Jump to content

Električni kabel kroz moj vrt


Lavandin

Preporučene objave

Kroz moj vrt a točno par metara ispred moje kuće,susjed je osobno položio električni kabel u dužini nekih 40 metara kojim se sa postojeće električne mreže napaja njegova kuća.Želio bih da se taj kabel makne iz mog vrta,jer zato postoji mogućnost,sa drugog stupa,uz rub ceste do njegove kuće.Taj kabel ometa obradu zemlje.Tko je vlasnik kabela,On ili HEP ?Može li se to pomaknuti ili imam li pravo tražiti novčanu nadoknadu za korištenje moje zemlje? Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što ste vi radili kad je susjed osobno polagao kabel ispred vaše kuće na vašoj parceli?

Kabel je u vlasništvu HEP nadležne distribucije ako je brojilo električne energije na fasadi susjedove kuće.

Možete tražiti izmicanje kabela iz vašeg vrta ako niste dali suglasnost vi ili prethodni vlasnici.

U slučaju da je suglasnost data također možete tražiti izmicanje ali ćete platiti sve troškove izmicanja kabela.

Možete tražiti i naknadu za pravo služnosti polaganja kabela i ona bi vam iznosila do 10 kn po m2 trase položenog kabela, što bi u vašem slučaju bilo cca 400 kn godišnje.

HEP ima praksu platiti jednokratnu služnost po dogovoru a iznosi nisu značajni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime,za uzvrat susjed je trebao prepustiti mi prilazni put do moje kuće preko njegove parcele u istoj dužini 40mx2,5m.Ja sam mu bio za to spreman i platiti po tržišnoj cijeni po m2.Međutim kada je On položio svoj kabel odbio je da mi da pristup.Zatim je između naših dviju čestica izgradio betonski zid.Osjećam se prevaren.Imam li tu neko zakonsko pravo,i kome da se obratim?...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ste potpisali pravo služnosti polaganja kabela ili je sve bilo na riječ?

ako ste potpisali onda ste valjda stavili i pravo prolaza preko njegove parcele. ako niste ništa potpisali tražite od elektre da izmjesti kabel iz vašeg dvorišta u slučaju da je brojilo na/u kući susjeda. smislite zašto vam treba da se kabel izmjesti iz vašeg dvorišta, sigurno ćete naći pravi razlog. npr pogledajte pravilnik o jednostavnim građevinama. tamo imate što sve možete raditi bez potrebe za lokacijskom dozvolom i drugim uvjetima za legalno građenje. predlažem vam da gradite bazen na trasi kabela. dozvoljene dimenzije su u pravilniku o jednostavnim građevinama.

 

što se tiče zida i susjeda bilo bi najbolje da je zid visok toliko da više nikada ne vidite "takvog" susjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu.Sve je bilo na riječ i bez ikakvog potpisa.Brojilo je na fasadi njegove kuće.Motiv je bio pomoći susjedu i On ima pravo da živi.Sa „susjedom“ nikada nisam bio u otvorenoj svađi ali o kakvom „igraču“ je riječ (mogao bi igrati u Ligi prvaka,i mogla bi se o njemu napisati mala brošura sada kada se sve otkriva) otkrili smo moji rođaci i ja (kada smo počeli ostavinsku raspravu) da je „susjed“ par godina prije nego je položio svoj kabel,potajno iza naših leđa uspio upisati na sebe na drugom mjestu oko 12500 m2 naše površine na drugoj čestici koja se nalazi u drugoj K.O. a pripada našim obiteljima.U zemljišnim knjigama kao vlasnik 1/2 je bio upisan naš pradjed.Nikada nitko od nas četvoro nasljednika nismo dobili bilo kakvu obavijest,pismo ili informaciju od nadležnih vlasti da se nešto događa sa našim imanjem.Kako mu je to uspijelo?Lažnim iskazom ili svjedocima na sudu? Čestica je pravokutnog oblika,površine cca 25000m2 uzduž podjeljena,upisana na našu i njegovu obitelj u omjeru 1:1.Sada je sve upisano na „susjeda“ ¾ a na njegovog rođaka koji živi u drugom gradu ¼.Simptomatično je da ni njegov rođak o svemu nije imao pojma niti je bio obavješten?Kako ovo vratiti u prvobitno stanje.Jednostavno je nasrnuo na naše imanje,ima još toga ali stati ću ovdje...Što se tiče zida,imate pravo.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odluka o nužnim vodovima i uređajima

Članak 225.

