Jump to content

Prava hrvatskih branitelja


Maks

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav. Rođen sam 1967. godine i zaposlen sam u MUP-u od prosinca 1990. godine kao policajac (Ovlaštena službena osoba). Tijekom Domovinskog rata bio sam 2 puta ranjavan u Osijeku dok sam bio u službi (15.09.1991.) i 09.11.1991. godine (snajper i granata) na osnovu čega sam dobio status HRVI 20% trajno od 1993. godine. Ostao sam raditi u policiji kao policajac sve do srpnja 2005. godine od kada se nalazim na bolovanju od posljedica PTSP-a. Prvi puta sam se javio na psihijatriju 1997. godine te sam te iste godine bio 5-6 puta na psihi (bio sam povremeno i na bolovanju) i od onda mi se u nalazima spominje PTSP kao posljedica rata. Još sam se 2 puta javio na psihu 1999. godine i od onda sam imao prekid javljanja na psihijatriju do travnja 2005. godine od kada se redovno javljam i dijagnosticiran mi je F.43.1 (a kod privatnog liječnika kojem se povremeno javljam spominje se čak i F 62.0).Na osnovi tih nalaza upućen sam u veljači ove godine na MUP-ovu komisiju gdje sam proglašen nesposobnim za obavljanje poslova policajca uslijed psihičke bolesti i ranjavanja - posljedica Domovinskog rata. Po čl. 97 Zakona o policiji sada mogu 3 godine dobivati 100% plaću kao i da radim do odlaska u mirovinu što i dobivam. U međuvremenu sam podnio zahtjev da mi se prizna i invalidnost na osnovi PTSP-a što sam i dobio na komisiji ( 20% ranjavanje i 20% PTSP) što su mi sveukupno dali 30% privremeno riješenje do srpnja 2007. godine kada ću morati opet na komisiju itd. Sada čekam drugostupanjsko riješenje iz Zagreba a u međuvremenu planiram (nakon što dobijem drugostupanjsko riješenje koje će vjerovatno biti privremeno) podnijeti zahtjev za odlazak u braniteljsku mirovinu. Ratni put mi je odličan, 2 ranjavanja, dosta sam vremena proveo u ratu od (vodi se od 10.12.1990. do 30.06.1996) i imam satus Hrvatskog dragovoljca i branitelja, a u policiji zvanje iliti čin policijskog narednika. Znam da je nezahvalno prognozirati ali Interesira me kako bih ja mogao proći na mirovinskom glede odlaska u mirovinu mirovinu. Nisam ležao u bolnici na psihi iako znam da bi to moglo pomoći ali velika je gužvara u bolnicama.......Ako bi mi moglii htjeli objasniti otprilike kako bih ja tu mogao proći, kolika bi mogla biti mirovina. Za sada dobijam plaću oko 5.600,00 kuna. Unaprijed sam zahvalan na eventualnim odgovorima. Pozdrav .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako što se tiče prvoga pitanja, naravno da se može raditi legalno da bi se bilo u mirovini. Da bi otišli u mirovinu morate podnijeti zahtjev za mirovinu. Pošto ste RVI odlazite u mirovinu po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.. Niste napisali gdje i što radite dali ste zaposleni ili ne, kada bi imao više podatka više bih i rekao. Ako pružite više podataka možem vam malo više objasniti o tome.

 

 

Za kolegu policajca ovako, nemate nikakve potrebe da se brinete oko mirovine, prema svemu što ste napisali vaša mirovina će sigurno biti dobra koliko ćete dobiti ne bih prognozirao ali ništa se ne brinite. Što se tiče PTSP ako ne morate u bolnicu nemojte ići to vam je moj savjet. Imate utvrđen status RVI i nemate potrebe AKO ne morate da ležite u bolnici. Vaša ranjavanja i RVI govore i nose puno više nego PTSP koje većina dobiva privremeno tako da se te osobe moraju pripremiti na dugogodišnje liječenje da bi dobili trajno.

Ako vas još nešto zanima pitajte.. Nisam samo siguran da li su vaši iz MUP-a riješili činove prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Poki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle još podataka, zaposlen sam, zanima me koje komisije treba proći za mirovinu, što te tamo ispituju, da li rade još neke testove jer imam ptsp, da li se ta mirovina daje trajno ili privremeno i kako je tad sa mojim trenutnim poslom, naravno puno kalkulacija jer se ne možeš igrati sa vrapcem u ruci.

Stvarno buih volio imati točan pregled svega da vidim da li da se upuštam u to ili ne, hvala unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Kolega pa pročitaj već smo ti napisali, prvo i osnovno moraš biti bolestan i imati papire za mirovinu, ne radi se o 2-3 papira moraš imati papira jako puno da bi dobio invalidsku mirovinu.

2. Tvoj doktor opće prakse mora ocijeniti da li ima šanse ili ne.

3. Moraš imati dobar ratni put, moraš imati dosta bolovanja, priznato oboljenje kao posljedica rat.

4. Nadalje na komisijama ne ideš polagati ispit nego ideš na liječničku komisiju koja na osnovu tvojih papira odlučuju i ocjenjuju. U Ministarstvu obrane te ništa ne pitaju tamo ne ideš idu samo tvoji papiri a u Tvrtkovu ideš ali većinom te ništa ne pitaju gledaju samo papire, ne zanima ih ništa drugo i nema filozofije

5. dali je trajna ili privremena mirovina to ovisi od papira ako je riječ o PTSP, a koliko ja znam većinom je privremena što znači da moraš svake godine ići u bolnicu bar 2 puta i taj put je dugotrajan. Ako nisi bolestan i želiš samo papire na osnovu PTSP mislim da bi ti bolje bilo da nastaviš raditi ako nemaš ništa drugo. PTSP će mnogi popušiti i neće dobiti ono što traže a doktori su doktori i nemojte misliti da ih ljudi mogu preći samo tako, vade ti mokraću i vide dali piješ lijekove ili ne a bez ležanja u bolnici nema ništa. Znam ja mnoge koji vele da su zajebali doktore a nisu svjesni da su zajebali sami sebe jer su dobili RVI privremeno to je ništa. OVO MORAŠ SAM SA SOBOM RIJEŠITI

6. Ako ti je PTSP upisan u karton to je gotovo a naročito ako si bio na bolovanju pod tom dijagnozom…

7. POSTAVLJAŠ PITANJA NA KOJA NE ZNAŠ NI SAM ODGOVOR , A KAKO DA TI NETKO DRUGI ODGOVORI , MORAŠ SASOBOM RJEŠITI NEKE STVARI.

Veliš da radiš i još ako nosiš čin mislim da nisi dorastao tom činu kada postavljaš takva pitanja, sutra nazovi Tvrtkovu i pitaj njih kolika će ti biti mirovina pa ćeš čuti odgovor. Mogu ti samo reći da postavljaš glupa pitanja. To bez kompletne obrade nitko ne može reći…

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slučajno otvorim ovu temu i baš se obradujem kad ugledam prvi post. Nisam branitelj, ali me tema zanima. Imam dosta prijatelja koji imaju taj status, kao i status HRVI.

A sada autoru posta prije mojega: ne znam jesi li Maks Novak ili Poki ili pak netko sasvim stoti. Ako jesi Poki tad se možeš zaista sramiti.

Netko tko je sposoban uputiti drugome komentar tipa baš si glup i postavljaš glupa pitanja i to po nekoliko puta, tad je glup i sam. Bolje da uopće ne odgovaraš na pitanja, kad ih tako formuliraš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo jedno pitanje,ako sam u mirovini,a bio sam u jednom periodu gardijska,dali imam pravo na gardijsku osnovicu,ili samo pričuva kako su meni stavili za osnovicu.

napominjem nisam išao u mirovinu iz postrojbe.

imam rvi,imam 100 nesposoban za rad,ali komulirani uzrok.

i sad več godinama vodim borbu da dokažem da sam imao pravo na veću osnovicu.

u mirovini 2000g.riješenje došlo 2003 g.žalba uvažena iz drugih razloga,ali ovi netrzaju.

jer kad ja čitam ti drugi razlozi su ti koje navodim.,a žalio se na komulirani uzrok koji je odbijen,a pronađene su u spisu potvrde o gr,brigadi i piše da se utvrdi točan staž po toj osnoviipripadajučoj mirovini žalitela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako si otišao u mirovinu po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ići će ti prevođenje mirovine koja se računa isključivo na osnovu čina bez obzira na osnovicu koju si primao onda, zakon je rekao ovako:

Činovi i ustrojbena mjesta Osnovice

Vojnik 71.133

Pozornik 75.588

Razvodnik (zastavnik HRM) 80.919

Skupnik 71.914

Zapovjednik desetine 85.404

Zapovjednik voda 90.695

Zapovjednik satnije 108.838

Zamjenik zapovjednika bojne 119.422

Zapovjednik bojne 131.512

Zamjenik zapovjednika brigade 143.602

Zapovjednik brigade 143.602

Desetnik 82.273

Vodnik 88.184

Stožerni vodnik 88.788

Narednik 88.788

Nadnarednik 89.294

Stožerni narednik 92.202

Časnički namjesnik 102.844

Zastavnik 87.513

Poručnik (poručnik korvete) 90.695

Natporučnik (poručnik fregate) 98.254

Satnik (poručnik bojnog broda) 108.838

Bojnik (kapetan korvete) 119.422

Pukovnik (kapetan fregate) 131.512

Brigadir (kapetan bojnog broda) 143.602

Stožerni brigadir (komodor) 155.692

Brigadni general (komodor) 155.692

Zapovjednik zbornog mjesta 131.512

Zapovjednik zbornog područja 167.796

General bojnik (kontraadmiral) 167.796

General pukovnik (viceadmiral) 172.328

General zbora (admiral) 176.860

Zapovjednik obrane grada 131.512

Stožerni general (stožerni admiral) 181,392

 

Znači bitno je koji čin imaš. I koji koeficijent ti pripada a to ti je ovako:

Za izračun mirovine uzima se osnovica, prema poslovima koje je hrvatski branitelj obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku razvojačenja i prema osobnom činu u trenutku razvojačenja (pričuvnik), odnosno prestanka djelatne vojne službe (DVO). Ako je to za hrvatskog branitelja povoljnije, osnovica se određuje prema poslovima koje je obavljao na ustrojbenom mjestu na koje je bio raspoređen u trenutku stradavanja (ranjavanja, ozljeđivanja ili nastanka bolesti).

Polazni faktori za izračun invalidske mirovine propisani su u članku 17. ZOPHBDR, a njihova visina iznosi:

za hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, bez statusa HRVI, 1,10

za hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata, bez statusa HRVI, kao i za dragovoljca iz Domovinskoga rata bez statusa HRVI i za hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata sa statusom HRVI 1,50

za pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata sa statusom HRVI, kao i za dragovoljca Domovinskog rata sa statusom HRVI 1,85.

Nakon što se utvrdi osobni bod tako da se prosječni vrijednosni bod (utvrđen prema članku 16. ZOPHBDR) pomnoži s polaznim faktorom (iz članka 17.) i mirovinskim stažem od 40 godina (članak 18. stavak 1.), osobni bod povećava se za 45% (u skladu s člankom 18. stavkom 2. ZOPHBDR). Tako dobiveni povećani osobni bod pomnoži se s odgovarajućim mirovinskim faktorom iz članka 80. ZOMO-a, i s aktualnom vrijednošću mirovine na dan ostvarivanja prava (AVM) i na taj način dobije se pripadajuća svota invalidske mirovine.

Prema članku 80. stavku 1. točki 3. ZOMO-a mirovinski faktor za invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad iznosi 1,0, a za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad nezaposlenom branitelju iznosi 0,8.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Molim Vas za savjet, odgovor u svezi mirovine po zakonu o pravima hrvatskih branitelja:

Od 01.11.2002.g. nalazim se u invalidskoj profesionalnoj mirovini zbog nesposobnosti za obnašanje djelatne vojne službe.

Dana 16.12.2005.g. liječnica je HZMIO dostavila zahtjev za medicinsko vještačenje s utvrđivanjem opće nesposobnosti zbog bolesti i ozljede kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu. Nakon dužeg vremena dana 04.08.2006.g. pozvan sam na liječničku komisiju u HZMIO koji su utvrdili da je moje oboljenje i ozljeda posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu što je potvrdilo i vojno povjerenstvo. Iz privatnih izvora u HZMIO, neslužbeno, doznao sam da će mi biti priznato pravo na mirovinu po zakonu o pravima hrvatskih branitelja s danom pregleda liječničke komisije 04.08.2006.g.

Molim Vas za odgovor da li imam pravo na mirovinu po zakonu o pravima hrvatskih branitelja s danom predaje zahtjeva za medicinsko vještačenja 16.12.2005.g. ili s danom pregleda liječničke komisije HZMIO 04.08.2006.g. jer radi se i o velikoj razlici između mirovine koju sam imao do sada i mirovine koju bih trebao dobiti što znači i o visini iznosa isplate zaostataka.

Hvala Vam puno na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Odgovor kolegi za osnovicu :

Mislim da ti brkaš prosjećne plače , na osnovu kojih ti je izračunata mirovina,i da se žališ na vrstu tih plaća, odnosno da bi ti trebali mirovinu računati po periodu za koji ti misliš da ti je najpovoljniji,a radi se o tome da je za 2000 g, kada si ti otišao u mirovinu određeno točno razdoblje (godine )iz kojh se računa prosjek uplata u mirovinsko.

mislim da o tome govoriš,samo radi se o jednoj drugoj stvari koju ljudi ne razumiju. do prije 3-5 g gardijski doplatak nije ulazio u plaću pripadnicima gardijskih postrojbi,pa se desilo da im se za tu osnovicu prizna samo 2300 kn,dakle bez gardijskog koji je iznosio još oko 1000 kn,što znači da su uplate u mirovinski 12-13 godina iznosile manje nego danas kada je gardijski ušao u plaću .

 

e sad ako si ti radio,i bio u pričuvi,može se desiti da je tvoja uplata bila veća ili jednaka toj gardijskoj,sve u zavisnosti koje godine ti je mirovinski priznao za uplate u mirovinski fond,a kao osnovica za izračun mirovine.

Ima negdje ta ta blica pa si provjeri šta su oni uzeli za prosjek odnosno koji period.uf gotovo, :pivo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav !!!!!

 

Branitelj sam od 91.

ljecen po pitanju PTSP-a od 2005.

zbog kojega i dolazi do izlaska iz DVS-a, 8. mjesec 2006.

pozvan u HZMO gdje mi odredjuju privremenu mirovinu

uz akontaciju od 1300 kuna (nisam nazalost se zalio)

1. stupanjska komisija priznaje bolest ali ne i postotak

(zalim se na rijesenje istoga)

centar za socijalnu skrb po izracunu bi doplatio jos 180 kn na privremeno rijesenje.

jos uvijek mi traje ljecenje.

 

Ozenjen, dvoje djece(osnovci), supruga neuposlena

podstanar, bez dodatnih prihoda i mogucnosti

pitam:

 

koje opcije imam, ako ih imam ?

i kako da prezivim mjesec s tim prihodima,

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Evo ovako što se tiče prvoga pitanja, naravno da se može raditi legalno da bi se bilo u mirovini. Da bi otišli u mirovinu morate podnijeti zahtjev za mirovinu. Pošto ste RVI odlazite u mirovinu po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.. Niste napisali gdje i što radite dali ste zaposleni ili ne, kada bi imao više podatka više bih i rekao. Ako pružite više podataka možem vam malo više objasniti o tome.

 

 

Za kolegu policajca ovako, nemate nikakve potrebe da se brinete oko mirovine, prema svemu što ste napisali vaša mirovina će sigurno biti dobra koliko ćete dobiti ne bih prognozirao ali ništa se ne brinite. Što se tiče PTSP ako ne morate u bolnicu nemojte ići to vam je moj savjet. Imate utvrđen status RVI i nemate potrebe AKO ne morate da ležite u bolnici. Vaša ranjavanja i RVI govore i nose puno više nego PTSP koje većina dobiva privremeno tako da se te osobe moraju pripremiti na dugogodišnje liječenje da bi dobili trajno.

Ako vas još nešto zanima pitajte.. Nisam samo siguran da li su vaši iz MUP-a riješili činove prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Poki

 

Poki ili ???? čini mi se da ste se malo zaigrali sa davanjem stručne pomoći, pa bih svima koji su uputili pitanja preporučio da malo pegledaju napisane postove i odgovore i u većini će naći ono što ih interesira.

Što se tiče prvoga navoda da se može raditi ako si u mirovini, legalno, trebali bi prvo znati neke stvari.Ako se radi o mirovini zbog "opće nesposobnosti " same riječi govore za sebe i ne može se uopće raditi a kamoli legalno.Što se tiče profesionalne nesposobnosti i tu postoje neke zakonske regulative.

A što se tiče kolege policajca čovjek je podnio zahtjev za proširenjem invalidnosti i dobio 20% ranjavanje , 20 % PTSP, sve ukupno 30% privremeno.Upravo zbog toga mora imati kontinuitet liječenja i upravo zbog PTSP-dobivaće privremeno do 3 godine, a nakon toga za stalno.Što se tiče navoda da je ranjavanje dosta samo za sebe , ne mogu se složiti jer ranjavanje i PTSP daju kolegi puno veće šanse za veći postotak " bolest posljedica rata " koja je uza sve njegove podatke najvažniji element za izračun mirovine.I na kraju dobiće konačno rješenje o mirovini, a da ne bi došlo do smanjenja mirovine zbog koeficijenta , status HRVI, protekom privremenog rješenja o statusu HRVI moraće HZMO-u dostavljati potvrdu da je pokrenut postupak radi nastavnog priznavanja, a kasnije i drustupanjsko riješenje, sve dok ne postane konačno.A trebali bi znati da i konačno rješenje o mirovini obavezno podliježe reviziji, te da se unutar 4-5 godina umirovljenik poziva na kontrolni pregled.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim lijepo za jedan pravni savjet,

naime, BIH sam drzavljanin radio sam do agresije na R Hrvatsku u Dubrovniku gdje me je zatekao rat,bio sam prijavljen oko 4 i pol godine i i mao sam status stalno nastanjenog stranca.

prijavio sam se dobrovoljno u ozujku 1992 u obranu grada Dubrovnika i ucesnik sam bio do kraja listopada 2003. kada sam se demobilizirao i vratio u BIH pocetkom 2004.

U periodu 1992.dok sam jos bio branitelj podnio sam zahtjev za stjecanje hr.drz. ali mi je odbijen.

Do sada vise nisam trazio,ali me interesira da li imam pravo na stjecanje hrvatskog drzavljanstva na osnovu prava o hrvatskim braniteljima

 

hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim lijepo za jedan pravni savjet,

naime, BIH sam drzavljanin radio sam do agresije na R Hrvatsku u Dubrovniku gdje me je zatekao rat,bio sam prijavljen oko 4 i pol godine i i mao sam status stalno nastanjenog stranca.

prijavio sam se dobrovoljno u ozujku 1992 u obranu grada Dubrovnika i ucesnik sam bio do kraja listopada 1993. kada sam se demobilizirao i vratio u BIH pocetkom 1994.

U periodu 1992.dok sam jos bio branitelj podnio sam zahtjev za stjecanje hr.drz. ali mi je odbijen.

Do sada vise nisam trazio,ali me interesira da li imam pravo na stjecanje hrvatskog drzavljanstva na osnovu prava o hrvatskim braniteljima i kako?

 

hvala puno

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BIJA SAM U PRIČUVI MUP-a 1992 -1993 -CILA -U HV-u -do 16. 5. 95 god kad sam ranjen a u mirovinu sam iša u 4 misec 97 pa me zanima dali mi je mirovina ispravno izračunata ima sam zapovjednu dužnost desetnika bez čina mirovina je 4.600 kuna .A nakon umirovljena dobija sam počasni čin Časničkkog Namjesnika koji je postupak da primam mirovinu po tom činu je sad neprimam i dali imam pravo to .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e to je već nešto drugo, oni su tebi odbili izračun po povoljnijem činu. nego ipak uradi ono što sam te savjetovao, obnovi postupak i priloži svu noviju dokumentaciju od dana kad si prvi put bio na mirovinskom. dakle liječničku dokumentaciju, rješenje o činu i jel' imaju tvoj ratni put i potvrdu da si dragovoljac, u svakomslučaju i to priloži.

ti si otišao u mirovinu po starom zakonu, stoga

obnovi taj zahtjev, ništa te ne košta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo još jedno pitanje za Esada i ostale !

 

moj ratni kolega nije uspio dobiti status hrvi-a jer je išao na PTSP- na prvostupanjskoj dobio 20%, a na drugostupanjskoj manje od 20%. U žalbenom roku žalio se Ustavnom sudu. Čini mu se dugo čekati odluku suda od nekoliko godina ili protek roka od dvije godine. Ima li koja prečica- odnosno dali bi što uspio ranije ako bi došlo do drastičnog pogoršanja zdravstvenog stanja na osnovu PTSP-a. Znam da su zakonski okviri takvi kakvi su , ali dali poznate iznimke iz prakse naših kolega branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HRVI sam, u mirovini, dobio sam profesionalnu mirovinu s odnosom 60% rat -40% mir.U obnovljenom postupku za opću nesposobnos može li mi se smanjiti dobiveni odnos rata i mira ili može samo ostati isti i u odnosu na pogoršano zdravstveno stanje povisiti. Unaprijed hvala. odlični ste i više branitelja sa svojim primjerima i iskustvom trebalo bi se aktivno uključit na ovaj forum.i

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dvije godine nakon donošenja drugostupanjskog rješenja kojim je dobio manje od 20% ima pravo na podnošenje zahtjeva za utvrđivanje novog % oštećenja organizma radi pogoršanja.

Trenutno se na odluku Upravnog suda čeka cca 3 godine. Pošto je već podnio tužbu Upravnom sudu, važno je znati da od nje može odustati sve do dana otpreme sudske presude. Ako prođu dvije godine, a sud do tada ne odluči o njegovoj tužbi, mora od iste odustati da bi mogao tražiti ponovno utvrđivanje % zbog pogoršanja (to je zato da bi se predmet mogao vratiti sa Upravnog suda).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam esad, ali pitanje već "visi" dva dana...

 

Članak 9. st.2. Zakona:

"Prava prema ovome Zakonu ostvaruju državljani Republike Hrvatske, a strani državljani samo ako ih ne ostvaruju od države čiji su državljani ili od države na čijem području imaju prebivalište."

 

Budući da si bio HB, još bih samo dodao na ono što su kolege već napisale, a vezano za pitanje o prijamu u hrvatsko državljanstvo, trebaš uz zahtjev priložiti opis ratnog puta, status HB i potvrdu o pripadnosti.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok evo pisem vam jer sam sa 19 godina sam se prijavio u pricuvni sastav specijalne policije od 04 1996-31.12.1998., nemam nikakva prava na nista sta got sam pitao svi su mi rekli da nemam nikakva prava a mene je zanimalo (prekvalificiranje i sufinansiranje mog poslodavca za moje zaposljavanje ali nista kita )posto je rat sluzbeno zavrsio 06.1996.imam samo dva mijeseca staza kao hrv branitelj a ovo ostalo nisa ni radnog staza ni nicega i sad mene zanima sta su mi slali tu iskanicu da sam hrv branitelj kad sa njom mogu obrisati dupe!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a da ti si od onih kojima nije upisan radni staž,nisi jedini ima još specijalaca koji su u istoj gbuli kao i ti.ali koliko ja znam na tome se radi,pojedini su uspjeli,postoji udruga specijalaca-dragovoljaca...

a i sada je u tijeku projekt min.hrv.branitelja o sufinanciranju i samozapošljavanju,te prekalificiranju branitelja.

javi se u ministarstvo,a prije toga prosurfaj po internetu naći ćeš.

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija