Jump to content

bračna tečevina + nužni dio?


LILA_39

Preporučene objave

Kad je moj otac otkupio stan, samo 1/2 stana je upisano na njega, a druga polovica na majku jer je po zakonu ona morala dobiti polovicu kao bračnu tečevinu. Otac je umro, svoju polovicu stana oporučno je ostavio samo meni smatrajući da je ona svoje već dobila. Ima li majka pravo na nužni dio od očeve polovice stana?

Napominjem da su oni živjeli u jako lošem braku, oduvijek imali odvojene blagajne i to tako da ona svoju plaću nikada nije davala u kuću, obitelj je živjela samo od njegove plaće/penzije kao da njezina ni ne postoji. Niti kućanske poslove nije radila ona, nego plaćene kućne pomoćnice. On je bio taj koji je dobio taj stan i isključivo on je svojom ušteđevinom otkupio stan, ona u tome nije sudjelovala ni s jednom lipom. U slučaju spora nekoliko svjedoka će to posvjedočiti.

Unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Na žalost i vaša majka ima pravo na taj famozni nužni dio. Jedino što treba je osporiti oporuku. Sudu su bitni dokazi i to pismeni a svjedoci su tu tek kao krajnja mogućnost. Nažalost, ljudi nekad i ne misleći naprave krive procjene koje poslije stvaraju velike probleme. Čitajući vaš Post mislim da će se upravo to i dogoditi.

A što se tiče nužnog dijela bitno je samo da ste obitelj ostavitelja a kako ste se vi ponašali prema njemu za njegovog života to sud nije briga. Zato posoji famozni nužni dio na koji se svak može pozvat. Na žalost, to je pravna država. Osobnog sam mišljenja da se posljednja želja pokojnika (ili pokojnice) mora poštovat. u krajnjem slučaju on (ili ona) je to sam stvarao cijeli život i ako želi sve što ima ostaviti crkvi, državi,... to se ima poštovat.

A vi dragi tražioci nužnoga dijela sami stvarajte svoje nasljedstvo i ostavite ga kome želite. Jer na kraju krajeva da ste poštovali pokojnika za života i da ste poštovali njegovu želju nikad vam nebo palo napamet se pozivati na nužni dio.

a vama gospodična želim svu sreću u postupku i iskreno se nadam da gospođa majka neće zatražiti ½svoj nužni dio½.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija