Jump to content

Sportska ozljeda


anonimno

Preporučene objave

Brat mi je golman u 3. HNL. Prije mjesec dana je prilikom izvodjenja kornera dobio kopackom udarac u trbug. Puklo mu je tanko crijevo, zavrsio je na operaciji i proveo dva tjedna u bolnici. Niti jedan klub nema osiguranje. Zanima me moze li i od koga traziti naknadu stete? Postoje svjedoci da je trener protivnickog kluba tijekom utakmice vikao svojim igracima da ako vec ne mogu pobjediti, neka trgaju nogu, tuku i slicne stvari. Sto sada napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte kako je prošao onaj "naš" nogometaš u Austrijskoj prvoj ligi kada je povredio protivničkog igrača u regularnoj utakmici.

Ako je on izvodio korner onda je izvodio ono što je sudac dosudio pa je onda onaj drugi izvršio faul nad njim pa neka i odgovara. Nogomet je sport ,a ne nasilje pa tko jači ... :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo vam malo copy & paste (Komentar ZOO, I. Crnić, Organizator, 2006.):

 

"Sudionik sportske igre kojem drugi igrač u igri nanese tjelesnu ozljedu nema pravo na naknadu štete, osim ako mu je ozljeda nanesena namjerno ili grubim kršenjem pravila igre. Solidarno s njim za štetu odgovara i organizator ako u pripremi i tijeku igre nije poduzeo odgovarajuće mjere da se igra odvija u sportskom duhu ili pravilima igre. (VS RH Rev-2299/97 od 23.11.2000.g.)"

 

"Igrač nogometa odgovara drugom igraču za štetu koju mu je za vrijeme nogometne igre nanio grubim kršenjem pravila nogometne igre. (VS RH Rev-1194/90 od 2.10.1990.g.)"

 

Iz navednog proizlazi da bi drugi igrač odgovarao za ozljedu ako bi npr. iz bijesa udario drugog igrača jer mu je uzeo loptu, gurnuo ga ili sl. Mislim da bi odgovornost postojala i u slučaju grubog prekršaj (kažnjen crvenim kartonom), kao uklizavanje s obje noge = lom potkoljenica. Ako je do ozljede došlo slučajno, tada je to riziko na koji je sportaš pristao, pa nema osnove da traži naknadu štete.

 

Odgovornost organizatora došla bi u obzir da je npr. dao protivničkim igračima alkohol ili im takvima dopustio da igraju, što ne bi bilo sukladno pravilima niti duhu igre.

 

A sad odoh nazad u SĆ. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ti se je prosvijetlilo, vidim da si postupio s gore navedenim (16 puta) pa moram reći da se u potpunosti slažem s Crnićevim komentarima. Prošao sam malo legislativu o odgovornostima organizatora za te slučajeve i stvarno nema osnova za potraživanje štete, a nema nigdje ni obveze udruge (kluba) za osiguravanje svojim članova. Dakle nogometaši, u osiguravateljske kuće sami po police, gdje god da igrali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moram reći da se u potpunosti slažem s Crnićevim komentarima

 

Iz Crnićevog komentara su samo primjeri, pa se ispričavam ako je netko pomislio da je ono mišljenje nakon primjera Crnićevo.

 

Ja sam komentirao njegove primjere, pa ne bih htio da ispadne da je taj komentar njegov stav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija