu. Prema danim informacijama, ja sam čak očekivala da će kao razlog odjave navesti otkaz radnika i tražiti naknadu štete za neodrađeni otkazni rok... Sami ste napisali da je kod nas sve moguće :)

Andjeo, vama sretno u borbi za svoja prava.

Potočnice,

NE MOŽE biti Sporazumnog prestanka ugovora o radu ako ga Andjeo nije potpisao. A nije! Gotovo! Vjerojatno je poslodavac falcificirao njezin potpis pri predoćenju dokumenta kod odjeve sa socijalnog i mirovinskog. I toga ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos sitno sad kad sam uzela radnu gdje mogu otic da mi se uvede potvrda o polaganju tog ispita za rad i proizvodnju hrane i pica...voljela bi to imat upisano ikao i staz iz prijasnjih firmi

 

Odeš kod onoga tko ti je izdao Radnu knjigu. No međutim i sama potvrda bit će ti dostatna da ju pokažeš budućem poslodavcu.

Nego kad odeš na HZMO i HZZO sa ugovorom traži da ti daju na uvid dogument na temelju kojeg te poslodavac odjevio = Sporazumni prestanak ugovora o radu pa vidi tko ga je potpisao umjesto tebe! Ako je on jadna li mu majka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ANDiJEO,

Sječaš se kaj sam ja tebi napisao prije? Moraš poslati Posslodavcu Zahtjev za zaštitu prava u kome ćeš tražiti sve OBRAĆUNE SVIH PLAĆA,, u kome ćeš mu reći da ti nije uplatio doporinose da te je odjavio sportazumom koji nisi potpisala i da sada radi njega imaš problem sa nemogućnošću dobivanja naknade na Zavodu. Tražit ćeš ga da ti podmiri sve obveze na mirovinskom i zdravstvenom odmah. Da ti je do 15-tog džan isplatiti plaću za prošli mjesec.Reći ćeš mu da će š ga prijaviti Inspektoratu za radne odnose a da ga je Poreznoj upravi već prijavila djelatnica Mirovinskog po službenoj dužnost. TO NAPRAVI ODMAH.

Kad dobiješ povratnicu da je poslodavac primio tvoj ZZP sa njom i tim (fotokopijom) ZZP-om otići ćeš na Inspektorat za radne odnose i prijaviti poslodavca radi ništavog sporazumnog otkaza.Inspektor će izaći na teren i najvjerojatnije oderati tog tvog „gazdu“.Ti od te prijave Inspektoratu za radne odnose nemaš nikakove direktne koristi ali će tvoj poslodavac vidjeti da se ne može zayebavati sa Zakonom. Imala bi u slučaju da ga tužiš za ništetan sporazumni prestanak ugovoru o radu iili da sad u ZZP-u tražiš da te vrati na posao (što isto možeš učiniti ali ti to sigurno nećeš).

Porezna uprava će bez da ideš kod njih(ali sejedno otiđi provjri su učiili z 15-jsak dana) poslodavcu naložiti da plati doprinose za MO i ZO (ako ih ne bude platio odmah kad dobije tvoj ZZP) i kaznit će ga jer je prekršio Porezne propise.Za

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci zahtjev posaljem sa time preporuceno sa povratnicom jel....ali zena ga sa mirovinskog nije prijavila niti pokrenula ista putem porezne nego mi je rekla idite direkt na inspektorat...dakle da napravim kako ste me savjetovali...mislim imam original ugovor koji nije vazeci jer je bez prijavbe a ja sam izgubila 2 godine ...ja cu postupit onda ovako ...mozda da odem sutra na poreznu upravu pa onda od tamo pokrenem sve...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da idi i na Poreznu sa orginalom ugovora i kopijom!Sv im bjasn i traži da to istraže i po tome postupe. Vjerovatno ćeš tamo morati ispuniti Prijavu poslodavca.

Prema Poslodavcu ZZP kako sam te uputio! Nakon što dobiješ povratnicu=potvrdu da je poslodavac primio ZZP kopiju ZZP-a dostavi na isti način Inspektoratu za radne odnose!

Vidjet ćeš: kad poslodavac primi tvoj ZZP odmah će te zvatibda se dogovori. Nema Više dogovora samo pismeno!

Kada ovo sve učiniš javi se dat ću ti mail adresu da lakše možemo razgovarati OK?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok hvala ti...zahtjev smo napisali jucer kao i naveli da ga poslodavcu necemo slat jer duljimo 2 godine su prosle nije ucinio nista i da molim da se odmah izadje na teren idem tamo direjkt da dobim stambilj da su primili na ruke ...prilozila sam svu dokumentaciju od prvog dana do kraja...a sad nek oni ucine svoje sto moraju po duznosti...kraqj price...takvima se mora stat na kraj...mene je z...ali nece nijednu drugu vrijednu i marljivu zenu..kraj...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok hvala ti...zahtjev smo napisali jucer kao i naveli da ga poslodavcu necemo slat jer duljimo 2 godine su prosle nije ucinio nista i da molim da se odmah izadje na teren idem tamo direjkt da dobim stambilj da su primili na ruke ...prilozila sam svu dokumentaciju od prvog dana do kraja...a sad nek oni ucine svoje sto moraju po duznosti...kraqj price...takvima se mora stat na kraj...mene je z...ali nece nijednu drugu vrijednu i marljivu zenu..kraj...

 

Ti mene ne slušaš!

ZZP prvo poslodavcu!

Kad dobiš povratnicu od poslodavca onda na Insprktorat!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Andjeo, zbog nepromišljenog načina na koji ste dali otkaz zakinuli ste se za neka prava. OK, niste tada znali, situacija je bila takva kakva je bila, al dajte barem sada slušajte upute koje vam je Hurus dao, kako se opet ne bi zeznuli.

 

U državnim službama (inspektorat, burza, mirovinsko...), svaka čast pojedincima, al oni uglavnom samo odrađuju svoj posao i rijetko ko će vas u potpunosti uputiti u vaša prava i u najbolje načine na koje možete riješiti problem. Polako.

 

 

Hurus, neki dan sam na poslu imala odjavu radnika, razlog odjave - otkaz radnika. Prijave i odjave vršimo putem e-mirovinskog. Prilikom odjave, za probu, nisam priložila dokument kojim je radnik dao otkaz. Odjava je uredno prošla, obrađena je i potvrđena.

 

Dakle, da, moguće je da odjave prođu bez potrebne dokumentacije. Slažem se da ne bi smjele, ali prolaze.

 

Uglavnom, kako ste rekli, Andjeo bi svakako trebala tražiti uvid u dokument temeljem kojeg ju je poslodavac odjavio, ako je potpis falsificiran, prijaviti poslodavca, a ako ga nema - prijaviti službenika koji je potvrdio odjavu bez tog dokumenta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok hvala ti...zahtjev smo napisali jucer kao i naveli da ga poslodavcu necemo slat jer duljimo 2 godine su prosle nije ucinio nista i da molim da se odmah izadje na teren idem tamo direjkt da dobim stambilj da su primili na ruke ...prilozila sam svu dokumentaciju od prvog dana do kraja...a sad nek oni ucine svoje sto moraju po duznosti...kraqj price...takvima se mora stat na kraj...mene je z...ali nece nijednu drugu vrijednu i marljivu zenu..kraj...

Posla am ti privtnu porku! Postupi po njoj!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija