Jump to content

Rad u inozemstvu i obveza plaćanja poreza u hrvatskoj


nero48

Preporučene objave

Pretraživao sam forum, slične teme sam našao ali konkretan odgovor nažalost ne. U Hrvatskoj sam godišnje 63, a u najboljem slučaju mogu biti 84 dana.

Plaću ne primam u Hrvatskoj, nekretninu ne posjedujem, prijavljen sam na prebivalište gdje je prijavljena i moja supruga.

Firma plaća porez u zemlji rada, to piše i u ugovoru, tako da me zanima da li sam obavezan plaćati porez na dohodak u Hrvatskoj?

uređeno: od nero48
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako je vaša supruga u posjedu (najam) ili vlasništvu stana ili kuće u Hrvatskoj, smatrate se hrvatskim poreznim rezidentom. Također, vaši životni interesi su u Hrvatskoj. Dužni ste u roku od 8 dana od primitka svake plaće , neovisno je li isplaćena u gotovini ili na računu u inozemstvu, sami obračunati i u platiti predujam poreza na dohodak od nesamostalong rada i možebitni prirez u Proračun. Dužni ste ugovor o radu prijaviti Poreznoj upravi kako bi vam izdali rješenje za obvezu plaćanja doprinosa. Dužni ste podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

Zanima me ukoliko resident RH prijavi uobicajeno boraviste u inozemstvu (boravi vise od 183 dana van RH) te u inozemstvu plati porez na primanja takoder ostvarenu u inozemstvu, da li je to zakonski ispravno prema poreznim potrazivanjima u RH, odnosno da li je u potpunosti osloboden poreznih potrazivanja od strane RH? Pri tome u RH bi bila izvresna odjava sa zdravstvenog i mirovinskog, sve osim trajnog prebivalista u RH (gdje posjeduje nekretninu i uza obitelj-supruznik/djeca imaju prebivaliste). Unaprijed HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Po mom misljenju nisi obvezan placati porez u HR. Ako firma plaća porez u inozemnoj zemlji rada i ta zemlja rada ima medjunarodni ugovor sa HR u kojem pise:

 

1. U skladu s odredbama clanaka 16., 18. i 19., place i slicna primanja, koje rezident države ugovornice ostvaruje od nesamostalnog rada,

oporezuju se SAMO u toj državi, osim kada se radi o nesamostalnom radu u drugoj državi ugovornici. Ako se radi o takvom nesamostalnom radu, primanje koje se od toga ostvaruje može se oporezivati u toj drugoj državi.

 

Po mom misljenju rijec SAMO znaci da se u ovom slucaju dohodak moze isljkucivo oporezivati u zemlji gdje se obavlja nesamostalni rad. To znaci da nema obracunavanja razlika u porezu izmedju dvije zemlje. Inace da to nije istina milijuni nasih ljudi u dijaspori koji nisu odjavili prebivaliste, imaju uzu obitelj u HR ili posjeduju nekretninu u HR bi bili porezni duznici.

 

 

Odredbe medunarodnog ugovora imaju prednost u primjeni u odnosu na tuzemno zakonodavstvo.

 

Da li netko moze demantariti ovo tumacenje prema sadasnjim zakonima ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav,

da malo dignem temu iz mrtvih...

kako se na kraju definira porezna rezidentnost? Supruga i ja smo vec dvije godine izvan HR, dakle imamo adresu i poslove u drugoj drzavi u kojoj placamo sve obveze i doprinose, u RH ne koristimo nista (odjavili smo se s zdravstvenog i mirovinskog) ali u Zg imam stan na svoje ime, u kojem trenutno nije nitko. U HR provedemo mozda 30 dana godisnje (kumulativno).

Koliko sam citao po drugim forumima, i iz tudjih prica, shvacam da sam porezni rezident RH sve dok imam nekretninu na svoje ime. Da li je to zbilja tako? Dakle nema mi druge nego prodati stan, kojeg ne korstim ni ja ni itko drugi, kako bi mi mac placanja poreza drzavi cije usluge uopce ne korstim prestao visiti nad glavom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

ako postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja izmedju RH i te zemlje, tada se on primjenjuje kao kriterij. pogledati na stranici porezne uprave tekst ugovora..

ako ne postoji, onda se primjenjuje Opci porezni zakon, clanak 43 mislim. takodjer pogledajte obvezujuca misljenja porezne uprave, koja su na njihovom siteu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija