Jump to content

Kupnja zemljišta


anonimno

Preporučene objave

Molim za pomoć jer sam totalni laik.

Našao sam zemljište u blizini VG. trenutno se u katastru (internet) vodi kao oranica. Međutim ulica je nasuta, provedeni su strauja i teleofna, a vejrojatno i voda. Trenutno provjeravam da li je zamljište u građevinskoj zoni tj. da li će biti moguće prenamjeniti oranicu u građ. zemljište.

Pitanja:

Budući da je parcela velika kolega i ja bi smo ju kupili po pola. Koja je uobičajena praksa, tj. tko dovodi i plaća mjernika da izmjeri i prepolovi zemlju. Da li se to zove parcelizacija???

Ima li tko ideju koliko to mjerenje može koštati? Čuo sam nebulozne cijene od cca 4700 kn!!!

Što je izlazni rezultat mjernikova "pohoda" ???

Mogu li ja kupiti dio zemljišta prije no što se ono pranvo podijeli?

Ima još dosta nejasnoća ali neću zamarati.

zahvalan sam za svaki mudar savjet.

:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete odabrati...

 

Ako vam se žuri s kupnjom - npr. da se prodavatelj ne predomisli, ne povisi cijenu i još iz sto drugih razloga ... možete kupiti odmah zajedno, upisati se u katastru i zk kao suposjednici odnosno suvlasnici, svaki u 1/2, pa tek onda parcelirati - odrediti točno koji dio kome od vas pripada, na način da vam geodet izmjeri česticu, odredi veličinu svakog dijela, izradi elaborat na temelju kojeg ćete provesti tu podjelu u katastru, a na temelju kojeg će katastar izraditi prijavni list za zemljišne knjige.

To bi ukratko bio njegov posao, ta se cifra ne čini nebulozna.

Da biste upisali vlasništvo u zk svaki za svoju novu parcelu bit će još potrebno razvrgnuti suvlasničku zajednicu.

 

ili možete već sada zatražiti da se provede parcelacija, dok je parcela još u vlasništvu prodavatelja, pa ćete kupiti svaki svoj dio. Ali sigurno ćete je morati platiti, jer prodavatelj sigurno neće na to pristati kad može i dalje pokušati prodati svoju veliku česticu. Mislim ne vjerujem da bi pristao...osim toga postupak provedbe traje, pa biste i trebali čekati s kupnjom dok se upisi ne provedu u katastru i zk .

 

možda sam malo konfuzna, ali nadam se da je bar u nečem pomoglo

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Parcelacija se može izvesti i na način da se izradi idejno riješenje sa prijedlogom parcelacije te kad se dobije lokacijska dozvala u kojoj je već Prijedlog parcelacije, onda se ista i provede (geodet), pa se formiraju dvije građevinske parcele za dobijanje građevinske dozvole.

PAŽNJA: Parcela koju kupujete mora zadovoljavati oblikom i veličinom uvijet da kad se podijeli na dva dijela, OBJE NOVOFORMIRANE PARCELE BUDU GRAĐEVINSKE. Ovo je vrlo važno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija