nmt objavljeno: 14. travanj 2012. Dijeli objavljeno: 14. travanj 2012. ovako, situacija je malo komplicirana, htio bih nekako iskoristiti vlasnički udio u staroj obiteljskoj kućici, povezanoj u 2 objekta i u kompleksnoj mreži isprepletenih objekata dvaju vlasnika. zanima me mogu li ja bez dogovora sa drugim suvlasnikom uzeti podstanara i legalno mu uz ugovor naplaćivati stanarinu (u "svom" dijelu u kojem smo mi oduvijek razdvojeno živjeli, tj oduvijek su oni imali svoj dio, mi svoj ali nikad na papiru nije riješeno koje je čije). imamo nekakvu šupicu, garažicu, jedan manji stambeni objekt i dio drugog većeg stambenog objekta sa jednom sobom, wc-om i dnevnom sobom/kuhinjom. a drugi suvlasnik na istom zemljištu ima štalicu, nadstrešnicu, drugi dio kuće i još jedan manji dio nadograđen na moju kuću. ovo tumačim tek toliko da se vidi kompleksnost situacije. na vlasničkom listu se vidi samo to da je jedan vlasnik sa 6/12 udjela, a druga dva vlasnika svaki sa 3/12 (oni su iz iste obitelji, rodbina). dakle, ponavljam pitanje, koje su mi šanse da taj prostor nekako stavim u svrhu, pošto nitko tamo ne misli trajno živjeti, a ne mogu ga radi kompleksnosti vlasničkih odnosa prodati. pokušali smo ga prodati njima, ali znajući našu poziciju nude previše nisku tj nikakvu cijenu. podpitanje: ako se ne može uzeti podstanara, legalno, kako da ja ovaj slučaj okončam s nekakvom koristi, tj mogu li sudski pokrenuti nekakvu parnicu kojom bi se prisililo drugu stranu da se vlasnički odnosi raščiste, tj zemljište i objekti razdijele u odnosu koji stoji u vlasničkom listu? mi smo njima pokušali i prodati naš udio, ali kao što sam rekao ucjenjuju nas preniskom cijenom, a pokušali smo i dogovorom razdijeliti zemljište da oni imaju svoj dio na njemu, mi svoj, ali ne žele ni to. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
zmodri11 odgovoreno: 16. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 16. travanj 2012. ovako jesi li se ti prijavio na toj navedenoj adresi? ako jesi postoji mogučnost da možeš i podstanara , ti si najmodavac. Prijava na MUP-u. Za poreznu moraš imat vlasnički list. iskoristi svoj na koji si ti prijavljen ako je ista adresa. Važno je državi da platiš porez. Ako prostor ima suvlasnike mogu te tražiti svoj dio od prihoda na imovinu. Naravno moraju iči sa tužbom i dokazati da su suvlasnici. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 17. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 17. travanj 2012. zmodri11 je napisao: Za poreznu moraš imat vlasnički list. Samo jedna sitna dopuna vezana za porezni dio i opći savjet o iznamljivanju. Ne treba poreznoj vlasnički list, njima je važno pobrati pare, policija pita vlasnički list i potvrdu o kućnom broju. Savjet: kada se netko javi na oglas pitajte ga odakle je i treba li mu prijava prebivališta ili boravišta, ako im treba odmah ih uputite da traže drugi stan. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
lu22 odgovoreno: 17. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 17. travanj 2012. pozdrav, prilikom dostave kopije ugovora o najmu radi razreza poreza u poreznu upravu, tamo obavezno traže primjerak vlasničkog lista. isti ne mora biti original iz gruntovnice (u gruntovnici se plaća biljeg od 20 ili po novome 50 kn po vlasničkom listu), nego može biti i "skinut" sa interneta, ali mora u svakom slučaju biti novijeg datuma. naravno, osoba koja se u ugovoru navodi kao najmodavac, mora biti i upisana u vlasničkom listu kao vlasnik. prilaganje vlasničkog lista traže samo prvi put, tj. prilikom prve prijave podstanara, kasnije prilikom obnove ugovora ili promjene najmoprimaca više ne traže. bez dostave vlasničkog lista nema niti razreza poreza, pa niti legalnog iznajmljivanja!! eto, to su moja osobna iskustva sa prijavom podstanara. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 17. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 17. travanj 2012. Znači da se radi o različitom postupanju poreznih uprava. Meni to nikada nisu tražili. Ni pri upisu u RPO registar niti pri obnovama ili otkazivanjima ugovora. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
zmodri11 odgovoreno: 18. travanj 2012. Dijeli odgovoreno: 18. travanj 2012. prijave su jednostavne i brzo se naprave, malo duže traje ako su vlasnici nekretnine malodobne osobe onda je potrebno tražit odobrenje centra za soc rad. Daju ga i oni ali potraje procedura a postanari su u međuvremenu u stanu ha ha Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
nmt odgovoreno: 18. travanj 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 18. travanj 2012. lu22 je napisao: pozdrav, prilikom dostave kopije ugovora o najmu radi razreza poreza u poreznu upravu, tamo obavezno traže primjerak vlasničkog lista. isti ne mora biti original iz gruntovnice (u gruntovnici se plaća biljeg od 20 ili po novome 50 kn po vlasničkom listu), nego može biti i "skinut" sa interneta, ali mora u svakom slučaju biti novijeg datuma. naravno, osoba koja se u ugovoru navodi kao najmodavac, mora biti i upisana u vlasničkom listu kao vlasnik. prilaganje vlasničkog lista traže samo prvi put, tj. prilikom prve prijave podstanara, kasnije prilikom obnove ugovora ili promjene najmoprimaca više ne traže. bez dostave vlasničkog lista nema niti razreza poreza, pa niti legalnog iznajmljivanja!! eto, to su moja osobna iskustva sa prijavom podstanara. 1. nisam prijavljen na toj adresi, to je nasljedstvo od bake koja je umrla i imamo udio u vlasništvu a druga obitelj ima drugu polovicu vlasništva. možemo li bez njihovog pristanka legalno uzimati podstanare u "svoj" dio nekretnine? iako na papiru nisu riješeni međusobni odnosi i vlasništvo nad određenim objektima i sobama, mi međusobno znamo i poštujemo koje je čije. 2. zašto veliš da ako podstanar traži prijavu boravišta da ga uputim da dalje traži? u čemu je problem ako ga trebam prijaviti kod sebe na stanu? 3. koje su moguće zavrzlame s drugim vlasnicima ako mi odlučimo bez njihovog prisustva uzimati podstanare, tj bez da smo se ranije s njima o tome dogovorili? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.