(1) Služnost vodova ili drugih uređaja (električnih, kanalizacijskih, plinovodnih, vodovodnih, toplovodnih, telekomunikacijskih i dr.) na tuđoj nekretnini kao poslužnoj osnovat će svojom odlukom sud na zahtjev vlasnika druge nekretnine, ako do nje nema nikakve ili nema prikladne veze s dobavljačem tvari, energija ili usluga koje se dostavljaju tim vodovima i drugim uređajima i ako je korist od postavljanja tih vodova odnosno uređaja za gospodarenje tom nekretninom veća od štete na poslužnoj nekretnini, a uz obvezu vlasnika nekretnine u čiju se korist osniva služnost vodova ili drugih uređaja da plati punu naknadu vlasniku poslužne nekretnine.

 

također se na to odnosi i:

(2) Na nužno osnivanje služnosti vodova ili drugih uređaja iz stavka 1. ovoga članka, na odgovarajući se način primjenjuju pravila o nužnim prolazima.

 

i sad:

čl. 224.(2) Nužni prolaz ne može sud osnovati preko nekretnina glede kojih se tome protive javni interesi, kroz zgrade, kroz ograđena kućna dvorišta, kroz ograđena uzgajališta divljači; a kroz ograđene vrtove i vinograde može osnovati nužni prolaz samo ako za to postoji osobito jak razlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravnica ne samo da nije u pravu nego niti razumije tematiku.

 

Kako ste rekli da je brojilo na fasadi njegove kuće a čl.74 Općih uvjeta kaže da je mjerna oprema na obračunskom mjernom mjestu kupca vlasništvo je operatora prijenosnog sustava ili operatora distribucijskog sustava, što znači da je i kabel za priključak u vlasništvu HEP-a.

 

brojilo je mjesto razgraničenja vlasništva, a pojednostavljeno (primarne) dolazne žice popravlja HEP o svom trošku a odlazne uz traženje dozvole za iskapčanje i rad popravlja električar kojeg vlasnik plaća.

 

kad ste se već potrudili pitati za vlasništvo kabela neka vam ne bude teško pitati PEES (prethodnu elektroenergetsku suglasnost) od susjeda, a to ćete morati preko odvjetnika ako vam nedaju. u PEES piše na koji način se treba izvesti priključak.

 

budite ustrajni i tražite pismeno očitovanje od HEP-a i izmještanje kabela, a ja sam tu ako trebate pomoć.

 

također i pip je na drugi način pomogao, ali u HEP-u vam zanju samo tehnički jezik i pravnici su im dosta loši kad se bave s tehničkom problematikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

I ja imam problem s tuđim kabelom od el. struje u našem vrtu. Moj svekar je pred 50 god dao pristanak /usmeni/ da prođe kabel za el struju kroz vrt. Vlasnici obe dvije  parcele su se promjenili. Sada ti novi susjedi koji su kupili parcelu pred 10 god. ne žele maknuti kabel. U međuvremenu je moj muž postao vlasnik parcele /pred 20 god/. Svakih 25 god treba promjeniti kabel i njima je vrijeme za promjenu kabela. Ja neću dozvoliti promjenu kabela u našem vrtu.Ja sam Suvlasnik  na toj parceli. Oni imaju veliki vrt i moguce rješenje za taj problem , imaju vec postavljen stup el. I treba izmjestiti kabel iz naseg vrta , ali oni ne žele. Molim Vas  za pravni savjet.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija