Jump to content

Psihičko i fizičko maltretiranje


Tikica01

Preporučene objave

Ne znam odakle bi krenula, od koje ustanove, pa savjet molim.

Obitelj, on (ima ljubavnicu), ona + petero djece. Najstariji (21) sa 17 godina otišao od kuće jer se nije slagao s ocem koji je malo težeg karaktera, od 17. radi i sam se skrbi za sebe, završio za kuhara, ima i majstorski ispit, živi u podstanarstvu s djevojkom. Sljedeće dijete (17), školuje se za prehrambenog tehnologa i troje manjih (najmlađe 3 godine) od toga jedno s cerebralnom paralizom. Majka sad počela raditi nakon tri godine porodiljnog. Ljubavnica rodila prije tjedan dana, živi sa svima njima u kući već par mjeseci. Ova kćer, zvat ću je Ana (17) u daljnjem tekstu, inače djevojka moga sina, u slobodno vrijeme najčešće čuva djecu, a sad je dobila u zadatak da i od ljubavnice dijete čuva kada će biti potrebno i to baš od nje riječima "Super, sad ćeš i njega čuvati kad će trebati!". Malecka je jako mršava, vidi joj se na licu da užasno pati i da je nesretna. Kad je otac dopeljao ljubavnicu iz rodilišta kući, otišla je kod brata. Rekla je majci da ide tamo jer da ne može živjeti, učiti i završiti školu u takvim uvjetima, majka se složila da ode kod brata. Otac je poludio. Dao joj je ultimatum da se za pola sata pojavi doma jer će inače otići kod brata na posao i tamo mu napraviti scenu kako bi dobio otkaz. Da zaštiti brata, Ana se vraća kući i dobiva kaznu koja uključuje i činjenicu da ne smije ni u školu dok se ne „stabilizira“. Srećom, valjda je idiotu došlo iz dupeta u glavu da duži izostanak iz srednje škole bez zaista opravdanog razloga neće moći opravdati, pa je samo 1 dan izostala. Pomogla bi joj a ne znam kako. Da još napomenem, otac je agresivan, nekoliko puta završio u zatvoru zbog ponašanja i obiteljskog nasilja (najčešće je nju i starijeg brata tukao zbog "neposluha"). Majka ga brani jer ga još „voli“ i često u razgovoru sa djevojkom osjećam koliko to predbacuje majci, tu njenu slabost i nemogućnost da ih sve zaštiti od njegovog terora. Kako bi joj pomogla? Kome da se obratim a da malecka ne strada još više?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo s djevojkom valja porazgovarati što bi ona htjela i predložiti joj da se javi nadležnom Centru za socijalnu skrb - oni su dužni poduzeti što je potrebno da je zaštite od zlostavljanja i oca i majke koji se, po vašoj priči uglavnom bave sobom. Treba joj predočiti da to može značiti i smještanje u ustanovu dok ne završi školu. Mislim da ni za ostalu djecu nije dobro da odrastaju u takvu okruženju. U kojem su mjestu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija